SNATATE - HORMONI SEXUALI - Sanatatea este influentata de hormonii sexuali referat         HORMONII SEXUALI

      

    

           Hormoni sexuali, sau gonadotrofinele, sint hormoni produsi de hipofiza care orchestreaza miliarde de operatiuni biologice  in timpul unei vieti, incepand cu semnalarea initiala a diferentieri  sexuale a embrionului si mai tarziu a fetusului , pana la structurile care sunt esentialmente masculine sau feminine.

       Dar diferentierea sexuala –atat  expresia ei fizica , cat si comportamentul caracteristic –tine  mai mult de concentratia diversilor hormoni care circula in sange decat de existenta unor hormoni dominanti.

·       LH-este hormonul luteinizant  secretat de hipofiza. El provoaca la femeie ovulatia si mentine operational corpul galben . La barbat  , LH stimuleaza producerea de testosteron de catre testicule.

·       FSH-acest hormon foliculo – stimulant este secretat  de hipofiza.La femeie el determina maturarea foliculilor in prima faza a ciclului menstrual.La  barbat , el activeaza producerea spermatozoizilor de catre testicule .

·       ESTROGENI-hormoni ovarieni secretati de celulele foliculare .Cel mai important este estradionul .Acesti hormoni favorizeaza aparitia cacarcterelor sexuale secundare la pubertate .Ei controleaza la ciclu ingrosarea endometrului .

·       PROGESTERON- acest hormon  ovarian produs de corpul galben este foarte important  , deoarece el permite pastrarea mucoasei uterine pana la sfarsitul ciclului si pe perioada sarcini .

·       TESTOSTERONUL -       acest hormon masculin este produs de testicule. El activeaza producerea de spermatozoizi  si favorizeaza aparitia caracterelor sexuale secundare la pubertate .  

        Dezechilibrul hormonilor sexuali are rezultate dramatice asupra dezvoltari fetusului. Prea  mult estrogen , intr-un moment nepotrivit , poate transforma un organism purtator de gene masculine intr-unul cu infatisare aparent feminina . In mod similar , abundenta de androgeni poate avea ca rezultat organe sexuale masculine la un fetus feminin din punct de vedere genetic.

         Desigur , codul genetic al fiecarei fiinte este responsabil  cu supervizarea productiei hormonilor sexuali , astfel incat aceste interferente sa nu produca decit  foarte rar. Dar oameni de stiinta au descoperit ca mediul in care traim este atat de poluat cu substante chimice , incit  accidental se pot produce alterari ale functiilor hormonilor .

        Pubertatea este consecinta unor modificari endocriniene programate inca de la diferentierea sexuala a embrionului. Hormoni, care aproape ca nu  s-au manifestat  deloc in primii 10 ani de viata, incep acum sa orchestreze o serie de modificari care diferentiaza trupul masculin de cel feminin , actionand asupra cacarcterelor sexuale si secundare .

          Cresterea caracterelor sexuale primare incepe atunci cand hipofiza declanseaza  secretia a doi hormoni: hormonul luteinizat LH si hormonul folico – stimulant. Acesti  doi hormoni influenteaza , la baieti , dezvoltarea  testiculelor  sau gonadelor , care produc  testosteronul , iar la fete , maturizarea  ovarelor, care vor incepe sa produca doi hormoni –cheie , estrogeni si progesteronul.

  

         Sanatatea  este influentata de hormonii  sexuali

       Estrogenul este esentialmente hormonul feminin , iar testosterenul este hormonul masculinitati . Dar ambele sexe au nevoie de acesti doi hormoni – femeile de testosteronu, barbatii de estrogen – pentru a se dezvolta normal. Intr-adevar  , in medie barbati au mai mult estrogen circuland in singele lor decit o femeie dupa menopoza!

          Si barbati si femeile sintetizeaza estrogenul plecand de la testosteron , un proces complex , care are loc in diferite regiuni ale trupului – creier , vasele de singe , oase .                       Estrogenul  este esential in cresterea oaselor si in mentinerea unei stari bune a sanatatii. Dupa criza de crestere care urmeaza pubertati , estrogenul comanda incetarea cresteri  extremitati oaselor .

        Estrogenul are un rol important in prevenirea rarefierii  masei osoase si in mentinerea in stare buna a arterelor , atit la barbati , cit si la femei .

         Se pare ca estrogenul are un rol in producerea de sperma , iar concentratii mari ai  acestui hormon la nivelul creierului dicteaza comportamentul sexual  masculin .

          La femei , nivelurile scazute de testosteron au fost asociate cu u interes sexual redus.