Fumatul referat


Fumatul


Fumatul- inhalarea si exhalarea a fumului de tutun.Frunzele plantei de tutun sunt fumate in diferite moduri.Dupa un proces de uscare si maruntire, ele pot fi rulate in tigari sau sfasiate pentru a fi folosite in pipe.Tigarile constau din tutun maruntit fin rulate in hartie speciala constituind principalul mod de a fuma.Aproximativ 50 de milioane de Americani fumeaza mai mult de 5710 de milioane de tigari in fiecare an. Pana in 1940 fumatul era considerat inofensiv, dar cercetarile clinice si de laborator au dovedit de atunci ca fiecare tigara contine in jur de 4000 de substante chimice dintre care unele sunt foarte toxice.Nicotina un important constituent al fumului de tigara creaza dependenta.Fumatul creste riscul fumatorului de a contacta ami multe boli cea mai importanta fiind cancerul. Conform American Cancer Society fumatul este cea mai preventibila cauza mortala in America, astazi.

Istorie

Exploratorii europeni ajunsi in emisfera vestica in anul 1500 au observat pe indienii americani fumand frunzele plantei de tutun in pipe. In curand ei au invatat sa aprecieze efectul stimulator  al tutunului si au invatat sa planteze si cultive noua planta.

Efectele fumatului asupra sanatatii

American Cancer Society estimeaza ca tigarile sunt responsabile pentru moartea a 419,000 de oameni in S.U.A  anual. Principala forma de cancer provocata de fumat este cancerul pulmonar,cu 30%din totalul mortilor provocate de cancer.Riscul de a murii de cancer pulmonar este pentru fumatori de 22 de ori mai mare pentru barbati si de 12 ori mai mare pentru femei .Aditional fumatorii au un risc ridicat pentru cancer al laringelui, esofagului, bilei, rinichilor, si pancreasului.

Fumatul mai creste de asemenea cu o cincime riscul de a muri de bronsita cronica sau astm precum si cu jumatate riscul de a muri de boli ale inimii sau vaselor de sange.

Modul in care fumul de tutun afecteaza corpul uman  s-a aflat sub intensa cercetare stiintifica.Descoperirile recente pot explica de ce tigarile provoaca dependenta.O componenta necunoscuta a fumului de tigara pare sa distruga o importanta enzima cerebrala,manoamina oxidata B.Enzima este vitala in reducerea excesului de dopamine,o substanta chimica ce ajuta la transmiterea mesajelor intre celulor nervoasesi una care implicata in comportamentul cautator de placere.Aparent fumatorii au un nivel scazut de MOA B si un nivel anormal de mare de dopamine, lucru care ar putea incuraja pe fumator sa caute placerea a cat mai mult fum de tutun si chiar a unor droguri ami puternice.


Studii recente s-au concentrat asupra efectului fumului de tigara asupra nefumatorilor care trebuie sa imparta acelasi saptiu cu fumatorii.Agentia Americana de protectie a mediului inconjurator estimeaza ca expunerea la acest mediu caracterizat prin aceleasi agenti toxici ai fumului de tigara cauzeaza 3000 de decesuri prin cancer la nefumatori in fiecare an si poate agrava astmul, bronsita si pneumonia.

Obiceiul de a fuma si dependenta apar in general la o varsta foarte frageda in Statele Unite, peste 70% dintre adultii care fumeaza au inceput sa fumeze inainte de 18 ani.Acest lucru a dus la o mare ingrijorare asupra fumatului la adolescenti si tinerii adulti..Aproximativ 6 milioane de adolescenti americani fumeaza numatrul lor ramanand constant in ultimii 10 ani in ciuda avertismentelor sporite asupra efectului nociv asupra santatii si a interdictiilor de fuma in locuri publice.
Coduri - Postale, caen, cor


Copyright © Contact | Trimite referat