TENSIUNEA ELECTROMOTOARE INDUSA SI LEGILE - INDUCTIA ELECTROMAGNETICA, MARIMEA TENSIUNII ELECTROMOTOARE INDUSE referatTENSIUNEA ELECTROMOTOARE INDUSA SI LEGILE EI

INDUCTIA ELECTROMAGNETICA

Michael Faraday a descoperit fenomenul de inductie electromagnetica in 1831. El a constatat ca prin variatia unui camp magnetic se poate produce curent electric.

Circuitul unei bobine se inchide printr-un galvanometru . Neexistand generator in circuitul electric ,acul galvanometrului nu deviaza .La introducerea unui magnet in bobina se constata ca acul galvanometrului deviaza atata timp cat magnetul intra in bobina ,dar revine la zero cand magnetul se opreste .La scoaterea magnetului din bobina acul galvanometrului deviaza in sensul opus celui precedent .Prin urmare ,la miscarea magnetului in bobina ia nastere un curent electric . Un asmenea curent se numeste curent indus.

Se obtin aceleasi rezultate daca magnetul ramane fix si se misca bobina .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FENOMENUL DE PRODUCERE A UNEI TENSIUNI ELECTROMOTOARE INTR-UN CIRCUIT CARE INCONJOARA UN FLUX MAGNETIC VARIABIL SE NUMESTE INDUCTIE ELECTROMAGNETICA.

Variatia fluxului magnetic inductor poate fi produsa prin diferite metode. De exemplu, fluxul magnetic variaza printr-un circuit care sta nemiscat intr-un camp magnetic variabil .Fluxul magnetic poate varia prin miscarea circuitului constat .Din cele aratate pana aici rezulta ca t.e.m. indusa dureaza numai atat cat dureaza cauza sa, variatia fluxului inductor.

Cum am amintit mai inainte, sunt si alte mijloace de variatie a fluxului magnetic inductor.

2) MARIMEA TENSIUNII ELECTROMOTOARE INDUSE

Se poate deduce expresia generala a legii inductiei electromagnetice pe baza conservarii energiei

Conductorul mobil de lungime l=AC este actionat de o forta exterioara F, care-l deplaseaza pe o lungime foarte mica dx=AA , intr-un interval de timp dt, efectuand lucrul mecanic dL=F dx.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Datorita deplasarii in campul de inductie B, asupra fiecarui electron liber din conductor va actiona o forta lorentziana f, avand ca urmare incarcarea negativa a capatului A si pozitiva a capatului C. Intre capetele conductorului apare o tensiune e. Daca se inchide circuitul ACDA, tensiunea indusa e devine t.e.m. pentru circuit, producand curentul mediu I. Ca urmare conductorul mobil va fi supus unei forte electrice F =BI l. Conform legii actiunilor reciproce F=-F. IN aceste conditii dL=-BI l dx .

Conform legii conservarii energiei, ca urmare a efetuarii lucrului mecanic dL asupra sistemului material, el va trece intr-o stare caruia ii va corespunde o crestere a energiei electrice cu o valoare dW=dL. Deoarece dW=eIdt, dL=-Bildx=eIdt.

Raportul dintre variatia fluxului magnetic si intervalul de timp in care se produce aceasta varatie reprezinta cantitatea cu care variaza fluxul inductor intr-o unitate de timp. Acest raport poarta numele de variatie a fluxului magnetic inductor. Asadar, legea inductiei electromagnetice se enunta astfel:

Tensiunea electromotoare indusa este proportionala cu viteza de variatie a fluxului magnetic inductor. Ca t.e.m. indusa sa fie exprimata in volti, adica in unitati SI, va trebui ca fluxul de inductie in relatia 1 sa fie exprimat in weberi, adica, de asemenea, in unitati SI.

In cazul cand bobina indusa nu are circuitul inchis, prin ea nu circula curent indus; in circuitul ei inca ia nastere o t.e.m. indusa, daca ea intersecteaza un flux variabil. O asemenea bobina se comporta ca un generator electric in circuit deschis: intre capetele bobinei exista o diferenta de potential egala cu t.e.m. indusa .

Curentul de inductie este determinat de existenta campului electric . Deci, efectul direct al variatieie fluxului este aparitia campului electric indus in regiunea circuitului. Maxwell a demonstrat teoretic si experientele au confirmat

ca:

Fenomenul de inductie electromagnetica se produce datorita unui camp magnetic variabil , chiar in absenta unui circuit . In absenta circuitului , prin variatia fluxului magnetic ia nastere un camp electric indus ,in general variabil , care are liniile de camp inchise . Deci ,in sens mai larg prin fenomenul de inductie electromagnetica se intelege aparitia unui camp electric variabil in regiunea in care exista un flux magnetic variabil .

 

Este evident ca , daca in regiunea fluxului magnetic variabil s-ar gasi un conductor campul electric indus ar pune in miscare electronii liberi din el .Daca acest conductor formeaza circuit inchis , atunci ia nastere curentul indus , ca efect al tensiunii electromotoare induse.

 

loading...

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...
Cauta referat
Scriitori romani