Grigore Moisil - matematician referat


                                                    Grigore C. Moisil

          Academicianul Grigore C. Moisil reuseste sa ramana intr-o actualitate de vedeta chiar si pentru cei care nu l-au cunoscut . El a fost un vajnic luptator pentru promovarea noului si a oamenilor noi in matematica romaneasca.

          Matematician de valoare intenationala s-a facut cunoscut de la inceput prin originalitatea gandirii sale indraznete. Doctor in matematica al Universitatii din Bucuresti in 1929 printr-o teza intitulata «Mecanica analitica a sistemelor » ,se situeaza printre precursorii analizei functionale ,ca elev al marelui Vito Volterra. Dar curiozitatea sa neobosita il duce in domeniul ecuatiilor cu derivate partiale ,unde pune bazele unei teorii preliminare a sistemelor liniare cu derivate partiale.

           Descoperind logica matematica ,devine repede o autoritate in acest domeniu ,pe care ulterior il restructureaza dand o expunere sistematica algebrei logici ,introducand notiunea de ideal si studiind logica modala ,logicile trivalente si tetravalente ,punand consecvent in evidenta structurile algebrice ale acestora.

           Aceasta l-a condus la Teoria algebrica a mecanismelor automate in care a creat o puternica scoala romaneasca de cercetatori care au adus contributii foarte valoroase in domeniul informaticii incepand din 1953.

           In acest domeniu academicianul Grigore C. Moisil a folosit intr-o larga masura lucrarile sale din domeniile logici matematice si algebrei moderne.

           Ca deschizator de drumuri s-a afirmat de asemenea si in lingvistica matematica ,                  unde s-a ocupat de traducere automata prin calculator ,de modele logice ale limbii ,de indecsarea si rezumarea lucrarilor publicate. Scoala romaneasca de lingvistica matematica recunoscuta ca si cea de teoria algebrica a mecanismelor automate pe plan intrnational ,este opera sa.

           Grigore C. Moisil incepe batalia pentru infiintarea Centrului de Calcul al Universitatii din Bucuresti ,pe care o castiga in 1962 la o epoca de avant eroic al stiintei calculului si calculatoarelor pe plan mondial. Acest Centu a pregatit un efectiv puternic de cercetatori in care intrau matematicieni ,ingineri ,fizicieni ,lingvisti ,logicieni.

            Acest efectiv a reusit ca in cateva saptamani sa stapaneasca tehnica de calcul a primului calculator polonez ODRA ,adus in expozitie la Centrul de calcul ,iar in 1966 sa devina in cateva luni specialisti in programarea calculatorului IBM 360/30 care era atunci o noutate din generatia III ,adus de asemenea in expozitie la Centrul de Calcul unde de altfel a ramas pana astazi .

            Efectivul pregatit de academicianul Grigore C. Moisil a fost repartizat in calitate de conducatori ai informaticii romanesti la Institutul Central de Informatica si la numeroase centre de calcul guvernamentale .

            Academicianul Grigore C. Moisil a cunoscut gloria pe toate meridianele fiind invitat sa-si expuna lucrarile in cele mai prestigioase centre stiintifice : Paris ,Roma ,Bologna ,Firenze ,Stanford ,Chicago ,New York ,Detroit ,Moscova ,Leningrad ,Berlin , Helsinki ,Cambridge ,Varsovia ,Bruxelles ,Sofia ,Atena ,Ankara ,Istambul si altele.

             Profesor ,pe rand ,la Universitatile din Iasi si Bucuresti ,membru al Academiei Romane ,presedinte al Societatii de Stiinte Matematice din Romania ,membru al Academiei din Bologna ,al Academiei din Palermo ,al Institutului international de filozofie din Paris ,a desfasurat o neobosita activitate didactica si academica stralucind pretutindeni prin originalitatea si dorinta de a cuceri si a antrena pe tineri.

             Grigore C. Moisil reuseste sa ramana permanent in actualitatea noastra stiintifica, sa fie o figura vie a stiintei romanesti ,sa insufleteasca si astazi avanturile celor care il iau ca exemplu si indrumator in lupta lor pentru afirmare.

                                                                                                                               Ionescu Andrei

                                                                                                                                (Shevchenko)

                                                                                                                    

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu

Cauta referat
Scriitori romani