Proza - Notiuni introductive referat


Un personaj dintr-o comedie clasica celebra, Monsieur Jourdain, ajunsese la concluzia ca, din moment ce tot ceea ce nu este poezie e proza, atunci el, cand roaga pe cineva sa-i aduca papucii de sub pat, vorbeste probabil in proza. Era deci, fara s-o stie, un prozator neobosit si snic inspirat.
Ei bine, paragraful anterior poate fi numit, la limita, proza. intai, fireste, pentru ca nu e poezie. In al doilea rand, pentru ca el contine o mica poste, o naratiune: exista un personaj si ni se spune ceva despre el, ca facea sau afirma candva ceva.
Proza este indisolubil legata de prezenta catorva elemente:
- o instanta narativa auctoriala: cine posteste - un „eu", un „el", o camera de luat deri, digitala sau nu, o privire impersonala care de tot si stie tot, asemenea lui Dumnezeu; altfel spus, naratiunea (sau diegeza);
- unul sau mai multe personaje care fac sau spun ceva, se afla sau nu in conflict, vorbesc despre ele insele sau despre altii, isi dezvaluie sau nu gandurile;
- niste fapte, intamplari, ganduri, supozitii, mai sele sau mai triste, tragice sau comice, cu sau fara insemnatate majora - cu alte cuvinte, istoria sau continutul postii;
- un spatiu si un timp al derularii faptelor, ca si un timp al spunerii lor, care nu este intotdeauna acelasi cu timpul derularii.

In functie de gradul ei de ficfionalitate, proza poate fi:
a) narativa;
b) autobiografica: memorialistica si jurnalul.

Proza narativa a evoluat, de asemenea, odata cu fiecare curent artistic, modi-ficandu-se structural in functie de noile formule estetice, de centrul de interes, uneori de orizontul de asteptare al publicului cititor. Spre exemplu, dupa 1989 in Romania a cunoscut un imens succes de public literatura memorialistica: au aparut jurnale de inchisoare, memorii ale unor oameni politici, amintiri ale unor personalitati culturale din perioada in,erbelica sau din a doua jumatate a secolului al XX-lea, care vorbeau despre fapte si enimente interzise inainte, in perioada cenzurii comuniste.

In functie de curentul literar in care poate fi incadrata, proza poate fi: realista, romantica, modernista s.a. si prezinta toate caracteristicile curentului literar respectiv ( modulele urmatoare).

Proza narativa se incadreaza in genul epic. Cuvantul „epic", imprumutat din fr. eP'que, lat. epicus, provine din gr. epikos, derivat de la epos, care inseamna „cuvant, Qcere, ceea ce se exprima prin discurs". Speciile genului epic in proza sunt: romanul, nula, postirea, schita, basmul cult, cele de frontiera fiind reprezentate de reportaj, Memorii, biografie (romantata), amintiri, jurnal.
Sursele principale ale discursului epic sunt mitul, istoria, realitatea. Paul Valery sPunea ca „un poem epic este un text care poate fi postit". Deci, la limita, se poate sPune ca proza inseamna naratiune.


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu

Cauta referat
Scriitori romani