Lucrare comparativa - MIHAI EMINESCU - Fat- Frumos din tei si Povestea teiului referat


MIHAI EMINESCU      Fat- Frumos din tei “    si  ” Povestea  teiului”

                              

                                              LUCRARE COMPARATIVA

M.Eminescu este  poetul reprezentativ al literaturii romane , “ poetul nepereche”  creator al unei opere care strabate timpul cu o forta  nealterata , traind intr-o perpetua  actualitate .

 Poemele “Povestea teiului” si “Fat-Frumos din tei”  dateaza din perioada in care  Eminescu cauta modul in care sa realizeze un poem de specific national  . Poemele sunt identice  ca tema si ca motiv  insa  ele se fac   diferite  prin  felul de expunere  a autorului , deasemenea prin  incheerea  lor   care evidentiaza  imagini simbolice diferite  cum ar fi “ cornul” a carui imagine  apare mai des  si cu o insemnatate mai mare in” Povestea teiului” iar  imaginea “ calului alb” ce simbolizeaza  timpul, trupul  angelic , destinul cast, apare  cu o simbolica mai mare  in” Fat-Frumos din tei” .

 Primele cinci strofe din poeme sugereaza  un dialog intre Blanca  si tatal ei , axat pe doua  concepte  fundamentale despre lume si viata ;  tatal ii hotaraste asezarea intr-un schit , spre a duce o viata astetica , pentru  ca sa  rascumpere pacatul  parintesc ,  insa  Blanca se opune, ea respinge  hotarirea tatalui  pentruca ea nu poate sa conceapa lumea ca univers al  sacrificiului ;  lumea ei  reese  din sufletu-i  tinar ,  vesel, doritor de dragoste ,  de joc in “Fat-Frumos din tei” si de dant ,  muzica , padure in “Povestea Teiului “. , insa hotarirea tatalui este ferma ceea ce si  determina  o reactie romantica , un refugiu in codru ,  o evaziune fata de realitate , care se prefigureaza  in strofa  a saptea  ; tot aici ne apare pentru prima data calul alb( atit in Fat-frumos ,  cit si-nPovestea teiului.) care-i devine bun tovaras ..

 In centrul peisajului eminescian se afla codrul , izvorul si teiul , un peisaj mitic in a carui adincime simbolica se concentreaza  natura , iubirea , timpul , sub incideanta vrajei magice . Ea refuza viata monahala harazita de tatal ei  si fuge in codrul ,la izvorul vrajit , linga teiul vechi si sfint .Vraja este un element definitoriu  al poieziei sacre , magico – mitice, deoarece  e chiar cintecul naturii care adoarme si metamorfizeaza.  Evaziunea ei in codru pare o implinire  a unui destin , dar si rezultatul unei optiuni . Codrul devine un lacas de refugiu pentru sufletele ratacite ,  un loc plin de vraja , o regasire a imaginarului  ; in urmatoarele versuri autorul interfereaza sentimentul iubiri  cu  sunetele si  peisajele naturii . Evadarea in codru se produce in timpul inserarii “Cind a serii raze rosii / Asfintind din ceruri scapa…”  in “Fat-Frumos din tei”  si in “Ppovestea teiului”:   “Sara vine din arinisti../ Cerul stelele isi arata …“.Intr-un asemenea context  Eminescu descopera  spiritul teiului sacru   care se confunda cu murmurul izvorului ce curge de sub el in mijlocul codrului . Pe linga acest peisaj miraculos al codrului autorul  in” Pvestea  teiului “ mai adauga si simbolul lunii ce in “Fat -Frumos “ apare  abia la sfrsitul operei , cind se realizeaza iubirea . Luna ,astrul selenar in  asociere cu  toate celelante elemente al cadrului natural  ,  are un rol privilegiat , ea contribuie la realizarea atmosferii de extaz si insomnie  . Luna tuteleaza intreaga fire si mai ales pe indragostiti : ea varsa liniste si somn , da o stalucire halucinanta  izvorului, umplindul de vraja  .  In opera eminesciana  luna  mai apare  sub simbolica  unui  strajer , astru ocrotitor al indragostitilor , sursa de lumina in intunericul gros al noptii. In” Povestea Teiului”  ea isi pastreaza semnificatiile ,  rasarind inaite  de aparitiei lui Fat- Frumos .  Fat-Frumos  este tinarul ce rasare din tei in fata  fetei ratacite , in mijloc de padure , linga izvor . Portretul fixeaza o imagine voievodala , purtind drept  coroana flori de tei .  Exteriorul  tinarului  ne este relatat mai bine in “Fat-Frumos din tei”, unde imaginea lui ne apare mai mult sugerind zburatorul ,sub forma unui  personaj malefic “ cu ochi mari , plini de vis,  cu   parul negru si la sold un corn de argint” in sotit de un cal negru ce sugereaza un destin de pacat , ca o consecinta de nastere din pacat :el o ispiteste  cu cintecul lui  de dor sau de jale ,  aducind-o  intr-o alta lume “..Dar ei trec , se pierd in codrii …“ . Idila impleteste sentimentul de iubire  cu sentimentul naturii… “/… numai murmurul cel dulce /Din izvorul  fermecat /Asurzeste melancolic /A lor suflet  imbatat .

 Sfrsitul acestor opere se contureaza diferit : in “Fat Frumos din tei” autorul  pune acentul   pe imaginea calului ce  in mod simbolic o paraseste  pe eroina ,  ce  ne  sugereaza  despartire ei de destinul  alb al feciaorei , “ Dar frumoasa lui stapina /A ramas pierduta-n lume “ , adica  si-a pierdut si sufletul .”Povestea teiului “ sfirseste cu  note filosofice , aici se contureaza  simbolistica cornului  care ne cinta trista amintire a visului frumos ce se indeparteaza de acel cadru acrotitor al naturii    si tot aici ne apare luna  ce vegeaza bland asupra cuplului amoros .

Asa privind , putem intelege cum se scrie o poveste de dragoste de un farmec dureros si cum ea transcede sacrul transformindu-se in real  , in istorie , cum visul se incetoseaza , pe musura ce trece  timpul , si puterea cornului  datator de viata  se pierde tot mai mult “ Se tot duc se duc mereu ,/Trec in umbra ,pier in vale …..            

                                                


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu

Cauta referat
Scriitori romani