Fisa biografica - Mihai Eminescu referatMihai Eminescu

Fisa biobibliografica

1736     Anul probabil al nasterii lui Petrea Eminovici, taran din satul Calinesti, langa  Suceava (Bucovina), cel mai vechi dintre Eminovicii atestati in acte   oficiale.Strabunic al poetului.

1780     Se naste Vasile Eminovici, singurul fecior al lui al lui Petrea Eminocvici si sotiei sale Agafia.Si el taran, muncitor de pamant.Avea si darul cantarii.E bunicul poetului.

1812     La 10 februarie se naste Gheorghe Eminovici, fiu al lui Vasile Eminovici si al sotiei acestuia, Ioana.Este tatal poetului.S-a rupt de mediul satului natal si parasind Bucovina, s-a stabilit in Moldova.

1816     Se naste mama poetului, Raluca Jurascu, fiica stonicului Jurascu din Joldesti.

1840   La 28 iunie, Gheorghe Eminovici se casatoreste cu Raluca Jurascu.

1841  La 12 mai Gheorghe Eminovici, sluger, fu ridicat la rangul de caminar.In acest an se naste Serban, primul copil al sotilor Eminovici.

1843     La 2 februarie se naste Niculae (Nicu), al doilea copil.

1844     Se naste George (Iorgu), al treilea copil.

1845     La 5 mai se naste Ruxandra, al patrulea copil.

1846     La 1 iulie, se naste Ilie, al cincilea copil.

1848   Se naste Maria, al saselea copil.Anul nasterii este probabil.

1850   La 15 ianuarie se naste in Botosani Mihail (Mihai, cum i se zicea in familie), poetul,al saptelea copil.

1852   Se naste Aglaia, al optulea copil.

1854     Se naste Henrieta (Harieta), al noualea copil.

1865       Se naste, la 16 februarie, Matei, al zecelea copil.Data cand s-a nascut Vasile , al unsprezecelea copil, nu este cunoscuta.

1857       In luna august caminarul Eminovici conducea, cu pasaport, cinci copii la studii, peste granita, la Cernauti, Printre care si Mihai.Ce cursuri a urmat Mihai in acest an nu se stie.

1858--1859 Copilul Mihai a urmat clasa a treia la ˝National Hauptschule˝ din Cernauti, fiind clasificat al 15-lea intre 72 de elevi.

1859--1860  A urmat clasa a IV-a fiind clasificat al 5-lea intre 82 de elevi.


1860--1861  Inscris la Ober-Gymnasium din Cernauti elevul Eminovici Mihai promoveaza clasa I fiind clasificat al 11-lea in primul semestru si al 23-lea in cel de-al doilea semestru.

1861--1862  Urmeaza clasa a doua.

1862—1863  Repeta clasa, dar de la 16 aprilie 1863 paraseste definitiv cursurile, desi avea o situatie buna la invatatura.

Plecand de vacanta Pastelui la Ipotesti, nu s-a mai intors la scoala.

Moare Ilie, care studia medicina la scoala lui Davila din Bucuresti.

1864       Elevul Eminovici Mihai solicita Ministerului Invatamantului din Bucuresti o subventie pentru continuarea studiilor sau un loc de bursier.I se refuza ˝nefiind nici un loc vacant de bursier˝.Prin adresa nr.9816 din 21 martie, catre gimnaziul din Botosani, i se promite ca va fi primit ˝negresit la ocaziune de vacanta, dupa ce , insa, va indeplini conditiunile concursului˝.Elevul Eminovici pleaca la Cernauti unde trupa de teatru Fanny Tardini-Vladicescu dadea reprezentantii.La 5 octombrie Eminovici intra ca practicant la tribunalul din Botosani, apoi, peste putin timp este copist la comitetul permanent judetean.

1865       La 5 martie Eminovici demisioneaza, cu rugamintea ca salariul cuvenit pe luna februarie sa fie inmanat fratelui sau Serban.La 11 martie tanarul M.G.Eminovici solicita pasaport pentru trecere in Bucovina.In toamana se afla in gazda la profesorul sau Aron Pumnul ca ingrijitor al Bibliotecii acestuia.Situatia lui scolara era de ˝privatist˝.Cunostea insa biblioteca lui Pumnul pana la ultimul tom.

1866       La 12/24 ianuarie moare Aron Pumnul.Cu aceasta imprejurare sapte invatacei gimnmazisti tiparesc o brosura cu ˝lacrimioare…la mormantul prea-iubitului lor profesoriu˝.A doua din aceste poezii este semnata:M.Eminoviciu, privatist.La 25 februarie/9 martie revista Familia din Pesta ii publica poezia De-as avea…Iosif Vulcan, directorul revistei, i-a schimbat insa numele de Eminovici in Eminescu, nume pe care poetul l-a adoptat imediat si pentru totdeauna.La 15/27 mai i se publica poezia O calatorie in zori.In iunie paraseste Bucovina si se stabileste la Blaj cu intentia marturisita de a-si reincepe studiile.La 16/29 iulie, revista Familia ii publica poezia Din strainatate, la 14/26 august poezia La Bucovina,la 11/23 septembrie Speranta si la 16/28 octombrie Misterele noptii.In cinci numere consecutive din octombrie si noiembrie, aceeasi revista ii publica nuvela Lantul de aur, tradusa dupa Onkel Adam, scriitor suedez.Un scurt timp a fost si la Alba Iulia, unde participa la 27/28 august la adunarea anuala a ˝Astrei˝.In toamna a parasit Blajul si s-a dus la Sibiu, unde e prezentat lui N.Densusianu;de aici trecu munti cum putu si veni la Bucuresti.

1867    Intra in trupa lui Iorgu Caragiale unde are rolul de sufleur si de copist.Cu aceasta trupa facu turnee la Braila, Galati, Giurgiu, Ploiesti.Citea mult din Schiller din care a si tradus poezia Resignatiune, datata in manuscris april 1867.Ii apare in Familia din 2/14 aprilie poezia Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie, iar la 18/30 iunie poezia La Heliade.

 

loading...Coduri - Postale, caen, cor


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...
Cauta referat
Scriitori romani