Comedia O scrisoare pierduta - momentele subiectului referatMomentele subiectului comediei „O scrisoare pierduta”, de I.L. Caragiale

Expozitia

Actiunea comediei se desfasoara intr-un orasel de munte, capitala de judet, situat la cinci poste de Bucuresti, in 1883, in preajma alegerilor pentru Camera si pentru revizuirea Constitutiei.

Conflictul este dat intre reprezentantii Puterii (guvernamentalii, liberalii: prefectul Stefan Tipatescu, Zaharia Trahanache – seful organizatiei guvernamentale locale si presedintele mai multor comisii si comitete, avocatii Tache Farfuridi si Iordache Branzovenescu), care-l aveau candidat pe avocatul Tache Farfuridi si cei ai Opozitiei („independentii”: avocatul si jurnalistul Nae Catavencu – directorul si proprietarul ziarului „Racnetul Carpatilor” si presedintele „Societatii Enciclopedice Cooperative Aurora Economica Romana”, dascalii Ionescu si Popescu, popa Pripici), avandu-l candidat pe avocatul si jurnalistul Nae Catavencu.

Intriga

Sotia sefului organizatiei guvernamentale locale, Zoe Trahanache, pierde scrisoarea de dragoste de la prefectul Stefan Tipatescu, prieten de familie.

Desfasurarea actiunii

Scrisoarea este gasita de Cetateanul Turmentat, de la care, imbatandu-l, o sustrage Nae Catavencu. Acesta ii ameninta cu publicarea ei in „Racnetul Carpatilor” daca nu va fi desemnat candidat si de contracandidati. Dupa oarecare impotrivire, Stefan Tipatescu isi da consimtamantul, presat fiind si de Zoe Trahanache. Intre timp, Zaharia Trahanache descopera o polita falsificata de Catavencu, prin care acesta retrasese 5000 de lei de la societatea pe care o conducea („Societatea Enciclopedica Cooperativa Aurora Economica Romana”) si ajunge din santajist, santajat.

De la Bucuresti soseste o telegrama prin care cei din provincie sunt somati sa-l desemneze si sa-l aleaga pe Agamemnon Dandanache, devenind indezirabil datorita unei scrisori de dragoste primita de un burlac, persoana insemnata, de la sotia altei persoane importante.


Punctul culminant

La Adunarea Electorala Zaharia Trahanache anunta numele noului candidat, starnind indignarea lui Catavencu si a acolitilor sai. In invalmaseala in care Catavencu voia sa citeasca in public scrisoarea, Catavencu isi pierde palaria, in care se gasea ascunsa scrisoarea de dragoste, palarie gasita de Cetateanul Turmentat si restituita „andrisantului”, adica lui Zoe Trahanache.

Nae Catavencu, ramas fara obiectul santajului si stiindu-se santajat cu polita falsificata, ii cere iertare Joiticai in genunchi, care il iarta, cu conditia sa conduca el manifestatia in cinstea noului ales si totodata ii da sperante de viitor: „Fii zelos, asta nu-i cea din urma Camera”.

Deznodamantul

Comedia se incheie cu o impacare generala, vechii rivali ajungand la un compromis.


 

loading...Coduri - Postale, caen, cor


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...
Cauta referat
Scriitori romani