Ursul brun, negru, polar, buzat, malayez, panda referat






Ursul




Ursul este un mamifer, care se poate gasi in paduri, munti sau la gradinile zoologice. Ursii iubesc aceleasi lucruri ca si oamenii: aerul curat, mancarea buna si linistea. Pentru a gasi toate acestea, sunt in stare sa se infrunte cu cei mai fiorosi rivali.

Ursii sunt de mai multe feluri:


-Ursul brun (Ursul cafeniu) traieste in Europa in Muntii Vosgi, dar si in alti munti. El este cel mai puternic urs din Europa. Se poate catara in copaci si poate alerga in salturi mari. Ursul brun este inteligent, siret si prudent. Cand este ranit sau este surprinsa ursoaica cu puiul ei, ataca si omul. Altfel, in general fuge de om. Traieste in regiunea de padure. Iarna se retrage in barlog, intr-o semihibernare (amortire) si nu se hraneste. Hrana lui este foarte variata, acesta fiind omnivor.

Cand ies prima oara la plimbare, puii nu au chef decat de joaca. Pe o zi torida, ce poate fi mai placut ca o baie intr-un loc racoros ? In zonele unde somonii urca pentru a-si depune icrele, ursii stau la panda si se transforma in pescari indemanatici.

Ursii cafenii sunt mari si puternici. Acesti ursi uriasi au o mare slabiciune: la fel ca si copiii, iubesc dulciurile. Se dau in vant dupa zmeura si afine dulci, macese, mere padurete si alte fructe, dar cel mai mult le place mierea. Cand descopera un cuib de albine de padure, nu se lasa pana nu linge toata mierea pana la ultima picatura. Dar ursii nu se dau in laturi nici de la muguri, fur-nici, larve, oua, pasari… Daca le e foarte foame, ataca elani, cerbi si caprioarele. Un urs matur reuseste in cursul unei singure zile sa inghita 70-80 de pesti. Cu silueta insa nu are probleme.

Toamna, ursii mananca mai mult decat de obicei, pentru a aduna rezerve de grasime care ii vor permite sa hiberneze. Nu le prea place sa se trezeasca cu burta goala cand afara este frig. Ursii au nevoie de un iatac confortabil.

Ei isi cauta o pestera sau o groapa la radacinile copacilor, ingrijindu-se ca orificiul de iesire sa fie ingust si bine ascuns.

Puii nu parasesc vizuina pana in aprilie, hranindu-se cu laptele mamei. Ursuletii raman in grija mamei pana la 3 ani.  

Este singurul urs care traieste si la noi in tara in Muntii Carpati.


-Baribalul (Ursul negru) traieste in America de Nord in Muntii Stancosi. El este de marime mijlocie, este sprinten, poate sa inoate cu usurinta si se catara in copaci. Atinge o lungime de 1,50 metri. Este un animal omnivor, se hraneste cu fructe, seminte, miere de albine, insecte si melci. Mierea o culege din fagurii salbatici. Nu ataca omul.


-Ursul alb (Ursul polar) traieste in nordul extrem al Asiei, in Peninsula Taimir. El este cel mai mare reprezentant al carnivorelor, atinge o tona in greutate si 2,60 de metri in lungime. Traieste in preajma Polului Nord, in regiunile gheturile si a zapezilor vesnice. Se hraneste cu pesti si foci. El hiberneaza si ataca intotdeauna omul. Din blana ursului se confectioneaza imbracaminte.

Ursul polar este stapanul necontestat al pustiurilor inghetate. El nu are dusmani naturali. Cand e satul, doarme sau se distreaza. Este un rege caruia ii place… sa se joace. Blana lui alba trebuie curatata si cel mai bine se curata printr-o tavaleala in zapada. Este mai bine sa nu ai de-a face cu o namila care se ridica pe labele din spate.

Ursii polari sunt niste singuratici. Vaneaza, inoata si se plimba singuri, dar nu evita intalnirile cu alti “confrati”. Se bucura ca niste copii cand intalnesc vreun “coleg de gheturi”. Nu e de mirare, de vreme ce “marsaluiesc” sute de kilometri avand ca tovarasi de drum gerul si zapada. In schimb, cu doamna ursoaica se vad doar o data pe an. O “curteaza” cu maraituri dulci si tot felul de fite, iar cand isi dau seama ca vor fi tatici, isi iau picioarele la spinare. Familia nu-i intereseaza din principiu.

Le e suficient daca o data pe an seduc o “naiva” cu blana alba. Important este sa te distrezi! Ursoaica trebuie sa-si creasca puii de una singura. De altfel, ea este o mama aproape perfecta.

Ursii polari au mirosul, auzul si vazul foarte ascutite. Ochii lor sunt acoperiti cu o membrana speciala, care ii apara de razele soarelui reflectate de zapada. Un strat gros de grasime ii protejeaza de ger. Apa rece ca gheata in care ursii inoata ca niste adevarati campioni, nu ajunge niciodata pana la pielea lor protejata de un puf gros si de o blana deasa, impermeabila. Hrana preferata a ursilor sunt focile pe care le adulmeca deseori si de la un kilometru distanta. Sunt pescari abili si nu refuza niciodata un peste dolofan.




-Ursul Koala (Ursul cu punga) traieste in  Muntii Alpii Australieni. El atinge o lungime de 60 de centimetri. Avand unghiile foarte dezvoltate este un bun catarator, de aceea sta in copaci. Nu are nimic comun cu caracterele celorlalti ursi, in afara de infatisarea sa. Koala este denumit si ursul cu punga, datorita pungii care se afla in regiunea pantecului, unde-si creste puiul; mai tarziu, acesta sta agatat de spatele mamei.





Chiar daca locuieste in Australia, Domnul Koala traieste ca un adevarat sultan oriental. Are un harem cu trei pana la sapte sotii. Si el le iubeste tare mult pe toate.

Puiul Koala nu are nevoie nici de scutece, nici de biberon. Sta in marsupiul mamei sale, unde gaseste tot ce-si doreste. Iese prima oara din acest buzunar abia dupa trei luni, iar cei mai lenesi, mai tarziu, dupa sase luni. Imediat ce apare in lume, priveste pofticios la frunzele gustoase si aromate de eucalipt.

Koala este un mare mofturos. Toata viata tine un regim strict vegetarian. Se hraneste numai cu frunze si ramurele de eucalipt. Din cele cinci sute de varietati ale acestui arbore, el “viziteaza” doar trei sute. Din fericire pentru ursuletii Koala, hrana se gaseste mereu la indemana lor, caci ei isi petrec aproape toata viata in eucalipti. Masa dureaza multe ore si, cel mai adesea se hranesc in timpul noptii. De la rasaritul pana la apusul soarelui un animal consuma 1,5 kilograme de plante. Dupa ce mananca, se culca si se trezeste doar pentru a manca din nou. Si tot asa, zi de zi, in acelasi ritm trece viata lor.

Un koala traieste in medie 20 de ani, iar la sfarsitul vietii are cateva sute de copii si o multime de nepoti.


-Ursul buzat se intalneste in junglele Indiei, pana la poalele Himalayei si in Sri Lanka.


-Ursul malayez (Ursul cocotierilor) este cel mai mic dintre ursi, dar cel mai bun catarator. Este raspandit in Indochina si Indonezia.


-Ursul negru cu ochelari traieste in America de Sud, in Muntii Anzi. Numele ii vine de la o dunga alba situata in jurul ochilor ca o pereche de ochelari.


-Ursul Panda (Ursul de bambus) traieste in padurile de bambus, intre 1800 – 4250 de metri altitudine, din estul Tibetului si sud-vestul Chinei.


Cloud Callout:  -Brrr! E cam rece apa!


Arata ca un ursulet dar, de fapt, nu este un urs adevarat. Mai curand e un fel de “urso-pisica”. Zoologii nu s-au hotarat inca. Oricum, e un animal simpatic, un “domn” cu maniere ireprosabile, pe care toata lumea vrea sa-l alinte.

Cele mai frumoase exemplare provin din padurile provinciei chineze Sychuan. Panda este foarte cuminte. Desi are 180 kg si este destul de puternic, nu-i bate pe cei mai slabi. In plus, e si foarte primitor. Traieste singur si, de aceea, face tumbe de bucurie cand vreun vecin se invita pe teritoriul lui. Se saluta cu un sasait amabil, scotand un zgomot de parca ar avea un ceainic in stomac.

Timp de patru luni, mama isi poarta copilul in brate. Cand micutul se poate descurca, mama rasufla usurata. Acum incep lectiile de bune maniere si de procurare a hranei, dar timp de un an mama va continua sa-si ajute puiul.

La varsta de un an si jumatate, micul Panda incepe sa traiasca singur. Este viata delicioasa a unui mare mancacios si somnoros. Cat e ziua de lunga, se hraneste cu bambus. In timpul pranzului, care dureaza 14 ore, inghite 40 kg de muguri si frunze. Apoi se catara in copac si… se culca. Uneori se zvarcoleste asa de mult, incat pica din copac. Mai mananca ceva, apoi se urca din nou ca sa se odihneasca.


-Ursul Grizzly se gaseste in Siberia si in Alaska si poate a-junge ridicanduse in picioarele din spate la 3 metri si poate cantari peste jumatate de tona.


-Ursul de pestera este un urs urias de peste 2 metri lungime. Isi cauta adapost in pesterile calduroase, ocupand aceste adaposturi cautate de om. Acest urias al pesterilor a disparut in pesterile din Transilvania si Oltenia. Aici se gasesc frecvent oase si fosile.


*Pe continentul Africa nu traiesc ursi deoarece sunt temperaturi foarte ridicate si ursii nu suporta caldura foarte mare.


VLAD – DAN CHERECHES, CUGIR, CLASA A V-A


loading...









Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu














loading...



Cauta referat
Scriitori romani