Intre stiinta si vrajitorie - CLONAREA referat


Clonarea

Intre stiinta si vrajitorieUn om reprezentand copia altuia nu mai este o fiinta umana. Clonarea se inrudeste cu genocidul, pentru ca se bazeaza, ca si acesta, pe selectia genetica“.

Anul 1997 a fost anul de rascruce pentru comunitatea internationala a oamenilor de stiinta. Clonarea umana - posibilitatea oferita de ingineria genetica de a obtine indivizi identici, in serie - a scandalizat intreaga lume, mai ales morala crestina.Lumea trebuie informata asupra celor doua experimente de clonare animala efectuate in doua dintre cele mai dezvoltate state ale lumii,S.U.A, unde o oita,Dolly si fost copiata genetic de catre doi scotieni, cu succes. Al doilea experiment,mult mai indraznet a avut loc in Coreea de Sud, unde oamenii de stiinta sustin ca au reusit clonarea unui embrion uman de la o femeie. Reactiile oamenilor de stiinta (geneticieni, medici, biologi, biotehnologi etc.) fata de posibilitatea clonarii fiintei umane sunt insa impartite. Tehnica genetica ce permite clonarea fiintei umane reprezinta, in realitate, o practica neo-alchimica pe care canoanele Bisericii o anatemizeaza, alaturi de vrajitorie si magie.

Am urmarit, ca crestini, impactul acestei „noutati stiintifice“ a clonarii adusa de anul 1997. Nimeni nu s-a asteptat sa se inregistreze pozitii ferme, fundamentate pe principiile moralei crestine, intrucat la ora actuala nu se mai poate vorbi de o medicina crestina.

Totusi, o reactie dura, prompta, formulata in termeni lipsiti de echivoc, vine din partea unui membru al Comitetului Consultativ National de Etica din Franta. Profesorul Jean-François Mattei considera ca Natiunile Unite trebuie sa declare, urgent, tehnica genetica a clonarii umane drept crima impotriva umanitatii. Profesorul francez a acordat recent (ianuarie, 2003) un fulminant interviu agentiei de presa France Press in care a declarat:

„Un om reprezentand copia altuia nu mai este o fiinta umana. Clonarea se inrudeste cu genocidul, pentru ca se bazeaza, ca si acesta, pe selectie genetica“.

Prin urmare, aceasta a fost reactia unui om de stiinta din Franta catolica. In Germania protestanta, insa, reactiile fata de clonarea umana s-au inscris pe alte „coordonate etice“. Intr-un mai vechi numar al revistei Deutschland (decembrie 1997 - care apare prin Ambasada Germaniei si in tara), unul dintre cei mai renumiti experti in probleme de genetica, prof. dr. Ernst Ludwig Winacker, isi face cunoscute conceptiile asupra clonarii umane. Din ianuarie 1998, prof. Winacker este presedintele Asociatiei Germane de Cercetare Stiintifica , este cofondator al Centrului de Genetica de la Universitatea München si membru al Comisiei de ancheta „Sanse si riscuri ale tehnologiei genetice'. Mai mult, activitatea stiintifica a profesorului german a capatat si o conotatie religioasa (am putea spune chiar teologica), intrucit in prezent este presedintele „Institutului de Tehnica-Teologie-Stiinte ale Naturii“ din Germania. Cum se imbina in gandirea acestui profesor german protestant stiinte precum Tehnica, Genetica si Teologia? Eticianul german se arata „suficient de realist pentru a intelege lipsa de perspective ale interzicerii prin lege a anumitor cercetari din acest domeniu delicat care este clonarea fiintelor vii“. Dar conceptia sa despre lume si viata poate fi mai bine surprinsa din urmatoarele cuvinte consemnate in reviste Deutschland:

„Miscarea inseamna modificare, refuzul de a crea ceea ce este obisnuit. Din cand in cand este nevoie «sa spargi» structurile, pentru a reanranja lucrurile intr-o noua ordine“.

Iata inca o proba de „luciferism stiintific” contemporan: „spargerea“ structurilor genetice (ADN) pentru a le rearanja tu, om limitat, dar trufas, intr-o noua ordine, contrara lucrarii lui Dumnezeu.Dupa cum se observa din graficele de mai sus,

primul reprezentand ADN-ul oii Dolly , iar celalalt al

'clonei sale ), grafice aparent identice din cel al                     

experimentului, trei molecule din 30.000 lipsesc, lucru care face

ca imbatranirea specimentului sa se realizeze de ori mai repede

decat cea a unui mamifer normal , astfel pierzandu-se si unele          

functii vitale,putandu-se ajunge la dezintegrare celulara si          

descompunere.


Motivele pentru care religia respinge ideea de clonare umana sunt urmatoarele:

1. Ceea ce defineste omul biologic, psihologic si spiritual, este faptul lui de a fi unic. Multiplicarea face ca fiinta sa nu mai fie unica.

2. Prin unicitatea insului uman, si niciodata fara ea, ne aflam in fata misterului persoanei umane. Fara persoana, omul nu e om. Persoana nu este persoana nici ea decat in raport cu Dumnezeu, care ii ofera acest statut. Prin clonare misterul persoanei in integritate este anulat.

3. Natura umana se constituie ca atare prin raportarea ei la Dumnezeu. Omul este om numai pentru ca poarta in sine, in trup si in suflet chipul lui Dumnezeu. In sensul acesta, el este totdeauna voit de Dumnezeu, aparand in existenta prin interventia Lui directa. Orice programare este rauvenita.

4. Clonarii i se opune notiunea de spirit uman. In caz ca se executa o multiplicare asa-zis asexuata, ea este in afara spiritului (si ca atare nu mai aparttne ordinii umane).

5. Pe temeiul celor ce le cunoastem, inca din momentul fecundatiei, omul se considera embrion si ca atare, persoana umana. E adevarat, clonarea are in vedere un individ asexuat dar pentru reproducerea artificiala a acestuia, se sacrifica un embrion, respectiv o persoana umana, iar cuvantul lui Dumnezeu este categoric: ''Sa nu ucizi!'' Asadar, porunca opririi uciderii sta drept interdictie pentru executarea experimentului clonarii umane in termenii fixati de cercetarea de pana acum.

6. Reducerea valorii umane ca fond genetic, pe langa faptul ca ar putea sa surprinda in mod negativ, este o eroare stiintifica si morala in acelasi timp. Determinismul genetic uman nu a fost verificat stiintific. Dimpotriva. Mediul si educatia, pe langa ereditate, au un cuvant de spus in destinul omului. Moral, omul este libertate, nu doar necesitate.

7. Nici unul dintre elementele constitutive din care s-ar forma celula asexuata originara nu exista in sine. Nu apare nici ca opera a naturii si nici ca opera a lui Dumnezeu (fiecare element luat in parte). Ca atare, clonarea izoleaza si depersonalizeaza viata umana in specificul ei si de aceea este condamnabila.
De aici va lasam pe voi sa decideti STIINTA sau LUCIFERISM
loading...

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Cauta referat
Scriitori romani