A DOUA DOMNIE A LUI VLAD TEPES-DRACU, Pozitia geografica si situatia strategico-militara referat


Vlad Tepes

Vartejul luptelor marilor feudali,prin care se urmarea ocuparea tronului-practica pe cat de de obisnuita,pe atat de periculoasa pentru independenta si suveranitatea statala il obliga pe Vlad Dracul,sa petreaca perioada cuprinsa intre 1428-1436 in Transilvania,ca protejat al imparatului Sigismund de Luxenburg. Vlad Dracul isi stabileste resedinta la Sighisoara.In numele marelui sau protector el isi exercita autoritatea asupra sudului Transilvaniei,asupra tarii Fagarasului,Amlasului si Barsei,dar si a celor mai insemnate orase: Sibiu,Brasov,Medias si Sebes.Vlad Dracul prin casatoria sa cu una din fiicele lui Alexandru cel Bun s-a legat prin rudenie cu dinastia musatinilor.Intre anii 1428-1429 i se naste un fiu,care,dupa botez,se va numi Mircea.Lascurt timp ii urmeaza altul,botezat cu numele sau-Vlad.In ciuda faptului ca viitorul voievod Vlad Tepes-Dracula se nascuse ca fiul unui nobil emigrant in Transilvania, dupa ce tatal sau, in 1436, aliat cu cei doi fii ai lui Alexandru cel Bun(Ilias si Stefan), si avnd de partea sa si oastea Transilvaniei, cat si sprijinul lui Iancu de Hunedoara, reuseste sa ia pe tronul starbun al Tarii Romanesti .In urma unvaziei otomane din anul 1436, Vlad Dracul este nevoit sa mearga spre sfarsitul aceluiasi an la Brusa, fosta capitala a imperiului , pentru a se inchina sultanului Murad al II-lea. Moartea imparatului Sigismund de Luxemburg (9 decembrie 1437) creeaza o slabire a frontului antiotoman, fapt ce este exploatat cu promptitudine de sultanul Murad alI-lea care se hotareste sa atace Transilvania.Foarte posibil ca voievodul muntean care il insotea pe Murad al II-lea , sa fie obligat sa-si ia pentru a garanta fidelitatea fata de sultan pe cei doi fii Mircea si Vlad. Turcii patrund mai tarziu in cetatea Alba-Iulia si distrug Sighisoara si Mediasul. Vlad –Dracul este inchis in cetatea Galipoli(Gelibolu) , iar cei doi a sai(Vlad si Radu) au fost aruncati in fostareata Egrigoz(provincie din Anatolia). In timp ce Vlad Dracul si cei doi fii ai sai erau tinuti ostatici la turci, fiul cel mare al voievodului-Mircea fiind in varsta de numai 13-14 ani ocupa tronul Tarii Romanesti. Vlad Dracul revine in 1443 in scaunul Tarii Romanesti dar cei doi fii ai sai raman ostatici –garanti la turci fiind inchisi in Asia Mica.In fata lui Vlad Dracul tardatorii Tarii Romanesti, erau adusi pentru a le se hotara soarta.

PRIMA DOMNIE A LUI VLAD TEPES –DRACU In al –V-lea deceniu al veacului al –XV-lea , dincolo de munti in Transilvania si Ungaria ,comandantul de osti Iancu de Hunedoara respingea expansiunea otomana. In 1442 armatele otomane in frunte cu Mezid-bei, begul de Vidin, navalesc in Transilvania si la 18 martie aproape de Alba –Iulia infrang la Santimbru ostile adunate de catre Iancu de Hunedoara. Sesizand intentia lui Iancu de Hunedoara , Mezid-bei ordona supusilor sai sa-l ucida oricat ar fi pretul. Conducatorul isi schimba armura si armele cu cele ale nobilului Simion Kemeny.Chiar daca aceasta” travestire” subtila a costat viata acestui nobil, ea a reusit sa deruteze ostile otaomane si astfel Mezid-bei si fiul sau, aveau sa-si dea viata alaturi de supusii lor. Dorind sa razbune infrangerea lui Mezid-bei sultanul va trimite in Tarile Romane o armata condusa de Beilerbegul Rumeliei, Sehaddin. La 2 septembrie 1442 la izvoarele raului Ialomita, Iancu repurta o noua victorie in fata turcilor. Fiind voievod al Transilvaniei ,el organizeaza in toamna si iarna anului 1443 „campania cea lunga „ terminata cu succes. Ajuns guvernator al Ungariei ,Iancu de Hunedoara organizeaza si ia parte la o noua campanie impotriva turcilor in 1445 la Dunare. In acelasi an moare si fiul lui Vlad Dracul-Mircea,intr-un mod tragic.Scopurile lui Iancu de Hunedoara de a forma un front comun antiotoman prin alianta Transilvaniei cu Tara Romaneasca si Moldova,fac ca expeditiei din Tara Romaneasca,sa-i urmeze una in Moldova,in urma careia in tronul Moldovei este reinscaunat Petru al II-lea,in locullui Roman al II-lea. Pribegia in Transilvania,asa cum reiese dintr-o scrisoare a sa catre Sibiu ,era sa-l coste viata.

A DOUA DOMNIE A LUI VLAD TEPES-DRACU Pozitia geografica si situatia strategico-militara a Tarii Romanesti l-a obligat pe voievodul Vladislav al –II-lea (1447-1456) sa duca o politica diplomatica de expectativa si echilibru intre interesele opuse ale imperiului otoman.

In anul 1451 se incheie un tratat de pace intre Ungaria si Imperiul Otoman pe trei ani. Pacea instaurata inlesneste voievodului sa se ocupe de problemele interne. Politica economica initiata de Vladislav al-II-lea, datorita faptului ca el nu si-aratat solidaritatea fata de Iancu dupa infrangerea de la Kossovopolje (1448). Ladislau Postumul, suveranul Ungariei, la 3 februarie 1453 da cetatea Talmaciului ,cetatea Lotrului si Turnul Rosu sub motivul de aparare in cazul atacurilor turcesti. Dupa caderea Constantinopolului , pericolul incetase sa ameninte Tarile Romane,dar mai tarziu inviase din nou , mult mai puternic. 51317kfl86vos5h

Regele Ungariei Ladislau al-V-lea Postumul le cerea brasovenilor sa protejeze Transilvania de atacurile lui Vladislav( 6 aprilie 1456 ). Iancu de Hunedoara trebuia sa infrunte momente critice pentru ca turcii se pregateau sa atace Belgradul. Tinand seama ca intentiile lui Vlad-Dracula s-au dovedit de la inceput net antiotomane, „prezenta lui pe tronul Tarii Romanesti arata o garantie a apararii Transilvaniei”. Tot in aceasta a doua domnie, voievodul acorda privilegii manastirii Rusicon de la Muntele Athos (12 iunie 1457) si daruieste manastirii Filoteu de pe acelasi munte un obroc anual de 4000 aspri.

ULTIMA DOMNIE A LUI VLAD TEPES-DRACU

In ultima domnie, Vlad Dracula a fost prizonier al regelui Matei Corvin. fo317k1586voos

 

Bibliografie:

‚Vlad Tepes’-Emil Stoian (Ed.:,Memoria Pamantului Roman)


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu

Cauta referat
Scriitori romani