Poemul Nu ma-ntelegi de Mihai Eminescu referat


M.Eminescu :                                   Nu ma-ntelegi 

                                                                   

  Calatoria spre taine  , rasfringerea sinelui in misterul naturii , dragostea ca proiectie si recuperare ei , si a sentimentelor prin vis,  meditare a supra trecutului adinc –acestea sunt citeva detalii simbolice prezente in poemul “ Nu ma-ntelegi “.

 In acesta opera intilnim sentimente si trairii profunde la fel ca si  in sonetele eminesciene , acestea asemanindu-se ca ideie si ca tematica . In ambele autorul ne  vorbeste despre o iubire ce vine din trecut in sa focul ei este si mai puternic in prezent cind iubita nu mai este in “Sonete” sau cind iubita nu raspunde cu aceias caldura in “Nu ma-ntelegi “.Chiar din primele versuri aflam cit de importanta era acea fiinta pentru eroul liric , cit de importanta pentru el era imaginea pe care  mereu o pastra vie in subconstientul lui , pentru el nimic nu valoreaza atit de scump ca redactarea imaginara a trasaturilor inedite ale iubitei . Mai jos , eroul este gata  sa recurga la un sacrificiu enorm prin care este apt  sa se dezica de viata artistica , de basme , de cuvinte ce exprima doar nimicuri pentru a se dedica intr-u-totul fiintei iubite ; el este gata sa se arunce la piciorele ei , sacrificindu-si placerile , sentimentele , dorintile , imaginatia  pe toate aducindule ca jertfa pe altarul  acestei icoane divine in care s-a transformat fiinta iubita . Iubita  si amintrile legate de ea  au devenit o licoare , un elexir ce transforma orisice durere a eroului intr-o podoaba sufleteasca cu care-si invaluie inima ranita .

Iubirea ca amintire , iubita ca icoana este o alta nuanta a temei iubirii in poiezia lui Eminescu . In urmatoarele versuri ne apare a cea imagine persistenta in opera eminesciana si anume  imaginea iubitei ca o realitate –vis : “ Si cind rasai nainte-mi ca marmura de clara “ , rasare cu o lumina  pe care autorul nu o poate percepe inca deoarece ea ascunde un trecut de ginduri si framintari , rasarind intr-o noapte adinca aducind lumina in sufletul eroului , a ceasta lumina trezeste sentimentele eroului liric facindu-l sa descopere din taina adinca a sufletului  cele mai curate sentimente , el emana o iubire pura ca lumina ce a rasarit din intuneric ,  o iubire ce e insetata dupa imaginea acelei lumini ce apare in intuneric luind formele unei sculpuri de marmura ce este iubita lui . Eminescu creaza imagini fantastice , pline de sucul pasiunii si al iubirii  dupa care personajul lui fuge insetat . Sunt imagini cu care si-a imbolnavit imaginatia insusi  Eminescu , inger ce a intruchipat suferinta amintirii . Prin aceasta icoana eroul se vede pe el insusi , pe le si sufletul lui ce este cutremurat de tainele tinerii femei . Acest cutremur ii uneste , legindule vetile intr-un nod al trecutului  si viitorului “ Cind inteles de tine , eu insumi ma-nteleg “ anume atuci cind iubita va mai inceta sa  fie doar o icoana , atunci cind va sparge valul de mamura alba si rece cu care este imbracata  , atunci cind va fi ca toata lume , o femeie adorata ; doar atunci eroul va fi inteles si doar atunci i se va zice : “ Privirea ce-azit ai adorat-o /E inca tot senina , fermecatoare… Iat-o!? “ adica i se va raspunde in egala masura la sentimentele sale . Insa  urmatoarele versuri ne descopera un val de indoieli la care eroul nu este capabil sa gaseasca un raspuns . Eroul este preocupat , daca ibita sa a pastrat atit timp ,cit a fost  un chip de marmura  rece , vii toate sentimentele si toata caldura ce o simtea pentru el . Eroul liric de semenea se teme ca acea imagine” fara pret “pe care a divinizat-o imaginar sa nu isi piarda efectul dupa intoarcerea in lumea realului . Eroul ar dori  sa pota iubi : “C-o oaste de imgini  sa te iubesc s-atunci …”asa cum a iubit mereu . Insa insusi recunoaste partial in intrebarea retorica ca omul nu este   capabil sa iubeasca si sa traiasca iubind mereu  .  Omul  nutreste  sentimente  , visuri ,  iluzii ce trec si sepierd , ce se nasc si se destrama ca valurile marii din ele raminind doar o umbra in intunericul gros al  subconstientului.


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu

Cauta referat
Scriitori romani