ASTRONOMUL ȘI SCARA CELSIUS referat

ASTRONOMUL ȘI SCARA CELSIUS

Text Box: Lucrari:
Dissertatio de novo meihodo dimetiendi distantiam solis a terra - (1730)
Recueil de 316 observations d'aurores boréales - (1716-1732)
Observationes pro figura telluris determinanda in Gallia habitse - (1738)
Arithmetics for the Swedish Youth - (1741).
Anders Celsius s-a nascut la 27 noiembrie 1701 la Ovanaker.

L-a urmat pe tatal sau care a fost profesor de astronomie la universitatea din oraș.

In anul 1730 devine, la randul lui, profesor de astronomie la Universitatea din Uppsala. Va ocupa aceasta catedra a universitații pana la sfarșitul vieții.

Este preocupat și de fizica și geodezie.

A studiat intens aurolele boreale și a explicat acest fenomen prin intermediul magnetismului terestru. Și-a publicat rezultatele la Nurenberg, in 1733.

Intre 1732 și 1736 a calatorit prin Europa pentru a studia observatoarele astronomice din diferite țari. Dupa ce a vizitat Germania și Italia, a mers in Franța, unde, la Paris, l-a intalnit pe Pierre Louis Maupertuis care proiecta o expediție la polul nord ce avea ca scop masurarea unghiul unui meridian, pentru a verifica teoria lui Newton cum ca Pamantul este turtit la poli. Celsius s-a oferit sa ajute la pregatirea expediției, in calitate de astronom, motiv pentru care in anul 1735 a mers la Londra pentru a procura instrumentele pentru necesare intregii expediții. La aceasta, alaturi de Maupertius și Celsius au mai participat și Alexis Claude Clairaut si Pierre-Charles Lemonnier. Expediția s-a desfașurat intre anii 1736-1737, la Torneo, in Laponia. Aceasta a confirmat teoria lui Newton.

Dupa expediție s-a intors la Uppsala unde s-a ocupat de construirea observatorului astronomic de aici, primul de acest fel din Suedia. Acesta a fost finalizat in 1742, an in care Celsius și-a inceput studiile legate de temperatura care aveau sa duca la inventarea unei noi scari de masurare a acesteia.Text Box: Observatorul Celsius din Uppsala - Suedia El s-a bazat pe punctul de fierbere, respectiv de ingheț a apei, numai ca a presupus ca 100 0C reprezinta punctul de ingheț al apei, in timp ce 0 0C, reprezinta punctul de fierbere (aceste doua valori fiind valabile la presiunea atmosferica normala). Aceste studii au fost prezentate Academiei Suedeze, in 1742. Aplicația acesteia a fost scara Celsius.

Inversiunea celor doua valori, de 100 0C -punctul de ingheț a apei și de 0 0C - punctul de fierbere a ei a fost facuta de botanistul Carolus Linnaeus (1707 1778).


Inițial, scara celsius a fost numita scara centigrada, iar un grad al ei grad centigrad. In 1948 i s-a dat numele scara celsius, deoarece "centigrade" in limba franceza, ca in multe alte limbi, era denumirea unitații de masura a unghiurilor.

A murit la 42 de ani de tuberculoza, la Uppsala, in data de 25 aprilie 1744.

Alte realizari:

In ciuda faptului ca a avut o viața destul de scurta, a adus contribuții importante in domeniile de care s-a ocupat: a fost primul care a masurat magnitudinea stelelor din constelația Aries, utilizand o metoda fotometrica - filtrarea luminii prin placi de sticla (1740), a masurat și studiat scaderea nivelului apei din Marea Baltica, a observat variațiile declinațiile magnetice din timpul nopții (1740), a determinat cu acuratete configuratia si dimensiunile Pamantului, aceasta facand subiectul unei lucrari si a studiat perturbațiile produse de aurolele boreale.
Copyright © Contact | Trimite referat