ANOMALIILE VEZICULEI BILIARE referatANOMALIILE VEZICULEI BILIARE


Vezicula biliara poate prezenta anomalii de numar, forma si pozitie. Absenta congenitala a veziculei biliare este extrem de rara iar pentru un diagnostic cert al acesteia trebuie exclusa prezenta unei vezicule intrahepatice sau a transapozitiei sale in partea stanga.     Riscul de a dezvolta calculi sau neoplazii este mai mare in acest tip de malformatie.

Duplicarea veziculei biliare este o anomalie de numar constand in doua cavitati separate cu unul sau doua canale cistice separate si are o incidenta de 1 la 4000.

Dintre anomaliile de forma cea mai comuna este reprezentata de un pseudodiverticul la nivelul fundului vezicular cunoscut sub denumirea de "boneta frigiana , diverticulii congenitali si septurile fiind mai rar intalnite.

Anomaliile de pozitie ridica probleme deosebite in cazul interventiilor chirurgicale la acest nivel, unul din aceste cazuri fiind persistenta pozitiei intrahepatice fetale a veziculei biliare in viata de adult. Alte anomalii de pozitie sunt reprezentate de vezicula biliara de partea stanga, cand canalul cistic dreneaza direct in canalul hepatic, precum si vezicula biliara flotanta. In acest caz vezicula poate fi invelita complet de peritoneu sau poate fi suspendata de ficat printr-un mezenter, fie in intregime fie doar prin col, fundul si corpul ramanand libere.Anomaliile ductului cistic pot prezenta diverse situatii: jonctiunea joasa sau inalta dintre ductul cistic si canalul hepatic comun, ductul cistic aderent la cel hepatic, ductul cistic incruciseaza anterior ductul hepatic comun si conflueaza posterior sau are traiect posterior de acesta si conflueaza anterior, absenta ductului cistic, prezenta a doua canale cistice.

Anomaliile arterelor hepatica si cistica apar in 50% din cazuri si se refera in general la numarul si originea acestora.