FUNCTIILE DE RELATIE -SISTEMUL OSOS,FORMA SI STRUCTURA OASELORFUNCTIILE DE RELATIE -SISTEMUL OSOS,FORMA SI STRUCTURA OASELORCu ajutorul functiilor de relatie, organismul omenesc este pus in legatura cu mediul inconjurator.Aceasta legatura este asigurata prin miscarea si sensibilitatea organismului.

Miscarea se face cu ajutorul sistemului osos si muscular.

Sensibilitatea sau proprietatea de a simti a organismului este asigurata prin activitatea desfasurata de sistemul nervos si organele de simt (pielea, limba, nasul, ochii si urechile).

Pentru intelegerea functiilor de relatie, este necesar sa studiem pe rand organele si sistemele prin  care se asigura miscarea si sensibilitatea organismului.
SISTEMUL OSOS


Toate miscarile se fac cu ajutorul muschilor care impreuna cu oasele formeaza aparatul de miscare.Acest aparat de miscare functioneaza sub controlul sistemului nervos.

Totalitatea oaselor din corpul nostru formeaza scheletul sau sistemul osos Scheletul, cu ajutorul muschilor care sunt fixati pe oasele lungi, da o pozitie stabila corpului, face posibila miscarea organismului, fie din loc in loc, fie partial (miscarea unui picior, ridicarea unei maini, etc.). Scheletul si muschii alcatuiesc sistemul osos muscular, prin a carui functionare omul se deplaseaza in mediul inconjurator.


Forma oaselor


In corpul nostru sunt 223 de oase.Dupa forma lor deosebim trei feluri de oase :

oase lungi, cum sunt oasele membrelor ;

oase late, pe care le gasim la cap, solduri si spate (omoplat):

oase scurte, care se gasesc la incheietura mainii, incheietura piciorului si la sira spinarii (coloana vertebrala).


Structura oaselor


Oasele sunt niste organe tari, care se rup si se sparg greu.

Daca privim un os lung vedem la el o portiune mai subtire, numita diafiza si doua umflaturi la capete numite epifize.

Diafiza este invelita intr-o pielita bogata in vase de sange si nervi numita periost. Periostul are rolul de a hrani si a ajuta la cresterea osului in grosime.Tot periostul ajuta la vindecarea osului in caz de fractura (rupere), caci el aduce materia necesara pentru lipirea osului rupt. Sub periost se gaseste o parte tare - osul compact. Pe mijlocul osului, in lungimea diafizei, se afla un canal (canal medular) plin cu maduva.La copii, maduva osului este de culoare rosie, la adulti de culoare galbuie, iar la batrani de culoare cenusie.

La capete (epifize), osul nu are canal medular, iar materia osoasa este buretoasa.

In lungime oasele cresc pana la varsta de 20-25 ani, deci dupa aceasta varsta nu mai creste in inaltime.