Fonte albe referat

Fonte albe

Sunt aliaje Fe-C care contin intre 2,11-6,67%C, care cristalizeaza dupa sistemul metastabil Fe-Fe3C in conditiile unor viteze rapide de racire sau in prezenta unor elemente antigrafitizante (Mn, Cr, Mo, V) si absenta celor grafitizante .

Cantitatea totala de carbon (Ct) se gaseste o mica parte dizolvata in fier (CS) si restul legata chimic in cementita (C Fe3C). Nu prezinta grafit CG = 0.
Ct = CS + C Fe3C

Prezenta cementitei determina aspectul luminos al suprafetei de rupere si denumirea fontei. Din punct de vedere al compozitiei chimice si structurii sunt (fig. 9.12): fonte hipoeutectice, care contin 2,11-4,3%C si au microstructura alcatuita din perlita, ledeburita si cementita secundara; fonta eutectica cu ≈ 4,3%C si microstructura formata din ledeburita; fonte hipereutectice, care contin 4,3-6,67%C si au in microstructura cementita primara si ledeburita.

Sunt aliaje de turnatorie datorita prezentei eutecticului din structura. Cele mai bune proprietati de turnare (fluiditate, punct de topire redus, segregatii minime) corespund aliajelor cu un continut de carbon in apropierea punctului eutectic, care le asigura un interval de solidificare redus.

Datorita ledeburitei (amestec mecanic de 40% perlita si 60% cementita) cat si a cementitei secundare, respectiv primare, fontele albe sunt foarte dure, casante, greu prelucrabile, neaschiabile, cu utilizare limitata. Cu cat creste continutul de carbon, se mareste cantitatea de cementita si ca urmare se maresc duritatea si fragilitatea fontei. Din aceasta cauza isi gasesc utilizare doar fontele hipoeutectice. O fonta alba hipoeutectica, care contine 50-60% perlita (libera si eutectica) si in rest cementita, are duritatea Brinell 440-500 daN/mm2, rezistenta la tractiune 120-150 N/mm2, alungirea specifica la rupere 0%, rezistenta la compresiune 2500 N/mm2. Aceste proprietati determina rezistenta la uzura abraziva, principala utilizare industriala a fontelor albe.Se folosesc pentru piese rezistente la uzura abraziva ca: cilindri pentru laminoare de tabla, roti cu obada dura, bile pentru mori de macinat, alice de sablare, calandri de hartie, roti de vagoane, axe cu came pentru motoare cu ardere interna. Piesele se toarna in forme metalice, ceea ce asigura un strat superficial dur  de 12-30mm grosime, cu structura de fonta alba, asociat cu un miez rezistent mecanic, cu structura de fonta cenusie, separate de un strat intermediar cu structura de fonta pestrita. Pentru detensionare, se aplica o recoacere la 500-550˚C.

In tabelul 9.10 se prezinta compozitia chimica a unor marci de fonta alba rezistente la uzare abraziva. Duritatea HV a stratului superficial poate creste la 600-800 daN/mm2 prin calirea martensitica a fontei albe. Pentru a evita fisurarea la calire se foloseste fonta autocalibila aliata cu crom si nichel sau cu continut ridicat de crom. Straturi superficiale rezistente la uzura, cu structura de fonta alba calita, se pot obtine si prin calire superficiala cu flacara, fascicul laser sau de electroni.

Fonta alba constituie de asemenea materia prima pentru obtinerea fontelor maleabile.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani