Proiect atestat - Planificarea rutelor si resurselor unui transport regulat de calatori referat

Grupul Scolar Industrial “Grigore Cerchez”Proiect

pentru certificarea competentelor profesionalePlanificarea rutelor si resurselor unui transport regulat de calatoriArgument

Capitolul I - Notiuni generale despre trasporturi


Transporturile constituie una dintre cele mai importante componente ale vietii socio-economice. Cand ne referim la transporturi trebuie sa abordam acest concept din doua perspective:

sisteme;

servicii.

Prin intermediul sistemelor de transport, operatorii sau alte entitati economice presteaza servicii de transport la cererea clientilor. Clientii la randul lor pot fi persoane fizice (indivizi) sau persoane juridice. Serviciile de transport pot fi caracterizate prin faptul ca sunt intangibile, iar calitate acestora nu poate fi determinata decat pri n calitatea bazei tehnice cu care se realizeaza prestatia (vehicule, infrastructura, confortul vehiculelor) si a efectelor prestatiei (calatorie confortabila, fara riscuri, in timp scurt etc.).

In ceea ce priveste serviciile de transport, exista un concept ce defineste foarte bine legatura dintre asteptarile clientilor si prestatie. Acest concept este nivelul serviciului (LoS – Level of Service). Variabilele LoS sunt pentru transportul de marfa: pretul, timpul de transport, regularitatea serviciului (variatii ale timpului de transport – de exemplu, in cazul transportului feroviar de marfa, timpul de transport este mai ridicat decat in cazul transportului rutier dar nu exista situatii limita, in care transportul sa intarzie foarte mult, cum este cazul transportului rutier), disponibilitatea echipamentelor specializate, probabilitatea de pierdere si distrugere; iar pentru transportul de calatori: pretul, durata calatoriei, frecventa serviciului, confortul, regularitate (in cazul transportului de calatori, acest indicator este foarte important pentru situatiile in care se utilizeaza mai multe moduri de transport de exemplu, situatia in care un calator trebuie sa ajunga la aeroport la o anumita ora si are de ales intre autobuz si metrou de suprafata, durata calatoriei este mai redusa cu autobuzul dar va utiliza metroul datorita regularitatii scazute a acestui mijloc de transport – orar fix, fara intarzieri).


Prin sistem de transport se intelege totalitate mijloacelor, instalatiilor si echipamentelor de transport, grupate dupa un anumit criteriu. Aceste criterii se pot diferentia astfel:

Criteriul tehnic – prin sistem tehnic de transport se intelege totalitatea mijloacelor de transport, a infrastructurii aferente, definit prin utilizarea unei anumite tehnici de efectuare a deplasarii. Cele mai importante sisteme tehnice de transport sunt:

sistemul de transport rutier – componentele principale ale acestuia fiind vehiculul, calea de rulare (drumul) si instalatiile de semnalizare si dirijare;

sistemul de transport feroviar – componentele principale ale acestuia fiind locomotivele, vagoanele, calea de rulare (cale ferata), statiile si triajele, instalatiile de dirijare a circulatiei;

sistemul de transport pe ape interioare – componentele acestui sistem de transport fiind: calea de navigatie (canale, fluvii, lacuri, rauri), porturile si navele;

sistemul de transport maritim – componentele principale sunt: navele si porturile;

sistemul de transport aerian – componentele principale ale acestuia sunt: aeronavele, aeroporturile si sistemele de dirijare ale traficului aerian;

sistemul de transport prin conducte – componentele de baza ale acestuia sunt conductele si statiile de pompare. In cazul acestui sistem de transport, deplasarea este efectuata doar de catre materia care trebuie transportata.

Criteriul geografic – dupa acest criteriu se identifica totalitate mijloacelor, instalatiilor si echipamentelor de transport care actioneaza pe un teritoriu dat. Astfel se pot defini urmatoarele sisteme geografice de transport:

sistemul de transport industrial sau intern;

sistemul de transport urban, de calatori si de marfuri;

sistemul de transport suburban, de calatori si de marfuri;

sistemul de transport interurban, de calatori si de marfuri;

sistemul de transport national;

sistemul de transport continental (european);

sistemul de transport intercontinental.

Criteriul organizatoric – prin intermediul acestui criteriu, sunt identificate toate mijloacele, instalatiile si echipamentele de transport care sunt in proprietatea sau responsabilitate unei entitati organizatorice. Astfel, sistemul organizatoric de transport este definit de denumirea entitatii respective. De exemplu, sistemul de transport al RATB (sistemul de transport public urban de suprafata aflat in proprietatea entitatii Regia Autonoma de Transport Bucuresti).

Criteriul obiectului transportului – transporturile se impart in: transporturi de marfa si transporturi de calatori (de persoane);

Criteriul integrarii in procesul de productie – acest criteriu evidentiaza doua sisteme de transport: tehnologic si de uz general. Transporturile tehnologice sunt cele care apar in cadrul unui proces de productie (de exemplul, transportul materiei prime de la depozit la hala de productie in cadrul unei fabrici) iar cele de uz general sunt toate celelalte.

Criteriul Legal - Pentru a avea dreptul de a efectua operatiuni de transport rutier de bunuri si persoane, trebuie obtinute o serie de licente si autorizatii, conform Normelor Metodologice din 4 decembrie 2001, aprobate prin Ordinul nr. 1842 / 04.12.2001 al Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei.

In cazul transporturilor internationale de persoane, trebuie sa se obtina licenta de transport de persoane in regim international. De asemenea, firma trebuie sa fie capabila sa ofere informatii complete clientilor care efectueaza calatorii in afara tarii, in legatura cu toate documentele si formalitatile necesare, pentru a se asigura legalitatea transportului (printre care si obligativitatea de a emite bilete dus-intors).


Capitolul  II - Cerintele impuse transporturilor


a.        Siguranta circulatiei (respectiv a navigatiei si a zborului). Aceasta trebuie inteleasa in acceptiunea larga a cuvantului, adica in sensul functionarii neintrerupte si in perfecte conditii a tuturor mijloacelor, instalatiilor si a echipamentelor de transport, evitand in totalitate accidentarea calatorilor si personalului, distrugerea marfurilor transportate, avarierea sau distrugerea mijloacelor, instalatiilor si echipamentelor de transport. Avand in vedere complexitatea sistemelor de transport, continua miscare a mijloacelor de transport, necesitatea functionarii acestora in toate conditiile atmosferice (furtuni de mare intensitate pentru navigatia maritima, ceata si ninsori abundente pentru transportul aerian, precum si temperaturi scazute si ninsori abundente pentru transportul terestru de suprafata), precum si unele conditii specifice (de exemplu, circulatia pe un singur fir in ambele sensuri la calea ferata), probabilitatea producerii evenimentelor cu urmari defavorabile, este cu mult mai mare decat in alte ramuri ale vietii economice. Urmarile acestor evenimente pot fi deosebit de grave: pierderi de vieti omenesti, pierderi de mijloace si marfuri, distrugerea sau deteriorarea unor instalatii si echipamente in anumite puncte cheie (poduri, tuneluri, acces in porturi etc.) si altele. Un aspect deosebit legat de siguranta circulatiei il reprezinta evitarea raspunsului fals al echipamentelor si instalatiilor de transport si inlocuirea acestuia cu raspunsul eronat (de exemplu, la calea ferata, producerea unui accident care are ca urmari pierderea de vieti omenesti, si care a fost provocat prin atacarea unei cai in ambele sensuri, constituie un caz de raspuns fals pe care l-a furnizat echipamentul sau instalatia pentru managementul traficului; prin imbunatatirea functiilor echipamentelor de management al traficului, acestea pot opri circulatia trenurilor pe un anumit tronson pana la eliminarea defectului sau a cauzei care puteau genera raspunsul fals, in aceasta situatie echipamentul a furnizat un raspuns eronat).

Pentru pastrarea intre anumite limite a efectelor defavorabile ce tin de siguranta circulatiei, se impun unele masuri: revizii periodice ale echipamentelor, instalatiilor si mijloacelor de transport, verificari ale competentei conducatorilor de vehicule si operatorilor de echipamente si instalatii de transport, informarea calatorilor si a personalului in ceea ce priveste conditiile in care se efectueaza un anumit transport, actiuni preventive de identificare a eventualelor cauze ce pot produce evenimente, etc.

b.       Regularitatea circulatiei – se poate defini ca fiind masura in care este respectat un anumit grafic de circulatie. Graficul de circulatie este un instrument necesar pentru rezolvarea anumitor probleme legate de transport: utilizarea rationala a infrastructurii de transport, adaptarea ofertei de transport la cerere, stabilirea unei corespondente ferme intre caraus si beneficiarul transportului.

c.        Ritmicitatea transporturilor – repetarea regulata pe o perioada data de timp, a aceluiasi serviciu. Ritmicitatea transporturilor trebuie asigurata potential prin graficul de circulatie si realizata concret prin asigurarea regularitatii circulatiei.

d.       Reducerea costurilor de transport – transportul nu adauga nimic la valoarea de intrebuintare a unei marfi, ci din contra, in anumite situatii, poate conduce la scaderea valorii ei (prin deprecierea marfii transportate datorita conditiilor de transport) si chiar la degradarea completa. Transportul este un factor generator de costuri suplimentare ce se vor regasi in final in pretul platit de consumator. Pentru diminuarea acestui cost trebuie identificate solutiile de transport optime pentru o anumita categorie de marfa si totodata utilizarea modurilor de transport alternative si chiar a transportului mutimodal.

e.        Reducerea duratei transportului – acest aspect trebuie privit atat din punctul de vedere al marfurilor, prin diminuarea timpului necesar unui produs pentru a parcurge distanta productie – consum, cat si din punctul de vedere al calatorilor (fac exceptie de la aceasta regula, transporturile de agrement), prin diminuarea timpilor (cum ar fi cel alocat transportului) suplimentari dintre activitatile curente ale omului .Aceasta durata de aproximativ 6 ani, din exemplul precedent, este consumata din timpul alocat refacerii capacitatii de munca.


f.        Confortul calatoriei – constituie o caracteristica specifica numai transportului de calatori. Studiile arata ca activitatea de transport oboseste organismul calatorului si, in consecinta, se pune problema diminuarii acestei oboseli. Pentru micsorarea oboselii este necesara asigurarea unui anumit grad de confort, ale carui elemente constitutive sunt:

reducerea aglomeratiei – acest lucru se poate face prin doua metode cresterea numarului de vehicule destinate transportului sau cresterea vitezei comerciale de operare a vehiculelor (de exemplu linia de metrou usor 41 din Bucuresti a carei viteza comerciala a crescut de la aproximativ 13 km/h la 25km/h a inregistrat o scadere a indicatorului numar mediu de calatori pe vehicul, in conditiile in care numarul de calatori a ramas constant; numarul mediu de calatori pe zi a fost de 1,4 milioane, pentru tramvai, in perioada ianuarie-septembrie 2004 la un parc mediu de 379 de tramvaie, de aici se poate calcula numarul mediu de calatori pe zi pe tramvai ca fiind de aproximativ 3694 calatori/tramvai zilnic; datorita cresterii vitezei comerciale de la 13 la 25 km/h numarul mediu de calatori pe tramvai scade la valoarea de 1920 si daca vom considera ca numarul de 3694 calatori reprezinta incarcarea medie de 100%, vom obtine o incarcare de 52%; in exemplu anterior s-a considerat numarul mediu de calatori si numarul mediu de tramvaie, nu au fost luate in calcul situatiile de varf).

Fig. 1 Light-rail in Milano si Neapoli (sursa: https://www.lrta.org/)

evitarea calatoriei in picioare si oferirea unui numar ridicat de locuri pe scaune (pentru asigurarea acestui element al gradului de confort, in Londra se utilizeaza autobuze etajate, gabaritul In plan orizontal este acelasi ca la celelalte autobuze, in schimb se dubleaza numarul de locuri pe scaune).


Fig. 2 Autobuz londonez (sursa: https://www.londonbuspage.com/)


evitarea acceleratiilor longitudinale si transversale care sunt suparatoare organismului uman – aceste acceleratii sunt in stransa legatura cu viteze de deplasare a vehiculului, numarul de porniri/opriri datorate traficului precum si cu solutiile tehnice de contracarare a acestora (disponibile la vehiculele de ultima generatie). Pentru evitarea pornirilor/opririlor suplimentare (altele decat cele in statii) se utilizeaza sisteme inteligente de transport, iar pentru transportul public, sunt folosite in plus si caile proprii de rulare (atat pentru tramvaie, vezi ca exemplu linia de metrou usor 41, cat si pentru autobuze, vezi liniile de autobuz 336, 601, 137 pe trosonul Universitate – Piata Kogalniceanu).


Fig.3 Tramvai linia 41

evitarea vibratiilor – acest aspect se poate realiza prin doua cai: prin realizarea unei cai de rulare fara denivelari si prin realizarea unor sisteme de amortizare a vibratiilor (de exemplu, pentru nave si pentru aeronave).

diminuarea zgomotului – diferite metode de antifonare a vehiculelor, precum si realizarea unor sisteme de propulsie cat mai silentioase.

asigurarea microclimatului: temperatura optima, ventilatie, umiditate.Capitolul III - Planificarea rutelor si resurselor unui transport regulat de calatori


Operatorii serviciilor de transport trebuie sa asigure:

a) numarul si tipul corespunzator de mijloace de transport necesare realizarii

programului de circulatie si care satisfac conditiile impuse privind siguranta circulatiei,confortul pasagerilor si protectia mediului;

b) numarul de mijloace de transport pentru inlocuirea celor care efectueaza cursele

cuprinse in programul de circulatie, in cazul aparitiei unor defectiuni ale acestora;

c) respectarea reglementarilor legale privind omologarea, inmatricularea/ inregistrarea si efectuarea inspectiilor tehnice periodice/ reviziilor tehnice periodice pentru mijloacele de transport propuse pentru efectuarea serviciului;

d) operatiile de intretinere si reparatii necesare parcului de mijloace de transport, stabilit prin contractul de atribuire a gestiunii, cu respectarea reglementarilor legale in vigoare privind efectuarea acestor activitati (autorizarea operatorului economic, baza tehnicomateriala,

personalul utilizat etc.);

e) mentinerea starii tehnice corespunzatoare a mijloacelor de transport, a instalatiilor

auxiliare si a curateniei acestora;

f) conditii pentru spalarea, salubrizarea si dezinfectarea mijloacelor de transport;

g) spatii in suprafata suficienta pentru parcarea mijloacelor de transport;

h) dispecerat si dotari speciale pentru urmarirea si coordonarea in trafic a mijloacelor de transport, de interventie si de depanare;

i) personal calificat si vehicule de interventie operativa;

j) respectarea prevederilor legale in vigoare privind angajarea, desemnarea, pregatirea profesionala, examinarea medicala si psihologica a persoanelor cu functii care concura la siguranta circulatiei;k) asigurarea pasagerilor si a bagajelor acestora pentru riscurile ce cad in sarcina

operatorului de transport/ transportatorului autorizat;

l) respectarea capacitatilor de transport si a programelor de circulatie impuse prin

contractul de atribuire a gestiunii;

m) mentinerea starii tehnice corespunzatoare a mijloacelor de transport, a instalatiilor auxiliare si a curateniei acestora;

p) realizarea unui sistem de evidenta a sesizarilor si reclamatiilor si de rezolvare

operativa a acestora;

q) statistica accidentelor si analiza acestora;

r) aplicarea de metode performante de management care sa conduca la reducerea

costurilor de operare;

s) respectarea reglementarilor legale in vigoare din domeniul transporturilor;

t) respectarea legislatiei in vigoare privind protectia muncii, protectia mediului,

prevenirea si combaterea incendiilor;

u) planificarea inspectiilor tehnice periodice astfel incat sa fie asigurat in fiecare zi

numarul de vehicule necesar pentru acoperirea curselor cuprinse in programul de

circulatie;

Operatorul de transport/ transportatorul autorizat sa efectueze serviciul de

transport public local de persoane prin curse regulate, este obligat sa respecte

programul de transport, care contine conditiile specifice privind traseele, perioadele si programul de circulatie, capacitatea mijloacelor de transport, numarul mijloacelor de transport necesare.

In vederea realizarii unui sistem de transport care sa asigure deplasarea calatorilor in conditii de siguranta a circulatiei rutiere si pietonale, confort, regularitate si continuitate, operatorul de transport/ transportatorul autorizat trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

1. sa asigure afisarea la partile din fata si laterala dreapta ale mijlocului de transport a indicativului si capetelor traseului; la partea din spate a mijlocului de transport, va afisa cel putin indicativul traseului. Elementele de informare mentionate anterior, vor fi iluminate corespunzator pe timp de noapte sau in conditii de vizibilitate scazuta;

2. in salonul mijlocului de transport se va asigura informarea publicului calator prin

mijloace vizuale si sonore cu privire la denumirea statiei care urmeaza si la legaturile cu alte mijloace de transport public local de persoane;

3. sa asigure afisarea in salonul mijlocului de transport, a numelui conducatorului

acestuia, a hartii schematice care sa permita vizualizarea traseului si a retelei de trasee, a instructiunilor privind modul de desfasurare a transportului, a obligatiilor publicului calator si a altor informatii de utilitate publica privind transportul, stabilite prin reglementarile in vigoare;

4. sa asigure vanzarea legitimatiilor/ abonamentelor de calatorie in toate statiile, stabilite de comun acord cu autoritatea administratei publice locale, sau prin alte modalitati;

5. in statiile din programul de circulatie, sa asigure afisarea codului traseului, a

intervalelor de succedare a curselor, precum si a hartilor simplificate cu indicarea

traseelor si statiilor pentru informarea publicului calator;

6. sa emita abonamente de calatorie cu respectarea reglementarilor in vigoare, inclusiv

pentru categoriile sociale care beneficiaza de reduceri ale costului abonamentului;

7. sa asigure accesul liber si nediscriminatoriu la transport, in baza documentelor

stabilite de reglementarile legale in vigoare, al persoanelor care beneficiaza de

facilitati/gratuitati la transport;

8. sa asigure transportul gratuit al copiilor sub 5 ani;

9. mijlocul de transport trebuie sa aiba locuri rezervate pentru persoane cu handicap,

batrani, femei insarcinate, persoane cu copii in brate;

10. sa supravegheze urcarea si coborarea calatorilor, mijlocul de transport sa nu

porneasca din statii cu usile deschise sau cu calatori aflati pe scarile acestuia, precum si cu calatori agatati de exteriorul caroseriei;

11. sa nu admita la transport in salonul mijlocului de transport materii mirositoare,

inflamabile, butelii de aragaz, tuburi de oxigen sau alte gaze, butoaie cu carbid,

materiale explozibile, produse caustice ori acide, alte materiale sau obiecte care, prin format ori dimensiune, pot produce daune, vatamari corporale sau, prin natura

materialului, pot murdari ori alte obiecte sau marfuri interzise la transportul public;

12. sa nu imbarce calatori peste capacitatea maxima admisa a mijlocului de transport, exprimata prin numar de locuri pe scaune;

13. sa asigure spatile necesare pentru bagajele de mana ale calatorilor;

14. sa imbarce/ debarce calatorii, numai in statiile special amenajate, prevazute in

programul de circulate;

15. sa utilizeze numai legitimatii/ abonamente de calatorie cu regim special, agreate de autoritatea administratiei publice locale;

16.sa nu permita transportul calatorilor decat pe baza de legitimatii/abonamente de

calatorie valabile sau alte documente prevazute de reglementarile legale in vigoare;

17. sa asigure calatorii si bagajele acestora pentru riscurile care cad in sarcina

operatorului de transport;

18. sa tina evidenta curselor sosite si plecate, la fiecare capat de linie;

19. sa asigure informarea anticipata a publicului calator in legatura cu modificarea/

suspendarea programului de circulatie sau a unui traseu, in caz de forta majora;

20. sa asigure, zilnic si ori de cate ori este nevoie, salubrizarea, spalarea si

dezinfectarea mijloacelor de transport;

21. sa asigure conditiile de executie a transportului in conditii de regularitate, siguranta si confort;

22. mijloacele de transport trebuie sa fie echipate cu instalatie de incalzire/ conditionare

a aerului in stare de functionare;

23. mijloacele de transport trebuie sa aiba un aspect estetic corespunzator ;

24. pe partile laterale ale mijlocului de transport, va fi inscriptionata denumirea

executantului transportului;

25. la bordul mijlocului de transport trebuie sa existe mijloace pentru prevenirea si

combaterea incendiilor, precum si ciocan pentru spart geamurile in caz de necesitate;

26. mijloacele de transport trebuie sa aiba inspectia tehnica periodica sau, dupa caz,

revizia tehnica periodica efectuata la termen;

27. mijloacele de transport trebuie sa indeplineasca conditiile impuse de legislatia in

vigoare privind siguranta circulatiei si protectia mediului;

28. sa fundamenteze necesarul anual de fonduri pentru investitii din surse proprii;

29. sa elaboreze bugetul privind intretinerea curenta, reparatiile curente si accidentale la bunurile concesionate / inchiriate de la concedent, conform programelor de intretinere, reparatii, dotari si investitii aprobate de acesta;

30. sa asigure informarea permanenta a calatorilor cu privire la traseele, programele de circulatie deservite, tarifele aplicate, precum si modificarea acestora;

31. sa aplice normele de protectie a muncii specifice activitatii desfasurate in cadrul

serviciului contractat;

32. sa asigure finantarea pregatirii profesionale si efectuarea examinarilor medicale si psihologice ale propriilor angajati;

33. sa elaboreze strategii de management, care sa conduca la reducerea costurilor de operare, inclusiv prin aplicarea procedurilor concurentiale impuse de normele legale in vigoare privind achizitiile de lucrari sau bunuri, si la gestionarea serviciului public pe criterii de competitivitate si eficienta economica;

34. sa prezinte programe pentru dezvoltarea, modernizarea si exploatarea eficienta a bazei tehnico-materiale aferente serviciului prestat;

35. alte conditii specifice stabilite de autoritatea administratiei publice locale.

Intr-o lume supradimensionata la capitolul demografic, intr-o lume guvernata sub imperiul vitezei de deplasare si intr-o lume aflata in continua expansiune a dezvoltarii tehnice, tinand cont de caracterul neregenerabil al resurselor naturale si de efectele dezastruoase ale folosirii nechibzuite ale acestora asupra mediului natural, asupra sanatatii oamenilor si asupra sigurantei sociale, economisirea resurselor si protejarea organismului uman impotriva efectelor nocive ale poluarii sunt necesitati ce presupun adoptarea unor masuri care sa atinga parametrii maximi de satisfacere a acestor doua componente. Desigur, din cadrul acestor masuri, pe langa cele legate de spectrul tehnic, intervin si metodele ce tin de latura umana. Dintre acestea, un loc deosebit de important poate fi atribuit metodei de planificare a transportului deoarece:

- se identifica surse de transport eficiente pentru persoane cat si pentru potejarea mediului inconjurator;

- se stimuleaza dezvoltarea infrastructurilor special destinate pentru diverse mijloace de transport (autobuze, troleibuze, biciclete s.a.);

- se incurajeaza reducerea gradului de consum de combustibil sau chiar a inlocuirii combustibililor poluanti cu altii ce nu produc efecte negative asupra mediului;

- se conduce la o modificare pozitiva a gradului de perceptie a populatiei cu privire la protectia mediului;

- se stimuleaza un mediu mai sanatos pentru cetatean si semenii sai;

- se incurajeaza reducerea cheltuielilor populatiei fata de combustibili si, privind chiar la o scara globala, fata de refacerea mediului si, implicit, fata de cheltuielile privind starea sanatatii populatiei.  

In vederea atingerii obiectivelor de mai sus precizate, devin necesare, pentru metodele de planificare a transportului, urmatoarele:

- sa se efectueze operatiuni de aflare a perceptiei populatiei fata de mijloacele de transport ce devin posibile alternative pentru deplasarile curente in cadrul aceleiasi localitati sau intre localitati;

- sa se deruleze campanii de infomare si educare asupra efectelor planificarii transportului;

- sa se coreleze activitatea administratiei publice locale cu a celorlalte institutii publice implicate, in concordanta cu necesitatile identificate prin operatiunile de sondare a opiniei publice sau a anumitor grupuri tinta.

Planificarea transportului are un rol stimulativ si nu un caracter imperativ cerut prin lege. De aici, desprindem ideea ca orice planificare a transportului trebuie sa tina cont de nevoile cetatenilor si perceptia acestora fata de protejarea mediului si, implicit, a vietii.

Factorii care influenteaza adoptarea diverselor metode si mijloace de transport sunt:

- clima si temperatura;

- distanta;

- rapiditatea in deplasare;

- satisfacerea unui grad ridicat de mobilitate;

- siguranta celui care se deplaseaza;

- infrastructura existenta;

- costul transportului.


Metodele si mijloacele de transport utilizabile pot fi:

- mersul pe jos (ecologic, sanatos, recomandat pe distante scurte sau medii si intr-un climat de primavara – vara - toamna);

- mersul pe bicicleta (ecologic, sanatos, recomandat pe distante scurte sau medii si intr-un climat de primavara – vara – toamna, riscant datorita lipsei unei infrastructuri special destinate ciclistilor);

- mersul cu mijloacele de transport in comun (recomandat pe distante lungi sau medii si intr-un climat de iarna - primavara – vara – toamna, contribuie la reducerea congestiilor in trafic prin renuntarea la mijloacele auto proprii si contibuie, totodata, la reducerea gradului de poluare a atmosferei);

- mersul cu autoturismul proprietate personala (contribuie la congetionarea traficului rutier, contribuie la cresterea gradului de poluare fonica si cu elemente chimice nocive organismului, aduce un spor de mobilitate calatorului).

Multe orase din lume au in fata provocari similare cauzate de cresterea nevoii de mobilitate a locuitorilor. De multe ori aceasta crestere a numarului de calatori duce la caderi ale sistemului de transport si are consecinte asupra mediului. Daimler a gandit pentru aceasta problema o solutie denumita Bus Rapid Transit (BRT), compusa din sisteme flexibile de transport bazate pe autobuze.
Orase ca Nantes, din Franta, Istanbul, din Turcia, Bogota, din Columbia, sau Mexico City, alaturi de multe altele au un lucru in comun: sistemele BRT deja sunt folosite cu succes utilizandu-se autobuze Mercedes-Benz.
In Bangkok, in Thailanda, in Guadalajara, in Mexic, si in orasele ce vor gazdui Cupa Mondiala FIFA din 2010 ce se va desfasura in Africa de Sud (incluzand Johannesburg, Cape Town si Pretoria), divizia de autobuze a Daimler s-a implicat deja in gasirea de solutii ce ar duce la implementarea unui astfel de sistem.

Sistemele BRT constau intr-una sau mai multe rute, pe care sunt 'plasate' autobuze de mare capacitate care ruleaza frecvent. La acestea se adauga rute pe care 'serveste' o flota de autobuze-naveta.Benzile pentru autobuze nu sunt deschise traficului privat si asigura o imbarcare sigura si usoara prin intermediul unor statii de tip platforma.
           Autobuze cu diferite capacitati pot fi folosite cu o oarecare frecventa si atunci cand este nevoie de ele, iar vanzarea de bilete si controlul accesului au loc inca din afara vehiculului, minimalizand timpul de acces al pasagerilor.
Un sistem inteligent de control computerizat al traficului - ce include functia de prioritate pentru autobuze la intersectiile semaforizate, spre exemplu - asigura un transport rapid.
Bus Rapid Transit isi are radacinile in America Latina si se bucura acum de recunoastere internationala. Ca si sistemele bazate pe sine, cele de tip BRT permit ca mai multi oameni sa fie transportati repede si confortabil pe rute de tip inter-city. Totusi, acestea din urma pot fi implementate cu costuri mai mici. Un alt avantaj al conceptului BRT este ca poate fi aplicat individual fiecarui oras si poate fi adaptat foarte usor la cerintele locale. Orice oras ce doreste sa implementeze un sistem BRT trebuie sa faca o analiza detaliata si sa se angajeze intr-un proces de planificare detaliata, luandu-se in calcul cererile legale, planificarea urbana si structurile demografice alaturi de nevoile orasului, ale pasagerilor si ale operatorilor.
Expertii de la Daimler ofera sfaturi si ajuta clientul pentru a ajunge la o solutie optima. La momentul implementarii, expertii ofera si sfaturi privind cumpararea de autobuze necesare sistemului.
Orasul francez Nantes este unul dintre primele exemple ale unui program BRT de succes. Pana la aplicare, reteaua locala publica de transport crea diverse probleme pe rutele de acces ce deserveau centrul orasului cu o populatie de 600.000 de locuitori.
Pentru a rezolva problema, un sistem denumit Bus-Way a fost introdus in toamna lui 2006. Si deoarece solutia initiala ce era bazata pe tramvaie se dovedea conform planificarilor neprofitabila pe o perioada mai mare de timp, orasul a optat pentru sistemul BRT. Autobuzele, care opereaza pe rute special desemnate, sunt mai rapide decat automobilele in orele de varf.Anexa:

Exemplu 1: Denumirea statiilor si amplasarea lor pentru ambele sensuri de parcurgere a traseului

1. Traseul principal Piata Victoriei-Aeroport – indicativ 1

Statii dus

Nr. crt. Denumirea statiei

1. Piata Victoriei

2. Posta

3. Spital

4. Parangul

5. Dacia

6. Statia PECO Rompetrol (Craciunescu)

7.Micropiata

Statii intors

1. Micropiata

2. Statia PECO Rompetrol (Craciunescu)

3. Dacia

4. Parangul

5. Spital

6. Hermes

7. Piata Victoriei

2.Traseul secundar Piata Victoriei-Colonie- indicativ 2

Statii dus

1. Micropiata

2. Statia PECO Rompetrol (Craciunescu)

3. Dacia

4. Parangul

5. Spital

6. Hermes

7. Bariera

8. APASERV

9. Garaj Gospodarie

10. Biserica de lemn

11. Turnul de apa

Statii intors

1. Turnul de apa

2. Biserica de lemn

3. Garaj Gospodarie

4. APASERV

5. Bariera

6. Posta

7. Spital

8. Parangul

9. Dacia

10. Statia PECO Rompetrol (Craciunescu)

11. Micropiata

3. Traseul secundar Piata Victoriei-Telescaun indicativ 3

Statii dus

1. ELECTRICA

2. Scoala

3. Biserica

4. Intersectie Jiet

5. Telescaun

Statii intors

1. Telescaun

2. Intersectie Jiet

3 .Biserica

4. Scoala

5. ELECTRICA


B I B L I O G R A F I E

  1. Caiet de sarcini-al serviciilor de transport public local de persoane prin curse regulate, Bucuresti
  2. Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Bd. Dinicu Golescu nr. 38; Bucuresti, www.mt.ro
  3. Autoritatea Rutiera Romana (ARR), www.arr.ro
  4. Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), www.untrr.ro
  5. Banciu, Doina ; Alexandrescu, Mihail; Hrin, Rodica. Sisteme inteligente de
  6. Transport : ghid pentru uitlizatori si dezvoltatori. Bucuresti : Editura Tehnica, 2003;
Denumirea in limba engleza pentru metrou usor este LIGHT-RAIL (mai multe informatii puteti gasi la adresa web https://www.lrta.org/ sau https://www.lightrail.com/ )

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani