Rigiditatea rulmentului referat


Rigiditatea rulmentului


1.1. Rulmentul neincarcat
Pentru lagarele radiale utilizate in constructia de aparate, marimea jocului diametrului in rulmentul nemontat are valor i intre 5 20 µm. Aceste valori se grupeaza pe intervale, in functie de domeniul de utilizare al rumentului. Prezenta jocului permite o deplasare axiala relativa in rulmentul neincarcat. Preluarea acestei deplasari duce la un contact unghiular al bilei cu calea de rulare. Rulmentul neincarcat mai permite si deplasarea unghiulara relativa ale celor doua inele.

Unghiul de neliniere este definit ca unghiul maxim cu care poate fi rotita inelul interior in raport cu cea a inelului exterior.


1.2.Rulmentul incarcat


La rumentul incarcat, sarcina este transmisa de la un inel la altul prin corpurile de rulare. Numarul acestora fiind mai mare decat doi, sistemul este static nedeterminat. Incarcarea fiecarui corp de rulare este influentat de deformatiile elastice din zonele de contact. Pentru determinarea acesteia s-a plecat de la ipoteza unui joc radial nul si a unei astfel de dispozitii a bilelor, incat pe directia incarcarii sa se gaseasca o bila. In acest mod incarcarea radiala va fi suportata numai de bile care se gasesc sub diametrul orizontal.

In rulment exista un joc radial, care in urma montajului pe arbore sau in carcasa se poate anula sau deveni negativ, intre bile si inele existand astfel

o strangere. De obicei s-a considerat existenta unui joc pozitiv, iar coeficientul egal cu cinci. Cercetarile ulterioare au permis stabilirea dependentei incarcarii bilelor in functie si de strangerea sau jocul din rulment. Deformatia din dreptul bilei se exprima in raport cu deplasarea bilei celei mai incarcate. Valorile pozitive corespund jocului, iar cele negative
strangerii. In definirea jocului trebuiue sa se tina seama de modificarile produse de strangera inelelor la montaj si variatiile de temperatura.

Pentru o sarcina radiala data, un joc efectiv si a anumita constructie a rulmentului carasterizata prin valorile incarcarii maxime ce revine unei bile, ale marimii portiunii incarcate, precum si deformarea si deplasarea corespunzatoare bilei cele mai incarcate. Datorita neliniaritatii ecuatiilor, sistemul poate fi rezolvat numai numeric, prin iteratie.

Daca este vorba de un montaj rigid al rumentului, deplasarea radiala a centrului rulmentului este egala cu deplasarea maxima a bilei cele mai incarcate.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu

Scriitori romani