Banca Reglementelor InternationaleBanca Reglementelor Internationale

Potrivit mentiunilor cuprinse in capitolul privind evolutia sistemului financiar-monetar international, Banca Reglementelor Internationale (Banque des Règlements Internationaux / Bank of International Settlements) este cea mai veche dintre institutiile financiare internationale, fiind infiintata, la Bale (Basel), in anul 1930, printr-o decizie a Conferintei de la Haga care, conform Planului Young, se ocupa de plata reparatiilor de razboi germane catre Aliati. Romania este membra a BRI inca de la infiintare.g=RO style='font-size:12.0pt;mso-bidi-font-size:12.0pt;font-family:"Times New Roman"'>Invingatorii s-au pus de acord cu Guvernul Elvetiei pentru a pune bazele unei banci - strict neutra - la care membrii urmau sa fie exclusiv Bancile Centrale din tarile lor si care urma sa se  ocupe de reglementarea (de unde si titulatura Bancii) reparatiilor de razboi germane.

Dupa infiintarea "sistemului Bretton Woods", sub presiunea masiva a S.U.A. s-a decis lichidarea Bancii Reglementelor Internationale si includerea structurilor ei in F.M.I., dar bancile centrale din Europa pur si simplu au ignorat diktatul american.

In momentul crizei sistemului ratelor fixe de schimb, Banca Reglementelor Internationale a organizat swap arrangements - aranjamente de schimb - intre bancile centrale europene, ceea ce a permis sprijinirea ratelor de schimb si stabilizarea pretului aurului.

In anul 1960 dr. Marius Holtrop, presedintele Bancii Reglementelor Internationale si al Bancii Centrale olandeze, i-a convins pe americani sa participe la intrunirile lunare de la Bale, unde, "nu au fost luate niciodata decizii efective, (dar) a fost pregatita baza unei intelegeri reciproce care a ajutat la adoptarea unor decizii rapide, adesea prin convorbiri telefonice internationale, cand au aparut crize neasteptate."[1]

Acceptarea de catre Administratia de la Washington a acestui forum mondial principal de consultare si cooperare intre Bancile Centrale a fost consfintita prin ocuparea, in anul 1994, de catre Alan Greenspan - guvernator la Federal Reserve Board - a scaunului care-i era rezervat de aproape 65 de ani.

Actionand ca o companie pe actiuni cu raspundere limitata, BRI are 33 de actionari: aproape toate bancile centrale din Europa - multe din ele din estul continentului - precum si bancile centrale din Austria, Canada, Japonia si Africa de Sud.

In prezent circa 15% din actiunile Bancii Reglementelor Internationale sunt detinute de sectorul particular, in special banci din Europa, dar drepturile de vot sunt pastrate de Banca Centrala, detinatorul initial al actiunilor.

Consiliul de Administratie alege dintre membrii sai Presedintele Consiliului, unul sau mai multi vicepresedinti, Presedintele Bancii si un Director General.

Comitetul de directori (Consiliul de Administratie) al Bancii Reglementelor Internationale este alcatuit de regula din 17 membri din tarile Grupului celor 10. Fondatorii - Belgia, Germania, Franta, Italia si Marea Britanie - detin fiecare cate doua locuri, din care unul revine, ex officio, Guvernatorului in functie al Bancii Centrale a statului respectiv. Conform traditiei, din Comitetul de directori mai fac parte si guvernatorii bancilor centrale din Elvetia, Olanda si Suedia, iar incepand cu anul 1994, S.U.A. are la randul sau doua locuri, ocupate de Presedintele Federal Reserve Board si respectiv, cel al Federal Reserve Bank. Japonia si Canada au la randul lor cate un loc fiecare.

De zece ori pe an (exceptand lunile august si octombrie), weekend‑urile sau cea de-a doua zi de marti a fiecarei luni sunt rezervate intrunirii Comitetului de directori al carui Presedinte este si presedintele Bancii. Banca Reglementelor Internationale are ca principale departamente cel monetar si economic, unde specialistii de inalta valoare analizeaza situatia monetara internationala si departamentul bancar, unde se realizeaza tranzactiile propriu-zise. Personalul bancii este de 500 de functionari, condusi de un general manager.

Expuse in extenso in Statute, functiile Bancii Reglementelor Internationale pot raspunde cu promptitudine schimbarilor din sistemul financiar international. Infiintata si functionand ca o "Banca Centrala a bancilor centrale", BRI actioneaza ca o banca comerciala.

O parte din rezervele Bancii Reglementelor Internationale sunt depozitate la bancile centrale, care le utilizeaza reinvestindu-le fie pe piata eurodevizelor, fie pe pietele nationale. Depozitele celor 90 de banci centrale la Banca Reglementelor Internationale reprezinta circa 10 la suta (peste 100 miliarde USD) din rezervele valutare mondiale.

A

dministrate flexibil, dar mai ales cu discretie absoluta, resursele Bancii Reglementelor Internationale pot fi rapid mobilizate, tranzactiile directe dintre bancile centrale ramanand anonime, ceea ce poate constitui un atú in caz de criza. Cea mai importanta functie a bancii, promovarea cooperarii intre bancile centrale, este ilustrata prin acordarea de credite acelor banci ce nu dispun de lichiditati. Trebuie mentionat ca aceasta cooperare inter-bancara este absolut voluntara: nu exista nici un fel de transfer oficial de autoritate catre Banca Reglementelor Internationale.

Placa turnanta a finantelor europene si mondiale, orasul Basel - Bale, impartit intre Elvetia, Franta si Germania, ofera posibilitatea unor consultari neoficiale si de creare a unor stranse relatii personale intre guvernatorii bancilor centrale, care de obicei sunt numiti pe perioade lungi, deci este garantata continuitatea politicilor astfel stabilite. Adunarea anuala ce are loc in luna iunie, aduna in oras peste 500 de guvernatori de banci centrale din intreaga lume.

Demn de notat este faptul ca, Banca Reglementelor Internationale are cea mai mare baza de date statistice financiare din lume, ceea ce-i da posibilitatea elaborarii unor analize cu privire la tendintele semnificative si indica deficientele si eventualele perturbari ce pot apare pe pietele financiare internationale. Rapoartele bancii, dintre care unele sunt facute publice, sunt discutate de experti ai Grupului celor 10 in cadrul Comitetului permanent al Eurodevizelor. Acest Comitet analizeaza implicatiile politicilor macroeconomice ale evolutiilor activitatii bancare internationale si ale pietelor internationale de capital.

Imprumuturile de compensare pe termen scurt au fost instituite dupa 1982. Ele sunt organizate de BRI in functie de disponibilitatea de creditare a F.M.I. si/sau a Bancii Mondiale. Imprumuturile de compensare pe termen scurt sunt acordate tarilor cu datorii semnificative, cu dificultati de lichiditati si care au convenit un program de ajustare cu F.M.I. Intrucat acordarea de imprumuturi F.M.I. este greoaie si mai ales datorita faptului ca sunt acordate in transe, in anumite cazuri, managerul general al BRI solicita bancilor centrale pre‑finantarea imprumutului F.M.I. Imprumuturile de compensare pe termen scurt trebuie rambursate cu resursele furnizate de imprumutul F.M.I. sau al Bancii Mondiale, ori din alte surse.

Contabilitatea Banca Reglementelor Internationale este tinuta in franci‑aur, o valuta artificiala.

Banca Reglementelor Internationale are un capital autorizat de 1,5 miliarde franci aur, divizat in 600 000 de actiuni, din care au fost emise peste 2/3 iar 25 la suta au fost platite complet. Restul de circa 200 000 de actiuni vor putea fi plasate la bancile centrale, in cazul in care BRI s-ar decide sa-si mareasca numarul de actionari.

Initial, francul-aur era identic cu cel elvetian, dar dupa anul 1936, cand Elvetia a renuntat la standardul aur, Banca Reglementelor Internationale a pastrat paritatea originara (1 franc-aur = 0,29032285 grame aur fin). Dupa anul 1979 s-a folosit pretul aurului de 208 USD/uncia de aur fin, ceea ce facea atunci ca un franc-aur sa fie echivalent cu 1,94149 USD. Celelalte valute sunt convertite in franci‑aur in functie de paritatea lor de piata cu USD. In activitatile curente, Banca Reglementelor Internationale nu foloseste francul-aur.

Investitiile pe care le face Banca Reglementelor Internationale aduc profit, datorita unei marje mici de dobanda, astfel ca banca nu are nevoie de sprijin financiar, ceea ce ii confera o pozitie unica, de foarte mare independenta, fata de celelalte institutii financiare internationale.

Conform traditiei, rapoartele Bancii Reglementelor Internationale sunt foarte discrete, dar totusi raportul anual este o sursa foarte credibila privind tendintele de pe pietele financiare internationale. Redactat liber si deschis, raportul anual reflecta opinii libere de orice consideratii politice, nefiind supus interventiei Bancilor Centrale.

Ca urmare a hotararii Adunarii generale anuale a BRI care a avut loc la Basel in 30 iunie 2003, contul BNR deschis la BRI a fost creditat cu suma de 3 200 000 CHF, reprezentand dividende pentru cele 8 000 de actiuni detinute de BNR la BRI.

Conform deciziei Adunarii Generale a BRI din 28 iunie 2004, pentru fiecare actiune detinuta de membrii Bancii a fost alocat un dividend in valoare de 225 DST. Ca urmare, cu data valutei 2 iulie 2004, contul BNR deschis la BRI a fost creditat cu suma de 3,309 milioane CHF. Aceasta suma reprezinta echivalentul in franci elvetieni a celor 1,8 milioane DST cuvenite Bancii Nationale pentru cele 8 000 de actiuni detinute din capitalul BRI.

La 31 decembrie 2004, valoarea in moneda nationala a cotei de capital detinute de BNR a fost de 1 808,887 miliarde lei (1 DST=45 222,17 lei).

In baza aprobarii Consiliului de administratie din 28 ianuarie 2005, Banca Nationala  cumparat 564 actiuni pentru care, la 31 mai 2005, a achitat 13,5 milioane franci lvetieni. Acestea se adauga celor 8 000 actiuni pe care BNR le detinea din capitalul RI.

La data de 1 iulie 2005 a fost creditat contul BNR deschis la BRI cu suma de ,516 milioane franci elvetieni, reprezentand dividende aferente anului financiar 004-2005. Aceasta suma este echivalentul celor 1,88 milioane DST, allocate pentru cele 8 000 actiuni de capital detinute de banca centrala inregistrate la 1 martie 2005.

La 31 decembrie 2005, valoarea in moneda nationala a cotei de capital detinute de BNR a fost de 190,763 milioane RON (1DST = 4,455 RON).

La data de 3 iulie 2006 a fost creditat contul BNR in franci elvetieni deschis la BRI cu suma de 3,8 milioane franci elvetieni, reprezentand dividende aferente anului financiar 2005-2006. Conform hotararii Adunarii generale anuale a bancilor centrale membre, valoarea dividendului a fost de 245 DST, calculat in baza rezultatelor obtinute la incheierea anului financiar, respectiv la data de 31 martie. Suma in franci elvetieni reprezinta echivalentul a 2,1 milioane DST, alocati pentru 8 564 actiuni de capital detinute de BNR.

La 31 decembrie 2006, valoarea in moneda nationala a cotei de capital detinute de BNR a fost de 68,3 milioane lei (reprezentand 17,7 milioane DST).[1] Dr. Marius Holtrop, intr-un interviu din anul 1979


ECoduri.com - Coduri postale - adresa, caen, cor

Politica de confidentialitateCopyright © Contact | Trimite document


Ultimele documente adaugate
Mihai EminescuMihai Eminescu
   - Opere romantice - autori si opere reprezentative Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi, Richard Wagner
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai EminescuMihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea EliadeMircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile AlecsandriVasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil GirlenuEmil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca CaragialeIon Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea EliadeMircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai EminescuMihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George CalinescuGeorge Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanuluiScriitori romani