Caracteristicile si rolul pietei monetare referat

Caracteristicile si rolul pietei monetare

Piata monetara nationala cuprinde ansamblul relatiilor ce iau nastere intre persoane fizice sau juridice, privind cumpararea si vanzarea de valute, precum si institutiile (banci, burse) si reglementarile care faciliteaza aceste tranzac tii.

Prin notiunea de piata monetara internationala se intelege un sistem de relatii financiar‑monetare prin care se desfasoara vanzarile si cumpararile atat in valuta (efectiva si in cont) cat si cele de instrumente de plata internationale (trate, bilete la ordin, cecuri etc.) exprimate in moneda straina.

Piata monetara internationala este in mod clar delimitata de pietele monetare nationale.

Principala deosebiree:12.0pt;mso-bidi-font-size:12.0pt'> consta in faptul ca, in timp ce pe piata monetara nationala bancile efectueaza cumparari si vanzari de valuta in schimbul monedei nationale, in cazul pietei monetare internationale, aceleasi banci deruleaza tranzactii care au ca obiect o valuta ce este straina, atat pentru ele, cat si pentru solicitantul operatiunii.

Motivul existentei pietei monetare internationale alaturi de pietele monetare nationale se afla in restrictiile care adesea impiedica circulatia internationala a capitalului. Aceste restrictii pot fi aplicate doar pe pietele monetare nationale, dar nu si asupra pietelor monetare internationale. De exemplu, pe piata de la Londra, rezidentii din Franta, Olanda, Germania etc. pot detine conturi in dolari sau pot contracta credite in dolari, fara restrictii, in schimb rezidentii din Anglia nu au decat o libertate limitata in efectuarea tranzactiilor de export sau import de capital.

O alta deosebire se refera la faptul ca, in timp ce pe piata monetara nationala cursul monetar ramane neschimbat pe durata unei zile bancare, pe piata monetara internationala cursul la care se efectueaza operatiunile este intr‑o permanenta modificare.

Principalele caracteristici ale pietei monetare, care nu fac altceva decat sa‑i individualizeze continutul, sunt urmatoarele:

·       In primul rand, piata monetara nu poate fi localizata din punct de vedere geografic, ea materializandu‑se practic intr‑o retea de legaturi electronice intre dealerii din diferite banci.

·       In al doilea rand, piata monetara se compune dintr‑o serie de banci comerciale, care au incluse in activitatea lor si operatiuni cu valute, case de schimb monetar care sunt autorizate in aceste sens si alte institutii nebancare, precum si dintr‑o bursa monetara, a carei activitatea este reglementata prin lege, menita sa vina in sprijinul comertului cu valute si devize.

·       In al treilea rand, pe piata monetara cursul valutelor se stabileste prin confruntarea directa a cererii si ofertei, in anumite conditii stabilite de parti si in limitele prevazute de lege. In urma acestor confruntari, valoarea de schimb a valutelor variaza, stabilindu‑se in jurul unei valori medii, numita cursul monetar al pietei.

·       In al patrulea rand, pietele monetare se supun legislatiei financiare si monetare a statului pe teritoriul caruia functioneaza, autoritatile monetare exercitand in acest domeniu politica monetara a statului respectiv, subordonata intereselor sale economice si financiare.

Exista insa si piete monetare care au un caracter international, deservind interese nelocalizate pe un anumit spatiu geografic. Aceste piete au puternice influente asupra activitatii monetar‑financiare internationale, iar cursurile monetare stabilite pe aceste piete determina in buna parte cursul monetar de pe alte piete monetare.

Cele mai importante piete monetare cu caracter international sunt cele de la Londra, Zürich, Paris, New‑York, Tokio s.a. Aceste piete monetare internationale, fiind plasate pe teritoriul unor tari, au, de asemenea, obligatia de a respecta legislatia acestor tari, dar, evident, legislatia ce li se aplica este mai permisiva, ceea ce a si favorizat dezvoltarea lor.letCaracter>·       In al cincilea rand, pe piata monetara exista situatii in care tranzactiile se indeparteaza de latura economica propriu‑zisa si capata un profund caracter speculativ, motiv pentru care atat cererea cat si oferta sunt deformate. Aceste situatii apar ca urmare a unor factori specifici, cum ar fi, de exemplu, speculatia valutara sau arbitrajul valutar.

Rolul pietelor valutare este determinat de posibilitatea pe care acestea o ofera participantilor la schimburile economice internationale, pentru alegerea si obtinerea mijloacelor de credit si de plata cele mai convenabile.

Importanta pietei valutare decurge si din faptul ca, fiind singura piata ce asigura trecerea fondurilor de pe o piata pe alta, dintr‑o tara intr‑alta, polarizeaza o serie de influente pe care apoi le reflecta asupra diferitelor economii nationale sau asupra economiei mondiale, pe ansamblul ei. Din acest punct de vedere, dupa cum remarcam si in cuprinsul capitolului II, piata valutara este cea mai sensibila piata la evenimentele economice, politice, sociale si monetare din diferite tari sau chiar la cele de pe plan international.

Cresterea continua, in perioada contemporana, a rolului pietelor valutare internationale a fost determinata de o serie de factori, cum ar fi:

·       continua liberalizare a comertului international si atitudinea mai toleranta in privinta regimurilor valutare pe diverse piete, ceea ce a avut ca efect intensificarea platilor internationale si accelerarea miscarii capitalurilor intre piete;

·       cresterea si diversificarea activitatii bancare, accentuarea creditarii internationale precum si a ponderii acesteia in tranzactiile comerciale internationale;

·       cresterea importantei valutelor europene si a yenului japonez in tranzactiile de pe pietele valutare internationale;

·       evolutia si dezvoltarea pietei eurovalutelor.

Amploarea relatiilor economice internationale, participarea tuturor tarilor la circuitul economic mondial sunt, de asemenea, factori care au dus la cresterea rolului pietei valutare in desfasurarea operatiunilor economice externe, aceasta piata devenind un fel de barometru al activitatii economice dintr‑o tara si, in acelasi timp, al conjuncturii economice generale de pe piata internationala.

In concluzie, in ansamblul pietei financiar‑monetare internationale, piata monetara ocupa un loc important prin rolul de conservator pe care il joaca fata de celelalte piete, in sensul ca, prin capacitatea sa de a preschimba rapid si in orice suma o valuta cu alta confera suplete, flexibilitate si permeabilitate pietelor internationale.
ECoduri.com - Coduri postale - adresa, caen, cor
Politica de confidentialitateCopyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani