Economia digitala si impactul ei asupra societatii

Economia digitala si impactul ei asupra societatii


Inca de la inceputul anilor 1990, termenul de "Societate Informationala" a inceput sa fie utilizat pentru a descrie numeroasele si variatele schimbari in economie, politica, cultura si in general, in ansamblu societatii, de dezvoltare rapida a tehnologiilor moderne de informatii si comunicatii. Semnalata de mai multa vreme, era informationala ia treptat locul celei industriale si societatea traditionala este inlocuita de societatea informationala. Procesul este imperceptibil si se petrece practice sub ochii nostrii . Fiinta umana este facuta sa comunice. In noua societate, cea de tip informational, comunicarea, trasferul si schimbul de informatii se desfasoara prin intermediul sistemelor tehnice. Atunci cand se vorbeste despre societatea informationala se are in vedere inainte de toate conectarea unui nu mar nelimitat de computere prin intermediul retelelor de telecomunicatii. Punerea la un loc a datelor stocate digital, textelor, sunetului si imaginii ( multimedia ) au condus la raspandirea utilizarii sistemelor moderne de telecomunicatii, a computerelor personale si serviciilor electronice de informatii. Internetul, o retea globala de informatii, s-a transformat in platforma globala de telecomunicatii . Noua societate informationala aduce cu sine o serie de oportunitati deosebite: constrangerile spatiale si temporale ( de granite si timp ) in materie de comunicatii au fost mult reduse, informatiile pot fi prelucrate, stocate si transferate rapid, preturile serviciilor legate de transferal informatiei sunt in continua scadere.Notiunea de "pagina de Internet" a devenit foarte comuna si multi considera ca a avea o astfel de pagina inseamna, inevitabil, succesul asigurat. Da, putem lua in considerare acesta ipoteza, dar  numai pentru perioada de inceput a Internetului, cand existau doar cateva pagini de Internet, astazi insa, cand exista milioane de afaceri pe

Internet, a avea o pagina WEB nu inseamna nimic in sine, chiar daca conceptia de baza a acesteia este stralucita . Pentru a obtine rezultate eficiente, proprietarul paginii trebuie sa-si stabileasca obiective tangibile si realiste si sa elaboreze un plan pentru a le indeplini si chiar pentru a depasi previziunile facute. Aparent, se considera ca a face afaceri pe Internet nu costa mult, dar aceasta concluzie poate fi inselatoare. Si totusi, potentialul Internetului de a ajunge la clienti este mare, dar acestia raman totusi clienti potentiali. Ceea ce conteaza este modul de utilizare efectiva si inovatoare a paginii de Internet . Astfel, trebuie avute in vedere mai multe aspecte, care sunt cruciale pentru ca prezentarile pe Internet sa raspunda asteptarilor clientilor. Exista  in lume peste 50 de milioane de pagini de Internet (ianuarie 1999 ). In aceste conditii, aspectul decisiv il reprezinta valoarea adaugata pa care firma o poate oferi pe Internet grupului sau tinta.

Usurinta in utilizarea retelelor informationale si cunoasterea continutului bazelor de date reprezinta insusiri de baza pentru contemporanul erei informatioanale. Scurta istorie a Internetului si World Wide Web arata importanta contributiei paginilor Web la dezvoltarea activitatilor comerciale pe Internet . Prin Web sunt introduse programe si aplicatii care ofera posibilitatea simplificarii orientarii si cautarii pe Internet, facandu-l mult mai accesibil pentru scopuri comerciale si private.

Intensitatea utilizarii reflecta nivelul dezvoltarii economice . Statele Unite , Canada si tarile nordice au adoptat tehnologia Internetului cel mai rapid . Uniunea Europeana , Australia , Noua Zeelanda , Japonia , Coreea , Singapore si Hong-Kong au fost de asemenea printre primii in acest domeniu . Individual , diferite organizatii si companii din Asia de SE , China , India , Argentina si Brazilia au avut acces la Internet din 1996 . Se pare ca Internetul are un impact mai mic in regiunile mai putin dezvoltate cum ar fi tari ale Africii si Asiei , existand si tari unde utilizarea este interzisa.Internetul este un mijloc foarte puternic pentru derularea comertului . Utilizarea Internetului la costuri scazute , reducerea timpului de introducere pe piata a bunurilor si serviciilor , posibilitatea transferului de informatii despre bunuri si servicii sub forma digitala , reducerea costurilor de distributie si transport sunt doar cateva din avantajele utilizarii Internetului ca si mijloc de realizare a comertului . Internetul reprezinta o platforma globala comerciala . Pe masura ce tehnologia Internetului avanseaza si apar probleme legate doar de viteza de transmitere a informatiilor , se constata ca acesta este cel mai convenabil mod schimbare a informatiilor despre bunuri si servicii .

Foarte multe firme considera Internetul ca fiind unul dintre "angajatii" sai si cauta noi programe si aplicatii pentru managementul stocurilor care se aplica direct pe Internet. In plus , firmele pe linga vanzarea pe care o fac prin Internet , utilizeaza acest system pentru supravegherea clientilor , ofera informatii pentru media , ofera documente despre vanzarile effectuate si asigura transferuri de fonduri . Impactul adevarat al Internetului inca nu se vede . Internetul a afectat modul de conducere a afacerilor , invatamantul , relatiile sociale si politice . Ramuri industriale si firme sunt influentate de aplicarea acestui system , deja foarte multe personae utilizand Internetul pentru comunicari interpersonale.

Utilizarea pietelor electronice pe Internet , devine o practica din ce in ce mai utilizata . O multitudine de firme utilizeaza Internetul pentru publicitate . Marketingul prin Internet este o oportunitate pentru a crea imaginea unei firme si a atrage clienti . Firmele furnizeaza informatii tehnice si utilizeaza pagina de web ca o platforma pentrulansarea noutatilor firmei . Folosind propiul website ca pe un magazine , ele ofera produse si preiau comenzi .

Utilizarea larga a tehnologiilor informatiei si comunicatiilor si progresul catre societatea informationala asigura cresterea economica in conditii de protectie sporita a

mediului , aceelerand reducerea consumului fizic in favoarea valorificarii informatiei si a cunoasterii , deplasarea centrului de greutate de la investitii la mijloacele fixe la investitii in capitalul uman . In acest mod , societatea informationala integreaza si obiectivele dezvoltarii durabile , bazata pe dreptate sociala si egalitatea sanselor , libertate , iversitate culturala si dezvoltare inovativa , protectie ecologica , restructurarea industriei si a mediului de afaceri .

Schimbarile majore din ultimii ani- cresterea exponentiala a comunicatiilor mobile si a numarului utilizatorilor de Internet , contributia sectorului TIC ( tehnologiile informatiei si comunicatiilor ) la cresterea economica si la creearea de locuri de munca , restructurarea companiilor si a business-ulu in general pentru a beneficia mai eficient de noile tehnologii , dezvoltarea accelerate a comertului electronic - sustin tranzitia de la era industriala la cea post - industriala .

Notiunea de "noua economie" ( economia digitala ) se refera in special la transformarile actuale ale activitatilor economice ca rezultat al utilizarii tehnologiilor digitale , care asigura accesul , prelucrarea si stocarea informatiei intr-o maniera mai ieftina si mai facila . Noua economie este caracterizata de intensificarea inglobarii cunoasterii in noile produse si servicii , cresterea importantei invatarii si a inovarii , a globalizarii si a dezvoltarii durabile . Volumul enorm al informatiilor schimba modul de functionare a pietelor , facand posibile restructurarea intreprinderilor si aparitia de noi oportunitati pentru crearea de valoare prin exploatarea informatiilor disponibile .

Guvernul si institutiile sale au rolul de a stimula , conduce si controla acest proces de tranzitie catre Societatea Informationala prin programe de actiune concrete si prin initierea unui nou cadru de reglementari specifice . In acest scop , trebuie luate in considerare atat prioritatile nationale de dezvoltare pe termen mediu-lung , cat si obiectivele de aderare la structurile euro-atlantice . Programul de actiune al Uniunii Europene "eEurope - o Societate Informationala pentru toti" constituie un important cadru de orientare.Prin noile legi , norme , standarde si reglementari care vor fi elaborate - cu sustinerea si  avizul mediului de afaceri si al societatii civile - trebuie stimulata pe de o parte dezvoltarea noilor servicii specifice Societatii Informationale ( comert si tranzactii electronice , informatizarea serviciilor publice , accesul cetateanului si agentilor economici la informatie publica ,etc ), iar pe de alta parte asigurate regulile etice de a muncii si trai intr-un nou tip de societate ( protectia vietii private si a datelor personale , confidentialitatea tranzactiilor , protectia consumatorului ,etc ).

La randul sau , comunitatea de afaceri din domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor trebuie sa ofere produse si servicii de inalt nivel tehnologic si totodata cat mai accesibile ca preturi si tarife . Totodata , trebuie gasite cai pentru formarea unei noi culturi a competitivitatii agentilor economici din toate sectoarele in noul tip de economie, economia digitala .

Societatea civila are de asemenea atat un rol proactiv prin formularea de cereri si prioritati privind modul de utilizare al noilor tehnologii in folosul intregii societati , cat si reactiv fata de politicile si reglementarile guvernamentale . Aceste roluri pot fi exercitate atat la nivel de grup ( organizatii non guvernamentale , asociatii profesionale ,etc ) cat si la nivel individual . Drepturile cetateanului si consumatorului in Societatea Informationala au noi dimensiuni si se pot manifesta sub noi forme .


Copyright © Contact | Trimite referat