Metode alternative de evaluare a proiectelor de investitii - Perioada de rambursare (termenul de recuperare)

Metode alternative de evaluare a proiectelor de investitii - Perioada de rambursare (termenul de recuperare)

Una dintre metodele alternative frecvent utilizata este perioada de rambursare sau termenul de recuperare (payback period rule / payback).

Termenul de recuperare reprezinta numarul de ani in care proiectul ne permite rambursarea sumei investite, gratie fluxurilor nete de lichiditati (cash flow-urilor) asteptate. Este egal cu anul n in care suma cash flow-urilor asteptate este superioara sumei investite initial.

Exemplu: Consideram un proiect care necesita investitii in itiale de 50.000 u.m. Fluxurile de lichiditati anuale ce vor fi generate de acest proiect in urmatorii 3 ani sunt estimate la 30.000 u.m., 20.000 u.m., 10.000 u.m. Perioada de rambursare este de 2 ani.

Criteriul de decizie recomanda alegerea proiectului cu termenul de recuperare cel mai redus, deoarece permite recuperarea rapida a sumei investite. Acest criteriu prezinta totusi numeroase inconveniente.

Exemplu: Consideram trei proiecte (A, B, C) care au aceeasi perioada de rambursare: 3 ani.

Sf. an

Fluxuri nete de lichiditati (in u.m.)

A

B

C


Comparatie intre proiectele A si B: valoarea actuala neta a proiectului B este mai mare decat a proiectului A, deoarece fluxurile generate de A cresc progresiv, iar cele generate de B descresc. Deci, metoda nu tine cont de ordinea secventei de fluxuri generate de proiect. Metoda VAN este superioara acestei metode deoarece ia in calcul explicit ordinea fluxurilor cu ocazia actualizarii acestora.Comparatie intre proiectele B si C: desi au perioade de rambursare identice, C are VAN mai mare. Deci, metoda nu ia in calcul fluxurile ce se obtin dupa data recuperarii investitiei. Aceasta metoda se inscrie intr-o optica pe termen scurt si poate conduce la respingerea unor investitii creatoare de valoare pe termen lung. Si in acest caz, metoda VAN isi dovedeste superioritatea deoarece ia in calcul explicit toate fluxurile de lichiditati generate de proiect.


In concluzie, metoda perioadei de rambursare prezinta mai multe probleme, dintre care

− nu tine cont de ordinea obtinerii fluxurilor si nu este luata in calcul influenta timpului asupra cash flow-urilor;

− metoda nu tine cont de cash flow-urile care se obtin dupa data recuperarii investitiei;

− nu se poate aprecia daca un proiect unic este interesant;

− alegerea unei perioade de rambursare tinta este arbitrara, intrucat nu exista referinte comparabile pentru a determina perioada de rambursare. In cazul VAN, observarea pietelor financiare, indeosebi prin intermediul randamentelor anterioare, ne permite sa estimam o rata de actualizare pertinenta ce poate fi luata in calcul.

Desi prezinta limitele enumerate, metoda perioadei de rambursare este preferata de catre practicieni deoarece este o metoda simpla ce poate fi utilizata de marile intreprinderi pentru a adopta decizii ce privesc proiecte relativ minore. De asemenea, este utilizata de intreprinderile care au mai multe oportunitati de a investi, dar se confrunta cu limite ale trezoreriei disponibile. 

Perioada de rambursare actualizata / Termenul de recuperare actualizat

Termenul de recuperare actualizat corespunde numarului de ani necesar ca proiectul sa ne permita rambursarea investitiei initiale, dar utilizand cash flow-urile actualizate. Este egal cu anul „n” in care suma actualizata a cash flow-urilor asteptate este egala cu investitia initiala.

Prin aceasta relatie de calcul, bazata pe un compromis intre perioada de rambursare clasica si VAN, se rezolva una dintre problemele criteriului, dar celelalte critici raman valabile.

Exemplu: presupunem rata de actualizare de 10% si urmatoarele fluxuri de lichiditati exprimate in unitati monetare (−100;  50; 50; 20). Perioada de rambursare clasica este egala cu 2 ani. Perioada de rambursare actualizata este de aproximativ 3 ani, deoarece fluxurile de lichiditati actualizate sunt: (−100; 45,45; 41,32; 15,03).

Desi nu se poate vorbi de un termen de recuperare de referinta, un proiect nu trebuie acceptat daca perioada de rambursare este mai mare decat durata sa de viata.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani