Privire generala asupra activitatii financiar-monetare internationalePrivire generala asupra activitatii financiar-monetare internationale

Relatiile economice internationale, precum si alte legaturi intre state nasc obligatii reciproce de plata. Toate aceste relatii presupun functionarea banilor ca mijloc universal de cumparare si plata. Relatiile mijlocite de banii universali se numesc relatii montare sau valutare si se desfasoara in functie de anumite raporturi cantitative intre monedele nationale. Multa vreme, dupa cum vom vedea, la baza acestor raporturi au stat cantitatile de aur fin continute in monedele comparate (de exemplu: lira sterlina - 2,13281 grame aur fin; dolarul american - 0,888671 grame aur fin, in 1950, dar 0,736661 grame, in 1975; leul - la reforma baneasca din 28 ianuarie 1952 - 0,079346 grame, iar in 1975 - 0,148112 grame aur fin etc.). Aceasta era paritatea oficiala dar, in practica, raporturile care se stabilesc in mod curent intre diferitele monede nationale nu corespund decat arareori paritatii oficiale. Capacitatea mai mare sau mai mica a unei monede de a se schimba cu alte monede depinde de cererea si oferta de pe piata externa pentru moneda respectiva, de masura interventiei statelor in relatiile valutare s.a.m.d. Nu de putine ori, mai cu seama in perioada "razboiului rece", paritatea oficiala a monedelor a fost folosita in domenii extraeconomice, ca un mijloc propagandistic pe care realitatea il infirma. De exemplu, fata de paritatea oficiala a leului, comparativ cu dolarul - de circa 11,20 lei/U.S.D. , in februarie 1952, iar dupa evaluarea leului, de 4,98 lei/U.S.D. in 1975 - s-a considerat leul ca fiind "moneda stabila", in timp ce - incepand din anul 1971 - puternicul dolar, mai dinamic, fluctua. Consecinta acestui gen de "fixism propagandistic" a fost ca, peste ani, s-a ajuns la o exacerbare a cursurilor oficiale puse la cunostinta publicului, fara a se tine seama de realitate. Astfel, in editiile din 1976 si 1985 ale micii enciclopedii "Statele lumii" se dadeau - corect, dar fara alte precizari - 4,97 lei/U.S.D. pentru luna iulie 1976 si, respectiv, 4,48 lei/U.S.D. pentru iunie 1985, in vreme ce cursul real era cu totul altul: in martie 1986 cursul, recunoscut de S.U.A. si cu care se opera concret, era de 17,84 lei/U.S.D. ("The World Almanac and the Books of Facts" - New York, 1987).

Pretul unitatii banesti dintr-o tara exprimat in unitatile banesti ale altor tari se numeste curs de schimb devize sau (si) curs valutar (in mod similar, si raportul dintre celelalte hartii de valoare - bani de credit - cu circulatie internationala se exprima cu ajutorul cursului de schimb).

Dintre laturile pe care le poate cuprinde internationalizarea economiei, cea referitoare la sistemul financiar-monetar este una dintre cele mai importante, date fiind dinamismul, complexitatea si cuprinderea mondiala a fenomenului. Temeiul, esenta acestei aprecieri consta in faptul ca fenomenul financiar exprima un transfer de valoare, de putere de cumparare in forma baneasca - in cazul nostru, la nivel interstatal ori la nivelul altor agenti economici angrenati in relatii economice internationale-, banii constituind un mijloc util, un instrument universal indispensabil, folosit in toate imprejurarile legate de fenomenul financiar. Generalizand, vom spune ca manifestarea vizibila, constatabila empiric, a proceselor economiei mondiale (procese de repartitie, de evaluare, de plata) prin actiuni ale activitatii umane, formeaza continutul categoriei de fenomen financiar si valutar international.[1]

Cat de necesara a devenit intelegerea si cunoasterea in amanuntime a substantei acestui gen de relatii economice internationale, a principiilor care le guverneaza si a metodelor concrete de lucru ce le sunt specifice, se poate constata din continutul si nivelul elevat al dezbaterilor din numeroasele manifestari "la tema", unde, practic, "se vorbeste aceeasi limba". Cine nu se poate ridica la nivelul de exigenta al unor astfel de manifestari, e "pierdut" - cu atat mai mult, cu cat aici se procedeaza, de regula, la o abordare globala a problemelor deosebit de complexe, multilaterale, din interiorul sistemului financiar-monetar international.

Disciplina universitara avand drept obiect fenomenul international financiar si monetar urmareste tocmai atingerea acelor "parametri" ai cunoasterii, capabili sa-l pregateasca pe viitorul specialist pentru a face fata oricarei provocari, pentru a se putea "misca" nestingherit in interiorul unui sistem deosebit de special. Teoria, modelele, conceptele si instrumentele proprii acestei discipline ne ofera, mai intai, posibilitatea unei investigari in zona producerii, evaluarii, repartitiei, schimbului si consumului de valoare, gestionate in context international - zona care angajeaza economii nationale, firme, institutii regionale si internationale.

Apoi, pe baza unor noi principii de interpretare integrativa a realitatii, vom avansa cu procesul cunoasterii procedand la tratarea fenomenului financiar si monetar cu ajutorul a doua modele de inalta generalizare si expresivitate: modelul general al sistemelor cibernetice si modelul cibernetic al procesului de comunicare.

Daca a exista ca om inseamna a gandi, a exista in societatea contemporana inseamna si a comunica! In consecinta, desfasurarea activitatii economice si financiar monetare pe plan international pretinde, in mod obligatoriu, o ampla comunicare bazata pe o gandire profunda si rapida, proces in care moneda detine o pozitie - cheie.

Legaturile de natura financiara, de credit si monetara ce apar pe plan international nu sunt atat de simple, cum s-ar parea la prima vedere, nu sunt niste tranzactii facile, atestate - asa cum putem vedea in unele filme, la televizor - printr-o strangere de mana, mai mult sau mai putin sincera. Dimpotriva, ele dau nastere unui fenomen complex, de mare amploare si cu evolutii contradictorii, care se alatura activitatii economice generale la nivel mondial, sprijinind derularea acesteia sau, in unele cazuri, influentand-o in sens negativ. Investigarea acestui fenomen cu ajutorul metodelor specifice stiintelor economice reprezinta primul pas spre cunoasterea in continut a aspectelor sale generale, pentru a construi apoi modelele, tehnologiile si procesele decizionale - elemente necesare desfasurarii activitatii in domeniu.

Mijloace

de plata

 
Oval: Tara
B
cellspacing=0 width="%">

Fonduri

 

Etalon

 
Oval: Tara
A

Plata

 

Finantare

 

Evaluare

 
Derularea operatiunilor de natura economica, dar si realizarea altor activitati umane (culturale, politice, militare etc.), aduce in prim-plan o activitate de miscare a valorii in context international, atat sub forma fondurilor financiare si de credit, cat si sub forma unor creante mijlocite de semnele monetare. Pentru a-i individualiza structura, vom urmari modul foarte simplificat de desfasurare a unei activitati economice de export/import intre doi parteneri din tari diferite (A si B).

O astfel de legatura economica pe plan extern trece in mod obligatoriu prin zona in care se afla domeniul de existenta al activitatii financiar-monetare internationale. In acest domeniu se desfasoara o serie de actiuni principale care formeaza structura de baza a activitatii respective.

In primul rand, legatura economica de export intra in procesul de evaluare. Aici, cu ajutorul unui etalon monetar international sau cu statut international, se va determina informatia de pret international al bunurilor ce fac obiectul exportului.

In al doilea rand, legatura economica trece prin procesul de repartitie, proces care asigura o finantare sau creditare care favorizeaza miscarea rapida a bunurilor exportate catre importator si a contravalorii lor catre exportator.

In al treilea rand, intra in procesul de plata, proces prin care, cu ajutorul mijloacelor de plata, se sting obligatiile determinate de export, exportatorul recuperandu-si contravaloarea bunurilor exportate.

Operatiunile generate de aceste procese formeaza continutul si, totodata, structura pe subdomenii ale activitatii financiar-monetare internationale. Deci, in cadrul activitatii respective se cuprind actiuni de evaluare, actiuni de repartitie financiara si de credit, actiuni de plata, toate in context international.

Cu alte cuvinte, se demonstreaza enuntul general prin care am definit aceasta categorie economica. Observatiile orientative si aspectele cantitative evocate sunt argumente suficiente pentru a acorda un loc principal fenomenului financiar-monetar in structura manifestarilor intrinseci care compun economia mondiala. Nivelul la care se prezinta astazi fenomenul financiar-monetar este, dupa cum vom vedea, un studiu la care s-a ajuns printr-un indelungat proces evolutiv, in care au intrat, deopotriva, activitatile umane, institutiile si ideile teoriilor financiar-monetare.[1] Paul Bran. Relatii financiare si valutare internationale. Editura Economica, Bucuresti - 1995, pag. 12.Ultimele documente adaugate
Mihai EminescuMihai Eminescu
   - Opere romantice - autori si opere reprezentative Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi, Richard Wagner
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai EminescuMihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea EliadeMircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile AlecsandriVasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil GirlenuEmil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca CaragialeIon Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea EliadeMircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai EminescuMihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George CalinescuGeorge Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanuluiScriitori romani