Rata interna de rentabilitate referatRata interna de rentabilitate

 

 

Rata interna de rentabilitate (RIR) este considerata acea valoare a ratei de actualizare pentru care valoarea actualizata neta (VAN) este zero, altfel spus, rata interna de rentabilitate este acea rata de actualizare pentru care valoarea actualizata a costurilor este egala cu valoarea actualizata a veniturilor, iar profiturile actualizate sunt zero.

Rata interna de rentabilitate trebuie sa fie mare sau cel putin egala cu rata medie a dobanziipe piata pentru ca, in cazul in care este mica, influentele asupra firmei sunt negative. Cu cat rata interna de rentabilitate este mai mare cu atat investitia este mai profitabila. De obicei, pentru determinarea RIR-ului se practica ecuatii superioare care au la baza valori diferite si repetate ale ratelor interne de rentabilitate.

unde :   VR =  valoarea reziduala

Tipuri de investitii

-         pot exista urmatoarele categorii:

1.      Investitii de inlocuire:  se practica inlocuirea echipamentelor uzate caracterizate de un risc economic ridicat, care nu pot fi imbunatatite pe baza unui proces tehnologic.

2.      Investitii de modernizare: apar in cazul echipamentelor existente in functiune ce se caracterizeaza printr-un risc redus ca urmare a unor modificari a procesului tehnolog; aceste investitii conduc la cresterea rentabilitatii si a productivitatii, la reducerea costurilor de productie, la standardizarea procesului de productie, la reducerea consumurilor de factori de productie.

3.      Investitii de dezvoltare (extindere): vizeaza realizarea unor noi sectii sau crestere investitiilor in active corporale; aceste investitii prezinta un risc mai ridicat pentru ca vor fi realizate studii de piata care sa evidentieze ce produse noi ar dori consumatorii.

4.      Investitii strategice: se caracterizeaza printr-un risc ridicat si un grad de incertitudine mare; aceste investitii se refera la automatizarea procesului de productie, fuzionarea cu o alta societate, crearea unor filiate in strainatate, etc.

 

Sursele de finantare ale proiectelor de investitii, in cazul primelor doua categorii sunt reprezentate in general de creditele pe termen lung. Celelalte doua categorii vor fi finantate din surse proprii, interne si externe (autofinantare, aporturi noi in natura sau in numerar).

Criteriile financiare utilizate pentru evaluarea proiectelor de investitii au in vedere urmatoarele:

1.                              influenta proiectelor de investitii asupra rentabilitatii si a rezultatelor intreprinderii: fiecare proiect de investitii necesita cheltuieli si duce la obtinerea unor venituri pe intreaga durata de viata economica; evaluarea contributiei proiectelor de investitii la obtinerea rezultatelor si a rentabilitatii se realizeaza prin utilizarea unor indicatori de eficienta obtinuti prin compararea fondurilor alocate cu rezultatele posibile a se obtine in viitor

·        evaluarea proiectelor de investitiise poate realiza pornind de la un rezultat contabil (diferenta dintre venituri si cheltuieli)

·        nota: observam ca in acest context nu se face deosebirea intre cheltuielile platibile si cele calculate, astfel acestea din urma vor diminua profitul determinand un surplus de bogatie creata si nu un surplus monetar.

2.                              influenta proiectelor de investitii echilibrului financiar: acest criteriu urmareste incidenta operatiunile de investitii asupra solvabilitatii intreprinderii, astfel in cazul in care sunt alocate fonduri pentru achizitionarea unor active imobilizate trebuie sa ne gandim la conceptul de finantare globala adica, fie cautam resurse de finantare externe, fie utilizam o parte a fondului de rulment, ceea ce in timp poate influenta negativ trezoreria.

3.                              influenta proiectelor de investitii nivelului riscului asumat de intreprindere: in ceea ce priveste riscul, proiectele de investitii strategice au impactul cel mai mare; se considera ca investitia initiala (cheltuiala/costuri initiale) au un impact negativ asupra trezoreriei, ceea ce ar putea duce la aparitia riscului de insovabilitate.

 

In ceea ce priveste riscul de exploatare, acesta este influentat de caracterul incertitudinii al productiei sau al activitatii desfasurate. Datorita eforturilor financiare mari, poate sa  apara si riscul financiar a carui marime depinde de raportul dintre rata de randament a activelor investite (rentabilitatea economica) si costul resurselor utilizate (din dobanzi).

Exemplu: Se considera urmatoarele date referitoare la un proiect de investitii:

Elemente

Situatia initiala, fara investitie

Situatia noua, cu investitie

Cifra de afaceri

20.000

70.000

Cheltuieli monetare de exploatare

16.000

30.000

Amortizarea anuala

2.000

6.000

NFR

4.000

8.000

Imobilizari neta

50.000

60.000

Investitia initiala

3.000

Rata de actualizare

10%

 

Cota de impozit pe profit

25%

 

Durata de viata a investitiei

5 ani

 

Determinati VAN si indicele de profitabilitate.


ECoduri.com - Coduri postale - adresa, caen, cor
Politica de confidentialitateCopyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani