Sistemul Monetar European referat

Sistemul Monetar European

A luat fiinta in cursul anului 1979, ca urmare a rezolutiei Consiliului Europei - institutia centrala a Uniunii Europene - avand ca obiectiv principal al activitatii sale crearea stabilitatii monetare in Europa occidentala si cooperarea dintre tarile Uniunii Europene in domeniul politicilor financiare.

In acest sens, SME a preconizat o modalitate complexa de mentinere a cursurilor monetare, p rin interventii asupra acestora, cu sprijinul unor facilitati de creditare.

Sistemul Monetar European a operat cu o unitate de cont numita ECU (European Currency Unit), care era de fapt o unitate monetara de tip "cos valutar" in care erau incluse toate valutele ponderate ale tarilor membre.
class=normal align=left style='text-align:left'>Valutele tarilor membre se aflau fata de ECU intr-un raport, fix, dar puteau totusi fluctua liber, in functie de cerere si oferta, doar in cadrul unei marje de +/- 2,25%. In cazul in care valoarea fluctuanta a valutei nationale a uneia din tarile membre avea tendinta de a fluctua peste aceste limite, autoritatile tarii in cauza erau obligate sa intervina pe piata, influentand cererea sau oferta, pentru a readuce valuta in cadrul limitelor prevazute.

Cu toate ca atat Sistemul Monetar European, cat si valuta sa, ECU, au inregistrat succese indiscutabile, rolul monetar oferit ECU a fost limitat, ceea ce se explica prin faptul ca un "cos valutar" nu poate fi o moneda unica, fapt dovedit si de evolutiile de pe piata valutara, de evolutia ratelor dobanzilor etc., care au fost in permanenta influentate de evolutia monedelor din componenta cosului, si nu de evolutia unui instrument monetar compact.

Trecerea, in cadrul Comunitatii Europene, la moneda unica europeana, euro, a reprezentat un moment crucial pentru crearea Uniunii Economice si Monetare, prin stabilirea unor cursuri de schimb fixe, irevocabile, intre monedele tarilor membre si euro. Le repetam:

Valuta

Paritatea fata de EURO

Drahma Grecia

340,750000

Escudo Portugalia

200,482000

Franc Belgia

40,339900

Franc Franta

6,559570

Franc Luxemburg

40,339900

Gulden Olanda

2,203710

Lira Irlanda

0,787564

Lira Italia

1936,270000

Marca Finlanda

5,945730

Marca Germania

1,955830

Peseta Spania

166,386000

Schiling Austria

13,760300

*          *          *

Alaturi de institutiile financiar‑monetare prezentate mai sus, mai exista si ale organisme, cum ar fi: Banca Islamica pentru Dezvoltare, Banca Latino‑Americana pentru Export, Fondul European de Orientare si Garantare Agricola, Fondul European de Dezvoltare Regionala etc., toate create pentru sprijinirea tarilor membre in accelerarea procesului de dezvoltare economica.
ECoduri.com - Coduri postale - adresa, caen, cor
Politica de confidentialitateCopyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani