Tipuri de comert electronic



Tipuri de comert electronic



Modelul  care va fi utilizat este prima decizie ce trebuie luata atunci cand vrem sa

demaram o afacere pe Internet . Exista deja multe modele pentru derularea afacerilor pe Internet.

Acestea pot fi clasificate in functie de numarul de furnizori , prestatori de servicii catre clientii, astfel : 1-catre-1 (e-shop), mai multi-catre-1 (e-mail), mai multi-catre-mai multi (e-licitatie) . Se constituie astfel , un lant de servicii in cadrul caruia fiecare element poate fi dominant .



Un prim element este furnizorul de produse sau servicii, al doilea este furnizorul de servicii de Internet , care paote pune la dispozitie de la spatiu pe pagina web pana la posibilitatea intergrarii intr-un e-mail . Al treilea element al lantului este clientul , avand o anumita formare profesionala, interese proprii si preferinte . Acest client poate fi un consumator-business-to-consumer (B2C), o alta firma-business-to-business (B2B), administratia publica-business-to-administration (B2A) sau un angajat-business-to-employe (B2E), in contextual tranzactiilor interne din cdrul unei firme .

Deasemenea mai distingem si urmatoarele forme de comert electronic ;

- Consumer-to-business (C2B), in cazul persoanelor fizice ( consumatori ) care utilizeaza Internetul pentru a-si vinde produsele sau serviciile firmelor interesate, si/sau cauta vanzatori sa liciteze pentru produsele sau serviciile de care au nevoie (telejobs.ro , priceline.com ) ;

- Consumer-to-consumer (C2C), in cazul consumatorilor care vand direct la lati consumatori ( okazii.ro , ebay.com ) .

In general, comertul electronic poate fi clasificat astfel :

business-business (B2B) ;

business-consumator (B2C) ;

business-administratie (B2A) ;

consummator-administratie (C2A) ;

consummator-consumator (C2C) .


Business-Business (B2B)


Acesta directie include in sine toate nivelurile de conducere intre companii . Aici pot fi utilizate tehnologii speciale sau standarde de schimb de date, spre exemplu EDI . Este greu de supraevaluat beneficial unei asemenea colaborari . De exmplu dealer-ul are posibilitatea de a plasa comenzile de sinestatator si de a urmari excuatrea acestora, lucrand cu baza de dat a celui care livreaza marfa . De asemenea sic el ce livreza, fiind conectat la baza de date a depozitului, poate operativ sa urmareasca rezervele partenerului si in acelasi timp are posibilitatea de a le complecta la timp . Astfel de exemple pot fi gasite in orice sfera de conlucrarea intre intreprinderi .


Business-Consumator (B2C)


Baza acestei directii este comertul electronic cu amununtul . In  Internet la etapa actuala sunt prezente un numar impunator de magazine virtuale, oferind o gama larga de produse si servicii utilizatorilor finali . Tranzactiile B2C se realizeaza intre cumparatori individuali si vanzatori ( mari compani ) . In acest caz factorul uman este mult mai important, interactivitatea fiind caracteristica de baza in decizia de cumparare .



Business-Administratie (B2A)


Cooperarea businessului si administratiei include legaturile de afacere a structurilor comerciale cu organizatiile statale, incepand cu structurile de administratie locale si terminand cu organizatiile internetionale . De exemplu in ultima parioada se observa o tendinta a organizatiilor statale din atrile dezvoltate precum si a celor ale organizatiilor internationale de a utiliza active Internetul penrtu achizitionarea bunurilor si serviciilor .


Consumator-Administratie (C2A)


Aceasta directie este mai putin dezvoltata insa are un potential destul de ridicat, care poate fi utilizat in organizarea cooperarii intre organizatiile statale si consumatori cu deosebire in sfera sociala si a impozitarii .


Consumator-Consumator (C2C)


Consumator-consumator este ultima categorie mentionata in carul comertului electronic . Aceasta directie mai are un drum lung de parcurs, insa ea deja are un rol foarte important . Acesta directie la permite consumatorilor de a comunica intre ei cu scopul schimbului de informatie comerciala . Aceasta poate fi schimb de experienta la procurarea unuia sau altui bun, schimb de experienta privind conlucrarea cu o intreprindere sau alta, precum si multe altele. Catre aceasta categorie se refera si forma de comercializare prin licitatie intre persoanele fizice .

Alte relatii stabilite prin intermediul retelei Internet, adiacente comertului electronic, sunt :

- administratie-administratie (A2A) ;

- administratie-to-business (A2B) - model de comert electronic in care o institutie guvernamentala cumpara sau vinde bunuri , servicii sau informatii de la persoanele juridice (e-licitatie.ro) ;

- administratie-to-consumer (A2C), acopera relatii guver/administratie - cetateni la nivel de informare si prestare de servicii publice, de exmplu platirea taxelor online ;

- consumer-to-administratie (C2A) ;

- consumer-to-business (C2B),