FIZICA VAZUTA ALTFEL - EXPERIMENTE DISTRACTIVE

FIZICA VAZUTA ALTFEL --- EXPERIMENTE DISTRACTIVE


Va prezentam experimente de fizica ce se pot realiza cu materiale aflate la indemana oricui. Scopul este redescoperirea de catre elevi a frumusetii fizicii experimentele si explicarea stiintifica a fenomenelor din jurul nostru, utilizand notiunile si legile fizicii studiate.


EXPERIMENTUL 1:DOZA CARE SE STRIVESTE SINGURA


Materiale necesare: --o doza goala de aluminiu

--un vas cu apa rece

--un cleste

Mod de lucru: Umplem vasul cu apa rece. Punem (10 -15) ml de apa in doza de aluminiu si o incalzim cu ajutorul unei lampi cu spirt pana ce apa incepe sa fiarba. Lasam apa sa fiarba aprox 30 secunde, vaporii vor iesi prin orificiul dozei. Apucam doza cu un cleste si o intoarcem foarte repede in vasul cu apa rece cu orificiul in jos. Observam ca doza se striveste imediat.De ce se striveste doza?

In timpul fierberii apei, vaporii scot aerul afara din doza. Cand doza s-a umplut cu vapori, am racit-o brusc, vaporii au condensat si au creat un vid partial. Presiunea aerului din exterior fiind mult mai mare decat presiunea din doza, aceasta se stiveste.EXPERIMENTUL 2 STAFIDELE DANSATOARE


Materiale necesare: -- 300 ml apa minerala sau o bautura carbogazoasa incolora

-- un cilindru gradat

-- 7-8 stafide

Mod de lucru: se toarna bautura carbogazoasa in cilindrul de sticla. Observam ca bulele de dioxid de carbon se ridica de la fundul vasului. Punem 7-8 stafide in vas. Ele fiind mai dense decat apa se scufunda. Dupa cateva secunde, bulele de dioxid de carbon lipindu-se de stafide, acestea se ridica la suprafata lichidului datorita Legii lui Arhimede, ca un submarin. Cand stafidele ajung la suprafata bulele se sparg, dioxidul de carbon este eliberat in atmosfera, stafidele pierd din flotabilitate si se scufunda din nou.

Cat dureaza dansul stafidelor?

Miscarea de ridicare si scufundare a stafidelor dureaza pana cand dioxidul de carbon va fi eliberat in atmosfera si apa va deveni plata. Mai mult, cu timpul stafidele absorb apa si vor deveni prea grele pentru a se mai ridica la suprafata.


EXPERIMENTUL 3: BALONUL REZISTENT LA FOC


Materiale necesare: -- 2 baloane, chibrit, apa


Mod de lucru: se umfla unul din baloane si se leaga sa nu piarda aer. Se pun 60 ml apa in celalalt balon, apoi se umfla si se leaga bine. Se aprinde un chibrit si-l tinem sub primul balon. Acesta se sparge. Aprindem un alt chibrit si-l tinem sub al balonul cu apa. Observam ca balonul nu se sparge.Cum explicam faptul ca un balon s-a spart si unul nu?

Prin incalzire presiunea aerului din balon creste, cauciucul devine fierbinte si prea slab pentru a rezista la presiunea din interior.

Balonul cu apa a rezistat la flacara deoarece apa absoarbe aproape toata caldura, cauciucul nu se va incalzi asa de tare si balonul nu se sparge.


EXPERIMENTUL 4:MICUTUL SCAFANDRU


Materiale necesare: o bomboana ambalata ermetic, o sticla de 2 l de apa, un vas mic cu apa.

Modul de lucru: se pune bomboana in vasul mic cu apa si observam ca bomboana pluteste. Se pune apoi bomboana in sticla cu apa, sticla fiind umpluta la maxim si strangem bine dopul. Cu ambele maini aplicam presiune pe peretii sticlei.

Ce se intampla?

Bomboana are o mica bula de aer inauntru. Cand aplicam presiune pe sticla, aceasta se retransmite conform Legii lui Pascal in interiorul lichidului si asupra bomboanei. Aerul din interiorul pliculetului se va comprima si se va modifica densitatea lui, devenind mai mare decat a apei, iar pliculetul se va scufunda. Cand luam mainile de pe sticla, presiunea revine la normal, aerul din pliculet se destinde, iar acesta se va ridica in partea de sus a sticlei.EXPERIMENTUL 5: TESTER DE CONDUCTIVITATE


Materiale necesare: - o sursa de 12 V c.a.

un bec de lanterna de 12V

cablu audio cu jack-mono de 3,5mm-5mm

cablu electricvase cu diferite substante

Mod de lucru: conectam sursa de alimentare, becul si cablul audio cu jack. Becul nu se aprinde. Facem un scurt-circuit cu o moneda intre cele 2 parti metalice ale jack-ului si observam ca becul lumineaza foarte puternic. Avem pregatite cateva vase cu: apa distilata, apa de la robinet, apa cu sare de bucatarie, apa cu zahar, apa cu amoniac, apa cu amoniac si otet.

Ce observam in fiecare caz?

n     Cand introducem jack-ul in apa distilata, becul nu se aprinde deoarece nu conduce curentul electric fiind lipsita de ioni.

n     Cand folosim apa de la robinet becul lumineaza slab sau deloc deoarece contine un nr. mic de ioni.

n     Cand introducem jack-ul in apa cu sare de bucatarie, becul lumineaza foarte puternic deoarece clorura de sodiu s-a descompus in ioni pozitivi si negativi.

n     Apa cu zahar nu conduce, nu contine ioni fiind o substanta neutra si becul nu se aprinde.

n     Cand am folosit apa cu amoniac becul ilumineaza slab, solutia continand ioni putini.

n     Daca in solutia de apa cu amoniac adaugam si otet becul ilumineaza foarte puternic deoarece otetul este un acid si solutia conduce curentul electric.


Copyright © Contact | Trimite referat