GENERAREA SEMNALELOR MODULATE IN CUADRATURA (QPSK) referat

generarea semnalelor Modulate In cuadraturA (QPSK)

 

 I.Teoria Lucrarii:

In cazul semnalelor BPSK, daca perioada datelor este Tb atunci banda ocupata de semnalul transmis este


tyle='mso-bidi-font-style:normal'>fb=1/Tb. Daca insa o parte din date sunt transmise pe purtatoarea in faza si cealalta parte pe cea in cuadratura, se poate obtine o injumatatire a benzii ocupate de semnal si o dublare a ratei de transmisie. Densitatea spectrala de putere a semnalelor QPSK este data de

Ts=2Tb este perioada de simbol.

Largimea de banda ocupata de semnal este : - jumatate din banda ocupata de semnalele BPSK.

Receptia semnalelor QPSK se efectueaza sincron, ceea ce inseamna ca purtatoarea trebuie refacuta pe baza semnalului receptionat. Pentru aceasta se ridica semnalul receptionat la puterea a-4a, se filtreaza componenta pe 4f0 se limiteaza si apoi se imparte  la 4. Schema de refacere a purtatoarei este cea din  figura 1.

Fig. 1. refacerea purtatoarei pentru semnale QPSK

    Avantajul principal al modulatiei QPSK este acela ca banda ocupata de semnal este jumatate din cea necesara semnalului QPSK si rata de transmisie este dubla. Dezavantajul este : structura  mai complicata a emitatorului si receptorului.

II.Desfasurarea Lucrarii

Se construieste modulatorul QPSK dupa schema :

Functionarea schemei :

Se genereaza un semnal aleator cu blocul Random Number.Acest semnal trece prin circuitul de calcul al semnalului,apoi semnalul obtinut se insumeaza cu o constanta in blocul sumator.La iesirea din blocul gain semnalul este amplificat si apoi vizualizat cu blocul Scope3. Semnalul generat de generatorul de semnal de tact,blocul Pulse Generator, se memoreaza impreuna cu semnalul amplificat de amplificatorul Gain2 cu ajutorul a doua blocuri de memorare.La iesirea din blocurile de memorare semnalele sunt amplificate si in sumate cu cate o constanta.Fiecaredin cele doua semnalele obtinute se  inmulteste cu cate un semnal semnal sinusoidal generat de SineWave.Produsele obtinute se insumeaza si se esantioneaza.Semnalul rezultat este vizualizat pe SpectrumScope.

1)      Pentru vizualizarea semnalului in domeniul timp se alege frecventa purtatoarei de 2Hz. Generatorul purtatoarei pentru datele in cuadratura trebuie sa fie defazat cu 900 fata de cel folosit pentru datele in faza. Datele pentru componenta in faza sunt esantionate si memorate pe frontul crescator al ceasului de simbol, iar pentru componenta in cuadratura pe frontul scazator, astfel incat se vor transmite datele pare pe componenta in faza si cele impare pe componenta in cuadratura, alternativ (offsett QPSK). Se va vizualiza si desena semnalul in punctele (2), (3), (4), (5), (6) si (7).

2)      Pentru vizualizarea semnalului in domeniul spectral se alege frecventa fazei purtatoarei de 10 Hz. Sevizualizeaza si se deseneaza spectrul semnalului in punctele (5), (6) si (7), inlocuind osciloscoapele cu analizoare de spectru.

Se construieste demodulatorul QPSK dupa schema :

Se construieste circuitul de refacere a purtatoarei. Pentru aceasta se foloseste blocul de generare a semnalului QPSK de la punctul anterior, grupat sub forma unui sub-sistem (opiunea Edit / Create Subsystem). Iesirea QPSK corespunde semnalului modulat in punctul (7) iar Purt purtatoarei de tip cosinus.

                                     Fig.2 Demodulatorul QPSK

Functionarea Schemei:

Acest circuit are rolul de demodulare sau refacere a purtatoarei.Cu ajutorul subsitemului,care este de fapt un modulator QPSK se genereaza un semnal QPSK care apoi trece printr-un bloc care il ridica la puterea a patra. Semnalul obtinut trece printr-un filtru trece banda, blocul Analog FilterDesign.La iesirea din acest bloc se amplifica la trecerea prin blocul Gain,iar apoi trece printr-un bloc de limitare,blocul Saturation. Semnalul rezultat este impartit cu ajutorul bistabilelor JK care au un ordin de divizare egal cu 2. Semnalul divizat este trecut printr-un filtru Butterworth.Semnalul filtrat este esantionat si astfel se obtine refacerea purtatoarei.Semnalul refacut este vizualizat pe SpectrumScope.

1)      Se vizualizeaza si se deseneaza spectrul semnalului in punctele (8), (9), (10) si (11), precum si forma in timp purtatoarei refacute (11).

2)


ECoduri.com - Coduri postale - adresa, caen, cor

Politica de confidentialitateCopyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Adrian Suciu
   - Primara
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Opere romantice - autori si opere reprezentative Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi, Richard Wagner
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescianScriitori romani