Interactiunea magnetica a curentilor electrici. Amperul referat

Interactiunea magnetica a curentilor electrici. Amperul

Doua circuite parcurse de curent electric interactioneaza prin campurile magnetice din jurul lor. Asupra fiecarui circuit campul magnetic al celuilalt va actiona cu o forta electromagnetica si, daca ci rcuitul este mobil, el se va deplasa sub actiunea acestei forte.


75in;mso-add-space:auto; tab-stops:161.5pt'>In cele ce urmeaza vom studia

interactiunea magnetica dintre doua conductoare rectilinii, paralele, parcurse de curent electric.

Experiment:

..

IMG-11.jpg

Fig. 11

Un conductor rectiliniu parcurs de curentul electric I1 produce in jurul sau un camp magnetic. Un al doilea conductor rectiliniu, paralel cu primul, parcurs de curentul I2 , va fi actionat cu o forta electromagnetica F1 (fig. 11, a).

La randul sau, al doilea conductor parcurs de curent produce si el in jur un camp magnetic, in care se gaseste primul conductor; rezulta ca si primul conductor va fi actionat de o forta electromagnetica F2 ( fig. 11, b).

Cu ajutorul regulii burghiului se determina sensul vectorilor  si  iar apoi, cu ajutorul regulii mainii stangi se determina sensul fortelor electromagnetice.

Rezulta ca, daca

-                                                                                             doua conductoare paralele sunt parcurse de curenti electrici de acelasi sens, ele se atrag (fig. 12, a), iar

-                                                                                             daca sunt parcurse de curenti electrici de sensuri opuse, se resping (fig. 12, b).

IMG-12.jpg

                                                              Fig. 12.

Modulul fortei electromagnetice  

-  este produsa de campul magnetic de inductie  si se exercita asupra unei portiuni de lungime l din conductorul parcurs de curentul de intensitate I2;

Rezulta:

Considerand conductorul 1 foarte lung, rezulta ca inductia magnetica B1 a campului produs de curentul de intensitate I1, la distanta r de conductor este:

Inlocuind expresia lui B1 in expresia fortei electromagnetice, se obtine:

Analog se poate calcula modulul fortei , care actioneaza asupra unei portiuni de lungime l din conductorul parcurs de curentul I1 .

Rezulta:

CONCLUZIE:

Forta electromagnetica exercitata de un conductor rectiliniu parcurs de curent asupra unei portiuni de lungime l dintr-un alt conductor rectiliniu parcurs de curent, depinde direct proportional de intensitatile curentilor prin cele doua conductoare, de lungime l si invers proportional de distanta dintre conductoare.

Pe baza interactiei dintre cei doi curenti rectilinii, lungi, paraleli, se defineste unitatea  de masura a intensitatii curentului electric in S.I., AMPERUL.

Din relatia de mai sus,

considerand ca cele doua conductoare sunt in vid  la distanta de 1 m unul de altul (r = 1m), strabatute de curenti egali ( I = I1 = I2 ), rezulta:

Raportul F / l trebuie sa aiba valoarea  pentru a se obtine I2 = 1 A2.

Prin definitie, un AMPER este intensitatea unui curent electric constant, care se stabileste prin doua conductoare rectilinii, paralele, foarte lungi, asezate in vid la distanta de 1 m unul de altul, intre care se exercita o forta de   pe fiecare metru de lungime.


ECoduri.com - Coduri postale - adresa, caen, cor

Politica de confidentialitateCopyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Adrian Suciu
   - Primara
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Opere romantice - autori si opere reprezentative Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi, Richard Wagner
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescianScriitori romani