FORMULAR STANDARD pentru caracterizarea unei arii naturale protejate sau a unei zone naturale din judet

FORMULAR STANDARD pentru caracterizarea unei arii naturale protejate sau a unei zone naturale din judet1. Denumirea ariei naturale protejate / zonei naturale studiate:


Parcul Zavoi


2. Incadrarea teritorial-administrativa:

Judetul/judetele

Vilcea

Localitatea/localitatile pe al caror teritoriu                                  administrativ se afla aria / zona

Parcul Zavoi se afla pe teritoriul administrativ al Consiliului Local Ramnicul Vilcea.


3. Suprafata aproximativa acoperita / distanta aprox. parcursa de dvs.:

Suprafata lui este de 6 ha.


4. Altitudinea aproximativa:

240-260m.


5. Regiunea geografica:

Acest parc este amplasat intre doua forme de relief :Dealul Capelei la N si albia Raului Olanesti la S ;la iesirea spre Baile Olanesti in partea de S-V a Municipiului Rimnicul Vilcea.Vegetatie (treceti ce variante de mai jos ati intalnit pe teren, cele pe care nu le-ati intalnit le stergeti):

-vegetatie luxurianta(arbori),

-foioase,trandafiri,jardiniere,

-rasinoase, arbusti.

Din punct de vedere al conditiilor climatice,zona parcului este favorabila dezvoltarii vegetatiei foioase si rasinoase.7. Relief (treceti ce variante de mai jos ati intalnit pe teren, cele pe care nu le-ati intalnit le stergeti):

-Lac,

-Balta,

-Iaz(iazul de nuferi).
Principalele tipuri de habitate din aria naturala protejata (zona naturala) vizitata:

-Padure,

-Formatiuni ierboase/pajisti si arbusti/tufisuri9. Tipuri de habitate antropizate intercalate cu zona naturala vizitata:

-Lacul Zavoi,

-Terenul de fotbal al echipei C.S.M Rm Vilcea,

-Sediul Teatrului Municipal Ariel,

-Un restaurant care se afla pe lac si alte terase imprejur,

-Langa parc se afla casa memoriala a lui Anton Pann care in prezent este muzeu.10. Caracterizare generala a ariei protejate / zonei naturale vizitate:

informatie din bibliografie despre geologie, relief, soluri, ape curgatoare si stagnante, clima, flora, fauna. (presupune studierea materialelor zona respectiva: monografii, carti, articole, site-uri, partea descriptiva a unor harti etc.)

Ramnicu Vilcea a fost cunoscut in prima jumatate a secolului XX-lea drept "orasul pensionarilor".La aceasta denumire a contribuit linistea acestor locuri,imprejurimile deosebite si strazile largi,pline de verdeata care imbiau la promenada.

Sistematizarea urbana desfasurata in timpul regimului comunist a schimbat radical infatisarea orasului.Au fost distruse nenumarate case vechi,adevarate monumente de arhitectura,iar locul acestora a fost luat de complexuri de blocuri.

Cu toate acestea ceva din farmecul vechiului Ramnic a ramas,indeosebi ceea ce priveste bulevardele largi din centru,marginite de arbori,parcurile orasului si vechile statui.

Orasul Vilcea,scaldat de apele batranului Alutus este o veche asezare venita din umbra timpului, istoria sa milenara fiind atestata de sapaturile arheologice gasite in cartierele Valea Raii si Stolniceni.

Prima atestare documentara a orasului dateaza din 4 septembrie 1388, cand Mircea cel Batran mentiona intr-un hrisov ca se afla in "orasul domnieinumit Ramnic".

Pe 29 iulie1848, in parcul Zavoi, se intoneaza pentru prima data cantecul Desteapta-te, romane! compus de Anton Pann(1794-1854),poet,compozitor si profesor de muzica aflat pe atunci in oras, care a adaptat o melodie proprie pe versurile poeziei "Un rasunet",apartinand poetului si revolutionarului transilvanean Andrei Muresan(1816-1863), la ceremonialul organizat pentru cinstirea victoriei revolutiei si sfintirea "stindardelor libertatii nationale",eveniment marcat printr-o placa de marmura. Peste ani, in urma revolutiei din decembrie 1989, "Desteapta-te, romane!" a devenit imnul national al Romaniei.

Anton Pann a fost cel care a pregatit formatia corala care a intonat pentru prima data Desteapta-ta, romane!.

Domnitorului Barbu Dimitrie Stirbei (1849-1853),i se datoreaza crearea Parcului Zavoi,prin Ofis domnesc emis la 9 august 1850,ca loc pentru "preumblarea obstii",Zavoiul devenind astfel unul dintre primele parcuri publice organizate in Tara Romaneasca.

Timpul petrecut de Stirbei la Paris ca student l-a facut sa respecte parcurile orasenesti ,iar prin programul sau de a furniza asemenea inlesniri si Olteniei natale a facut ca Parcul Zavoi sa fie plantat cu stejari.

Din punct de vedere al conditiilor climatice(temperatura care aproape mereu este calduroasa,clima fiind temperat continentala),zona Parcului Zavoi este destul de favorabila dezvoltarii vegetatiei foioase si rasinoase(specii de arbori si arbusti).11. Caracterizarea vremii in ziua vizitarii ariei protejate/zonei naturale:


A fost o vreme calda in jur de 20 de grade,vantul nu batea,a fost absent.Cerul era senin.
12. Specii intalnite (flora si fauna):

Nr.

Gen si specie

Nr. indivizi (in cifre sau n daca sunt multi)


Salcie(Salix alba)n


Veverite(Scinus vulgaris)Nufer(Nimfea alba)

n


Hymenoptera/Polistes gallicus

n


Furnica(Lasius fuliginosus)

n


Malva alcea/Cut-leaved Mallow(Feriga)Polystichum lobatum)

n


Brad(Abies alba)si Acer saccharinum

n


Arbore(Salix alba)13. Activitati care se desfasoara in perimetrul ariei naturale protejate sau zonei naturale vizitate:

Nr.

Aici treceti activitatile cu impact asupra zonei naturale pe care le-ati observat

 


-Amenajarea unei oaze de verdeata pentru recreere si relaxare,ca masura de actiune impotriva efectelor nocive ale poluarii cu emisii si noxe si a nivelului de zgomot si de asemenea la protectia si extinderea mediului inconjurator natural prin:conservarea si imbunatatirea biodiversitatii naturii si minimizarea efectelor negative asupra zonelor cu spatii verzi.
-"Fantana lui Stirbei"si Monumentul Regelui Barbu Stirbei",protejate de Legea 422/2001,construite intre anii1853-1920.


 


-S-au propus proiecte precum construirea gardului care il imprejmuieste,sa se faca din fier forjat de 2 m inaltime.

 


-Refacerea si punerea in valoare a spatiilor verzi existente in Parcul Zavoi,prin imbinarea mobilierului urban cu vegetatia si flora existenta;reabilitarea si punerea in valoare a monumentelor istorice din incinta parcului;asigurarea structurilor functionale necesare parcului.

 


-Constientizarea cetatenilor cu privire la beneficiile pe care le au din protejarea,punerea in valoare si modernizarea spatiilor verzi,a spatiilor de agrement si a zonelor istorice din Parcul Zavoi.

 14. Anexe: harta, poza satelitara a ariei/zonei (GoogleEarth), poze de la fata loculuiHarta Judetului Vicea
Asa arata parcul vara,totul este verde,plin de viata, si veveritele care zburda prin copaci si pe alei ca si aici(pe trunchiul copacului).

Este o adevarata liniste,placere si relaxare,este minunat, batranii stau de vorba la umbra copacilor sau se relaxeaza prin a juca sah sau table,altii cu rolele.Ceea ce nu imi place este constructia de terase in interiorul parcului,care au fost aprobate chiar de Consiliul Judetean.Nuferii de la "Iazul cu nuferi"
Intrarea in Parcul Zavoi


Acesta este planul de modernizare al Parcului Zavoi,valoare totala a proiectului care se ridica la suma de 26.026.278,80 lei si a fost aprobat in anul 2010,avand termen pana in 2013.
In plina iarna,farmecul zapezii,o adevarata splendoare.
Harta satelitara

Document care atesta ziua Imnului National la Rm Vilcea.


Copyright © Contact | Trimite referat