Zonele morfoclimatice temperate cu sisteme morfogenetice concentrate regionalZonele morfoclimatice temperate cu sisteme morfogenetice concentrate regional


Au cea mai mare desfasurare intinzandu-se de la 35 la 660 latitudine dominant in continentele emisferei nordice. Reprezinta spatiul de actiune al vanturilor de vest dar si al interferentei cu extinderea sezoniera a alizeelor si vanturilor polare. Ca urmare, in timpul anului suprafete insemnate sunt supuse actiunii unor mase de aer cu proprietati variate (reci, calde, umede, uscate etc.) situatii care se reflecta intr-o manifestare sezoniera a regimurilor elementelor componentelor de mediu exprimata in evolutia peisajului. Precipitatiile cad in fiecare luna a anului dar in cantitati si sub forma diferita. La fel regimul termic se va concretiza prin valori medii lunare care se inscriu in curbe cu un minim de iarna (2-3 luni) si un maxim de vara (2-4 luni) legatura dintre acestea reprezentand-o marimile moderate. Acestea asigura un grad ridicat de acoperire cu vegetatie si soluri groase ce exercita un rol protector depozitelor si rocilor de dedesubt. in aceste conditii morfodinamica va fi dominata de procese impuse de actiunea apei sub diferite forme (apa curgatoare, apa din ploi, zapada, apa in circulatie prin roci). O serie de factori regionali (desfasurarea lanturilor de munti atat in sens latitudinal dar mai ales longitudinal, prezenta in vecinatatea tarmurilor a curentilor oceanici reci sau calzi; distantele enorme intre oceane si centrul continentelor; lanturile montane foarte inalte si relativ compacte etc.) modifica structura zonei morfoclimatice impunand in cadrul acesteia cu sisteme morfogenetice specifice. Cateva sunt reprezentative.
2.5.1. Regiunile morfoclimatice temperat oceanice.
Desfasurare si conditii bioclimatice. Include centrul si vestul Europei, fasii la vestul Cordilierilor si Anzilor, o mare parte din centrul si estul SUA, sudul Canadei, in estul Asiei, sud-estul Australiei, Tasmania, Noua Zeelanda si sudul Americii de Sud.
Climatul este dependent de predominarea circulatiei maselor de aer oceanic care au o umiditate ridicata si sunt racoroase vara si moderate iarna. Ca urmare, aici nu se manifesta nici calduri excesiv e dar nici ingheturi de durata; amplitudinile termice lunare sunt moderate, nebulozitatea este ridicata, precipitatiile variaza intre 800 si 1 500 mm/an (repartizate diferit lunar si sezonier dar si de la tarm catre interiorul continentelor), vanturile sunt frecvente fiind legate de activitati ciclonale, se produc diverse fenomene meteorologice intre care ceata, burnita si roua. Exista diferente intre climatele sectoarelor continentale care apartin acestui sistem. Situatiile extreme sunt intre cel vest european (veri cu temperaturi medii lunare de 16-250, precipitatii reduse, unele sub forma de aversa; ierni blande termic 0-120, ploi si ninsori bogate cu strat subtire de zapada; precipitatii anuale de 800-1500 mm, de la vest catre est cresc ariditatea si amplitudinile termice) si cel est asiatic (veri cu frecventa maselor de aer oceanic ce dau ploi bogate si asigura temperaturi moderate 18-200; ierni cu dominarea aerului rece continental ce provoaca temperaturi scazute de �50-150, ingheturi frecvente si strat subtire de zapada; precipitatii de 700-1200 mm/an).
Vegetatia bogata este alcatuita din paduri de stejar si fag, un variat strat arbustiv si de ierburi sub care sunt argiluvisoluri si cambisoluri cu profile dezvoltate. Ele protejeaza rocile si depozitele de atacul direct al agentilor externi constituind un factor intermediar in desfasurarea proceselor morfodinamice.
Agenti, procese si forme de relief. Sistemul morfogenetic este dominat de actiunea comuna a meteorizarii, pluviodenudarii si a apelor curgatoare rezultatele vizibile si rapide fiind legate de ultimul agent.
- Meteorizarea actioneaza permanent dar cu intensitate si specific diferit sezonier. in lunile si anotimpul cu precipitatii bogate se produc alterari (indeosebi hidratare si carbonatare care duc la formarea de caolin, dar si o iluviere a argilei pe profilul de sol. Cand se suprapun si cicluri gelivale (inghet-dezgheturi) atunci sunt posibile dezagregari in rocile expuse gerului; in cele calcaroase se produc dizolvari si dezvoltarea formelor carstice. De altfel in masivele si podisurile calcaroase exista complexe carstice vechi care-si continua evolutia.
- Pluviodenudarea este activa doar pe suprafetele de versant despadurite. Se produce spalarea solurilor, dezvoltarea de ravene izolate. Obarsia multor vai torentiale este formata din ravene in stadii diferite de adancire.
- Apele curgatoare constituie agentul modelator principal. Variatia pe sezoane a producerii precipitatiilor, marimea bazinelor hidrografice si relieful complex (ca pante, alcatuire litologica si structura) au impus diverse regimuri de scurgere a apei raurilor. Specificul scurgerii raurilor din aceasta regiune este reflectata de cel al raurilor cu bazine nu prea mari in care este o anumita omogenitate in distributia factorilor hidrodinamici. La raurile din Europa de vest apele mari ce dau scurgerea maxima sunt legate de ploile de iarna. Ele au si un debit solid insemnat intrucat gradul de protejare a solului de catre vegetatie este mai mic astfel ca se realizeaza un contact direct al apei din precipitatii cu acesta. in intervalele de timp, de altfel scurte, cand se produce inghetul debitul scade si au loc acumulari ale materialelor grosiere. in sezonul cald fluctuatiile nivelelor scurgerii sunt numeroase cu cresteri la averse ce produc eroziuni si transport bogat si scaderi insemnate in intervalele secetoase (au loc acumulari). Marile artere hidrografice ale caror bazine includ si spatii insemnate din muntii inalti au un regim al scurgerii mult mai complex la care intervin, in luni diferite, aporturi de apa din topirea zapezii sau de la marginea ghetarilor. Astfel, apele mari de iarna se prelungesc si primavara iar vara scaderile debitelor este mai redusa intrucat exista aportul din munti. Ca urmare, aceste rauri dispun de energie insemnata care le confera potential de eroziune dar si capacitate de transport mari. Nu trebuie omis faptul ca aceste regiuni sunt intens populate si ca urmare terenurile folosite in agricultura ocupa suprafete mari a caror extindere s-a realizat pe seama indepartarii padurilor ceea ce indirect a favorizat, in anumite intervale de timp (la inceputul primaverii si la finele toamnei cand solul este neprotejat de culturi), intensificarea proceselor de versant dar si scurgerile din albie. Pentru diminuarea efectelor acestora in aceste regiuni s-au efectuat cele mai complexe lucrari de amenajare hidrotehnica.
in lungul raurilor sunt albii largi cu multe aluviuni incadrate de mai multe nivele de terase. Aceste sunt marturii ale unei evolutii genetice complexe determinata atat de variatia climatului (faze reci glaciare si faze moderate termic si pluvial) cat si de ridicari neotectonice sacadate si pe areale largi.
- Alunecarile de teren constituie un proces frecvent pe versanti cu pante mai ridicate. Precipitatiile bogate si prezenta stratelor argiloase sunt factori care asigura realizarea lor pe versantii dealurilor si ai spatiului montan. Se produc sub diferite forme in oricare luna. Efectele sunt mici intrucat se aplica masuri complexe care urmaresc atat micsorarea riscului realizarii lor dar si anularea rapida a consecintelor.
- Activitatile antropice extrem de numeroase au drept consecinte fie stimularea sau diminuarea actiuni celorlalti agenti fie crearea unor forme de relief specifice (ramblee, deblee, cariere, canale, nivelari, iazuri, sectionarea versantilor etc.) si prin toate acestea se fac modificari in peisaj care de la caracterul natural au trecut la unele de tip antropizat sau antropic.
2.5.2. Regiuni morfoclimatice temperat semiaride.
Desfasurare si conditii bioclimatice. Cea mai mare parte a acestor regiuni se afla la latitudini de 380-500 si la distante mari de bazinele oceanice fiind delimitate de sisteme de munti inalti ce constituie bariere in calea maselor de aer umed de provenienta vestica. Sunt larg deschise spre regiunile polare de unde in sezonul rece patrunde aerul ce provoaca ingheturi. Au o dezvoltare mare in Eurasia (din estul Romaniei si pana in vestul Chinei si Mongoliei), iar pe areale mai mici in centrul S.U.A., Canadei apoi in pampasul argentinian.
Climatul se va caracteriza prin amplitudini termice anuale mari, precipitatii putine legate de sezonul rece (cad zapezi ce dau un strat subtire de zapada) dar si de unele ploi torentiale de vara, apoi printr-o puternica evapotranspiratie (accentuata in sectoarele inchise din centrul continentelor unde impune o trecere spre semideserturi si deserturi).
Temperaturile medii anuale se situeaza intre 50 si 100, dar valorile lunare cunosc variatii insemnate (in lunile de iarna intre �30 si -150 cu minime zilnice ce pot ajunge la �350.-450; in lunile de vara oscileaza intre 200 si 250 cu maxime ce pot depasi 350); exista cca 35-50 zile de iarna, 100-130 zile de inghet, 100-125 zile de vara si 35-55 zile tropicale. Amplitudinile termice anuale depasesc 400 ceea ce reflecta continentalismul accentuat. Aceasta caracteristica este accentuata mai intai de cantitatile de precipitatii anuale, frecvent sub 400 mm, cu variatii mari de la un an la altul, de la o luna la alta si apoi de concentrarea lor sub forma averselor. Ploile sunt frecvente primavara si la inceputul verii (peste 55% din total); iernile desi dau putina zapada, aceasta datorita temperaturilor coborate se mentine peste 2 luni.
Aceste conditii se reflecta nu numai in tipul de formatiuni vegetale si de soluri dezvoltate dar si in regimul scurgerii apei raurilor si al proceselor morfogenetice.
Vegetatia dominant este ierboasa alcatuita mai ales din graminee ea definind structura peisajelor cunoscute sub numele de stepa, preerie, pampas. Sunt ierburi dense adaptate la uscaciune prin radacini adanci si o perioada vegetativa scurta. in regiunile cu precipitatii mai multe ierburile sunt inalte pe cand acolo unde cad sub 350 mm pe an sunt scunde si discontinui. Arborii si arbusti sunt rari si concentrati in luncile raurilor sau in locurile cu umiditate pe durata mai mare.
Agenti, procese si forme de relief.
Relieful dominant de campie, de podisuri sau dealuri joase este alcatuit din suprafete in majoritate cu pante reduse acoperite de soluri cernoziomice cu grosimi in general peste 1 m, la care exista un orizont bogat in humus si altele in care sunt acumulati carbonati. Astfel vegetatia densa si solurile groase reprezinta doua ecrane care impiedica realizarea unui contact brusc si direct intre agenti si roci. De aici atat o asociere intre mai putine procese dar si o intensitate mai slaba a actiunii lor. Evidenta este gruparea agentilor in functie de tipul de forme de relief in care se manifesta.
- Pe interfluviile plate (campuri, podurile podisurilor) slab inclinate, netede, cu extindere relativ mare si care sunt acoperite de loessuri sau depozite loessoide groase ce au la partea superioara soluri se impune asocierea proceselor biochimice, pluviodenudarea, tasarea sprijinita uneori de nivatie.
- Procesele biochimice sunt legate mai intai de circulatia apei in depozite si chiar roca la topirea zapezii sau imediat dupa producerea precipitatiilor. Actiunea este intensa primavara fiind amplificata si de lipsa vegetatiei. Apa preia saruri si produse dintr-o slaba alterare a materiei organice pe care le transporta pe o anumita adancime unde partial precipita dand concretiuni (indeosebi calcaroase sau de gips). in sezonul secetos o parte din solutii urca prin capilaritate la suprafata si prin evaporare faciliteaza acumulari de saruri care apar sub forma de petece cu dimensiuni variabile. in regiunile cu ariditate pronuntata astfel de petece cu concentrare de sare si gips au frecventa mare fiind legate indeosebi de fundul microdepresiunilor.
- Pluviodenudarea este evidenta pe terenurile desertice sau incendiate in intervalele de timp cat ierburile sau culturile nu s-au dezvoltat. Se inregistreaza atat dislocarea particulelor dar si antrenarea lor de catre panzele de apa primavara cand topirea zapezii se coreleaza cu ploi bogate unele cu caracter torential pe pante de 2-50 doar in conditiile in care vegetatia este distrusa prin uscare sau incendiere.
- Tasarea este favorizata de existenta loessului sau a depozitelor loessoide. Prin acestea circulatia activa a apei primavara intretinuta si de topirea lenta a zapezii si insasi presiunea exercitata de aceasta prin propria greutate favorizeaza procesul care in final se materializeaza in generarea unor microdepresiuni de tipul crovurilor si padinelor.
- Deflatia (activa pe suprafetele lipsite de ierburi) va indeparta particulele fine favorizand concentrarea lor in acumulari de tipul dunelor. Iarna vantul insa va troieni zapada facilitand tasarea.
in regiunile mai reci, in lunile de trecere dintre sezoanele extreme pe suprafetele cu roca la zi se produc dezagregari.
- in vai albiile raurilor constituie sectoarele in care precumpanesc procesele legate de scurgerea apei a carei evolutie este puternic influentata de conditiile climatice care ii imprima un net caracter sezonier. Raurile autohtone au alimentare dominant pluvio-nivala si ca urmare in regimul scurgerii vor exista debite insemnate primavara si la inceputul verii insotite de revarsari, inundatii si debite reduse la finele verii, toamna si iarna, cand cele mai mici pot seca. Raurile alohtone, cu izvoare in munti sau in alte zone naturale au un regim al scurgerii mult mai complex dar la care influentele spatiului temperat se resimt. Variatiile sezoniere in sistemul scurgerii se reflecta in dinamica proceselor fluviatile. Eroziunea activa va fi legata de intervalele cu precipitatii bogate si la viiturile intense cu trecerea pe prim plan a celei lineare in albii si la obarsii si a celei laterale in malurile concave ale meandrelor. in timpul revarsarilor suvoaiele de apa principala vor crea prin eroziune in lunca atat canale de scurgere cat si retragerea diferitelor maluri, grinduri etc. Concomitent cu acestea aici se produc si acumulari bogate ale materialelor transportate ceea ce face ca ulterior sa rezulte modificari insemnate in morfologia albiilor majore. in sezonul cu scurgere redusa se inregistreaza doar transport in suspensie si solutie insotit de acumulari in albie cand capacitatea raului slabeste (la debitele foarte mici). Iarna apa raurilor ingheata frecvent (pod de gheata), la fel si malurile ceea ce conduce la diminuarea efectelor proceselor din albie. Deci specificul morfodinamic al majoritatii raurilor este impus de cateva intervale: primavara (topirea zapezii si ploi bogate) - inceputul verii (ploi torentiale) in care eroziunea si transportul sub diferite forme sunt foarte active iar acumularile sunt legate de cresterile de debit ce provoaca inundatii in lunci; vara-toamna cu secete prelungite, debite reduse ce dau un transport slab si acumulari de materiale fine in albii; iarna � cu debite foarte mici, inghet si transport extrem de redus.
- Versantii, fruntile de terasa si malurile inalte constituie sectoarele cu o dinamica activa impusa de imbinarea siroirii, torentialitatii, pluviodenudarii cu sufoziunea, prabusiri si chiar unele alunecari. Ele sunt favorizate de cativa factori � pantele, care depasesc 100 (destul de frecvent peste 400), lipsa vegetatiei dense protectoare intr-un interval mare de timp, rocile dominant friabile (mai ales loessuri). Intervalul critic este primavara si inceputul verii cand factorilor potentiali li se adauga cantitatile de apa rezultate din precipitatii. in sezonul rece cand aceste suprafete inclinate sunt lipsite de prezenta protectoare a stratului de zapada in sistemul morfogenetic se adauga inghet-dezghetul ce faciliteaza modificari in structura rocilor si depozitelor (fisuri, crapaturi umplute cu gheata) care conduc primavara la slabirea legaturilor dintre componentele minerale urmate de prabusiri sau solifluxiuni.
2.5.3. Regiunile morfoclimatice temperat-rece
- Desfasurare si conditii bioclimatice. Se desfasoara in Eurasia, America de Nord si de Sud la latitudini de 45-660 incluzand campii, podisuri joase dar si munti josi (Siberia, Scandinavia). in peisaj se impun padurile de conifere compacte, dar care spre latitudini mai mici se imbina cu cele de foioase iar catre cercul polar cu elemente specifice silvotundrei. Extinderea mare si deschiderea larga face posibila prezenta sezoniera a maselor de aer reci polare (maritime si arctice) dar si a celor temperate. Sezonul rece este lung cu temperaturi foarte scazute (minimele absolute coboara sub �350) legate de stagnarea aerului rece timp indelungat apoi o nebulozitate accentuata, ceturi frecvente. in timpul verii se produc alternante la intervale scurte, a maselor de aer ciclonal si anticiclonal umede dar mai calde sau mai reci ceea ce conduce la instabilitatea vremii si temperaturii pozitive (in iulie ajung la 200). Ca urmare, amplitudinile termice anuale ajung la valori de 300-600 (mai ales catre centrul continentelor) ceea ce reflecta caracterul excesiv al climatului.
Anual cad cca 400-600 mm precipitatii dar care sunt inegale in timp. Iarna, ninsorile sunt dese si dau un strat de zapada relativ gros care rezista mult datorita temperaturilor negative. Vara cad ploi cu caracter torential.
in Europa de est, nordul Kazahstanului, nord-estul SUA si centrul si sud-estul Canadei prezenta maselor de aer umed provenite dinspre oceane conduce la precipitatii mai bogate si temperaturi de 25-300 in sezonul cald. Daca iarna, in nord, gerurile prelungite si intense produc inghetarea adanca a solului, in sud, vara, sunt secete.
in aceste conditii s-au dezvoltat soluri podzolice cu un orizont de suprafata cu masa organica aflata in stadii diferite de descompunere sub care se afla altul iluvial cu incarcatura de argila, saruri de calciu, magneziu, potasiu, oxizi de fier si de mangan. Ele au grosime mai mare sub padurile de conifere si mai redusa spre silvotundra unde depozitele si rocile de dedesubt sunt partial sau total inghetate. Atat solurile cat si padurile dese, compacte constituie ecrane distincte in atacul agentilor externi.
Agenti, procese si forme de relief. Relieful variat ca alcatuire si structura, conditiile climatice care impun un sezon rece cu geruri si altul calduros dar cu un grad mai insemnat de umiditate, cele doua ecrane protectoare cu dezvoltare importanta (solul, vegetatia) determina un sistem morfogenetic alcatuit din mai multe procese cu un regim de manifestare sezonier dar cu stranse relatii intre ele.
- Pe suprafetele interfluviale inclinate se produc procese biochimice, criogene si de termocarst (unde se pastreaza un pergelisol in diferite stadii de degradare si care este mostenit din pleistocen). Alterarea chimica in urma careia rezulta argila si diversi oxizi ca si transferul lor se realizeaza in sezonul cald pe cand procesele criogene sunt specifice lunilor de trecere intre anotimpurile extreme. Formele care rezulta prin termocarst sunt caracteristice intervalelor cu incalziri mai insemnate.
- Albiile raurilor cunosc un regim de scurgere si procese net diferentiate sezonier dar si de la o regiune la alta. in Europa de est si la vest de Marile Lacuri (precipitatii bogate si un regim termic moderat) raurile au o alimentare nivo-pluviala si un regim al scurgerii cu valori mari in aprilie-iunie, scazute vara si la inceputul toamnei, cresteri in octombrie-noiembrie si foarte scazute iarna cand se produc ingheturi. La est de Ural si in Canada continentalismul accentuat al climatului face ca 2/3 din volumul precipitatiilor sa fie legat de lunile de vara cand se vor produce debite mari intretinute si de topirea zapezii iar din septembrie si pana in aprilie sa se produca o scurgere limitata. La marile fluvii cu obarsia la latitudini mici si varsare in Oceanul Arctic dezghetul in martie-aprilie in bazinul superior va determina zapoare si inundatii in cursul mijlociu.
Raportat la regimul scurgerii va fi si desfasurarea proceselor fluviatile cu o eroziune lineara si un transport insemnat in intervalele cu debite ridicate, cu eroziune lineara si un transport insemnat in intervale cu debite ridicate, cu eroziune laterala asupra malurilor primavara cand patul albiei este in curs de dezghet iar apa transporta sloiuri si o dinamica redusa (absenta la raurile mici care ingheata) in sezonul rece.
- Versantii despaduriti si cu roca la zi vor fi supusi permanent proceselor crionivale care au o intensitate deosebita in lunile de primavara si toamna. Se adauga siroirea, spalarea in suprafata in timpul averselor.