COMPOZITII - Linkuri, legaturi, Reguli de compozitieCOMPOZITII - Linkuri, legaturi, Reguli de compozitie 


Linkuri, legaturi

Un link, hyperlink – legaturi , stabilesc o conexiune electronica intre 2 obiecte infomationale creand un obiect informational comun existand o legatura foarte stransa intre punctul de plecare initial al legaturii si destinatia legaturii.Categorii de linkuri si legaturi

-   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp; legaturi intrapagina cele care determina legaturi in aceste pagini de web intre 2 pozitii diferite din pagina. Legaturile pastreaza aceeasi adresa de web si acelasi URL. Acest tip de legaturi se folosesc pentru ca simplifica accesul la informatie mare sau din paginile web lungi. Pentru a putea realia o legatura intrapagina infomatia trebuie impartita pe categorii dupa diversi indici si aceste categorii determina legatura in pagina. Este obligatoriu ca in pozitia inferioara a destinatiei legaturii linkului sa existe un alt link care sa ne readuca in pozitia initiala (top, sus, inapoi).

-   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp; Legaturi intrasite- legaturi intre 2 pagini diferite din acest site web, in acest scop nu se modifica domeniul ci doar extensia adresei. Sunt utilizate in trei scopuri:1)pt a compune o imagine informationala completa intre difeite obiecte informationale; 2)pt a putea creea o alternativa la legatura intrapagina atunci cand informatia este prea mare, prea lunga; 3) pt a oferi legaturi in scop informational si de a creea relatii intre informatii diferite.

-   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp; Legaturi intersite – sunt legaturi care creeaza salturi intre site-uri web diferite prin schema adresei (URL-ului). Motivatia este de a oferi un mesaj informational cat mai complet utilizat, de ai-i creea posibilitatea de a gasi informatie repetitiva, de a-ti mari traficul pe site. Daca acesta linkuri intersite sunt cu informatie valoroasa, interesanta, relevanta utilizatorul va aprecia faptul ca i=ai oferit si va mai reveni pe site-ul tau. Dar intodeauna aceste legaturi trebuie sa fie functionale, adica sa nu lasi acolo linkuri care nu mai duc niciunde (revizuirea pafinii de linkuri).

Ratiunea pentru a selecta legatura este de a imbunati efectiv comunicarea prin adaugarea de continut informational si prin intarirea mesajului. Ratiune afectiva pentru a atrage atentia asupra unor elemente vizuale sau pentru ai distra pe utilizatori.

Cel mai mare beneficiu al link-urilor intersite, este ca site-ul unei alte organizatii iti ofera informatie fara nici un cost pentru tine, care este mult mai exacta si mai de actualitate decat ai putea tu sa o ai.Singurul dezavantaj fiind costurile periodice de intretinere ( periodic trebuie sa verifici daca link-urile sunt functionale in continuare).

Selectia hyperlink

Pentru a se putea determina tipurile de hyperlink necesare, exista un proces de analiza,evaluare si compunere, ceea ce este diferit sunt criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca.

Evaluarea trebuie sa verifice ca sunt indeplinite conditiile pentru fiecare tip de link.De asemenea se evalueaza si numarul hyperlink-urilor dintr-o pagina / site.Rata normala de link-uri este intre 40 -60% pentru fiecare site.

Daca este sub 40% atunci se spune ca sunt prea putine link-uri, iar daca este mai mare de 60% sunt prea multe.

Ø   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp; Prea putine link-uri intrapage

Nu reprezinta o problema daca pagina web are sub 150 de linii ; dar daca are peste atunci trebuie creat un link la fiecare 10 sau 20 linii.

Ø   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp; Prea putine link-uri intrasite  

Inseamna ca link-urile de intoarcere si cele de trimitere nu sunt regasite in aceeasi pagina si ca informatia este prea putina ; sau cand tipul de utilizator este foarte bine definit si un grup restrans.

Ø   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp; Prea putine link-uri intersite

Reduce cantitatea de informatie pe care userii pot sa o obtina de pe site-ul tau.Exista asa numitele site-uri exclusiviste care nu ofera link-uri catre alte site-uri.

Ø   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp; Prea multe link-uri intrapage

In acest caz,link-urile sunt la mai putin de 10-20 linii si volumul paginii depaseste cateva sute de randuri.Exista regula 7±2 care determina ca numarul minim este 5 iar cel maxim 9 de intrapage link-uri.

Ø   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp; Prea multe link-uri intrasite

Daca exista mai mult de 20 link-uri intrasite in prima pagina, informatia se dizolva si utilizatorul nu-si mai poate gasi drumul de navigare, de aceea se recomanda gruparea in meniu si submeniu.

Ø   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp; Prea multe link-uri intersite

Site-ul tau devine un portal web in care tu doar creezi posibilitatea de informatie pentru ceilalti, ei neaccesand efectiv informatia de la tine de pe site.


Reguli de compozitie

Link-ul este compus din: text,culoare si element grafic

Reguli de creeare a textului pentru hyperlink:  

-utilizarea a cat mai putine cuvinte posibil

-existenta cuvintelor directe sau de actiune

-cuvintele sa reflecte cu fidelitate informatia obtinuta in pagina unde se face link-ul

-terminologia folosita sa fie in concordanta cu imaginea site-ului

-sa fie corect gramatical

Exista 3 tipuri de culoare (stil) care definesc link-uri:

·   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp; Link-uri posibile

·   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp; Link-uri active

·   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp;   &n bsp; Link-uri accesate

Grafica: utilizarea graficii a unor link-uri trebuie sa se faca cu simboluri universale si acestea sa fie aceleasi pe tot site-ul.