Clientul Web (Browser-ul Web) - Unelte Necesare. Unelte Disponibile - Sistemul de operareClientul Web (Browser-ul Web) - Unelte Necesare. Unelte Disponibile - Sistemul de operare


Exista o gama foarte variata de unelte ce pot fi folosite la crearea unui site bazat pe pagini dinamice. Prezentarea acestora precum si optiunile existente pe piata vor face obiectul acestui capitol.


Sistemul de operare
Exista multe sisteme de operare pe piata in momentul actual. Windows 98 si Macintosh OS sunt probabil cele mai populare dar daca se au in vedere aplicatiile web este indicata cunoasterea si utilizarea fie a Windows NT/2000 fie a Unix. Cel de-al doilea a acaparat aproximativ 90 de procente din piata, in ceea ce priveste server-ele web.


Un alt sistem de operare bine cunoscut este Linux. El este un SO open-source ceea ce inseamna ca, respectivul cod sursa al aplicatiei este disponibil pentru oricine doreste sa il vada. De asemenea oricine este interesat in dezvoltarea modelului open source poate sa participe cu programe proprii.


Aceasta metoda de dezvoltare a existat de ceva vreme dar a devenit mai populara odata cu faptul ca Linux a devenit din ce in ce mai popular. Aplicatia poate fii descarcata de pe Internet, instalata si utilizata fara a cere permisiunea nimanui si mai ales fara a plati vreo suma de bani. [1]


Clientul Web (Browser-ul Web)


Aplicatiile care pot fi dezvoltate cu PHP si MySQL interactioneaza, pe partea de client, doar cu browser-ul Web. Aceasta nu este singura modalitate de dezvoltare a aplicatiilor bazate pe Internet. Pentru aplicatii sofisticate, care necesita mai mult partea de client, se folosesc applet-uri Java.


Pentru aplicatiile mai simple, asa cum am mentionat anterior, singura preocupare trebuie sa fie browser-ul. Limbajul de baza pe care il cunoaste un browser Web este “Hypertext Markup Language” sau HTML. Cu ajutorul tag-urilor existente in HTML se defineste modul in care o pagina Web va fi afisata de browser. Pe langa HTML, majoritatea browser-elor Web cunosc si alte lucruri, cum ar fi: plug-in-uri sau suport pentru JavaScript si XML.

La ora actuala cele mai cunoscute browser-e web de pe piata sunt: Internet Explorer, Netscape Navigator, Opera. [1]


Server-ul Web


O mare parte din operatiile necesare unei aplicatii Web dinamice au loc pe server. Astfel, o aplicatie speciala, numita server Web, este responsabila pentru comunicatia cu browser-ul. Un server de date va stoca toate informatiile necesare aplicatiei. In final, este necesar un limbaj care sa permita comunicatia dintre server-ul Web si server-ul de date.


Server-ul de Web are o misiune deosebit de importanta in cea ce priveste aplicatiile web. El ruleaza in partea superioara a sistemului de operare ascultand cererile pe care cineva de pe net le-ar face si raspunzand acestor cereri. [1]


Exista mai multe Servere Web dar doua dintre ele se evidentiaza in mod deosebit. Acestea sunt Apache si Microsoft Internet Information Server (IIS).[1]Internet Information Server (IIS)


El este in totalitate legat de mediul Windows si este un element cheie al uneltei Active Server Pages (ASP) de la Microsoft. Daca se doreste utilizarea variantei Microsoft este in mod sigur necesara utilizarea IIS-ului.


De asemenea exista un anumit nivel de integrare intre limbajul de programare si Serverul Web. PHP 4 lucreaza bine cu IIS dar exista anumite griji in cea ce priveste perechea PHP/IIS la cantitati mari de date.


Apache


Serverul de Web Apache este cel mai popular server de Web ce exista. El, ca si PHP si MySQL este un proiect open-source. Desi creat in primul rand pentru Linux, Apache lucreaza foarte bine sub Windows.


Cum Apache este un server web open-source oricine se poate implica in dezvoltarea altor module pentru a extinde functionalitatea sa. PHP in mod sigur va rula ca o extensie Apache cunoscuta sub denumirea de modul Apache.


Apache este un Server de Web deosebit de bun. Este rapid si deosebit de stabil. Cele mai multe plangeri in cea ce priveste Apache sunt generate, ca la orice aplicatie Unix, de limitarile grafice in cea ce priveste manipularea unor unelte in aplicatii.


Daca se doreste, din diverse motive, este posibila transferarea intregii aplicatii realizata cu structura Apache, PHP si MySQL de pe o sistem de operare Windows 98 in Linux sau Unix fara a modifica un script. Acesta este foarte util daca se doreste dezvoltarea aplicatiei pe Windows iar scopul ei este rularea de pe un sistem de operare mai stabil precum Unix sau Linux.


Baze de date relationale


Sistemul de management al bazelor de date relationale (SMBDR) [Relational Database Management System] asigura un mod excelent de a stoca si a accesa informatii complete. Baze de date de acest tip exista de mult timp, de fapt bazele acestora au fost puse chiar inainte de aparitia Word Wide Web-ului, Linux-ului si Windows-ului, asa ca nu trebuie sa ne surprinda ca exista multe unelte de gestionare a lor. Cele mai multe dintre ele folosesc ca limbaj de interogare SQL-ul (Structured Query Language).


Cele mai populare baze de date relationale (BDR) sunt Oracle, Sybse, Informix, MsSQL server si db2 de la IBM. Pe langa MySQL care este open-source mai exista doua cunoscute BDR de acelasi tip:


  • Postgres care a fost cea mai buna alternativa pentru MySQL pe piata BDR-urilor open-source

  • Interbase care a fost introdusa pe piata in august 1999 sub licenta open-source.


Limbaje bazate pe scripturi utilizate in generarea de pagini dinamice


Si la acest capitol nu ducem lipsa de optiuni. In continuare vom prezenta cele mai cunoscute dintre ele.


Active Server Page (ASP)


Asp este metoda Microsoft de generare a paginilor dinamice, ce foloseste interfata ISAPI, pentru a se conecta la server-ul web. Inainte de aparitia ASP, tehnologia Internet Database Connector era cea mai folosita.


Tehnologia ASP consta in existenta unui fisier numit asp.dll ce se instaleaza implicit la instalarea versiuni NT a sistemului de operare Windows in WinNTSystem32InetServ. Acest fisier este responsabil cu preluarea documentelor ASP, marcate de extensia .asp, extragerea script-ului si trimiterea acestuia spre asa-numitul engine ASP, care ruleaza codul si mai apoi returneaza rezultatul, adaugandu-l eventualului continut static care exista in documentul ASP initial. Pagina este apoi trimisa spre browser-ul care initiat cererea.


Java Server Page (JSP)


Tehnologia JSP permite dezvoltatorilor web sa creeze si sa mentina pagini web cu continut dinamic care sa extinda functionalitatea site-urilor web comerciale si nu numai.


Facand parte din tehnologia JAVATM, JSP permite dezvoltarea rapida a aplicatiilor web independent de platforma. JSP separa interfata utilizator e generarea de continut, permitand modificarea design-urilor web fara a altera continutul dinamic.


In principiu un document JSP este un document HTML care contine parti de cod care implementeaza logica aplicatiei. In principiu modul de executie a paginilor in care sunt incluse scripturi JSP este asemanatoare tehnologiei ASP.


Personal Home Page (PHP)


PHP este una din cele mai atractive tehnologii disponibile in prezent. Deoarece  utilizeaza usurinta de gestionare cu performantele sofisticate, PHP a devenit rapid o unealta principala pentru dezvoltatorii web. Spre deosebire de alte unelte populare pentru dezvoltatorii web, asa cum este Pearl (considerat parintele PHP-ului), PHP este un limbaj de programare convenabil pentru programatorii incepatorii chiar daca acestia nu au cunostinte necesare in domeniu.


Ca alte limbaje pentru web structurate pe scripturi, PHP iti ofera posibilitatea de a crea un continut web, continut care poate fii modificat de la zi la zi sau chiar de la minut la minut. Continutul dinamic este un element important in sustinerea traficului unui site web. Vizitatorii nu se reintorc la o pagina web daca aceasta ofera aceeasi informatie ca si ultima data cand pagina a fost accesata. Site-urile web care sunt in permanenta modificate pot atrage un volum imens de trafic.


Un lucru ce nu trebuie uitat a fi mentionat, este ca PHP-ul este un „scripting language” open-source. El poate fi instalat si utilizat fara nici un cost aditional si orice dezvoltator ii poate modifica structura in functie de dorintele personale. Toate aceste atu-uri au facut din PHP cel mai popular limbaj utilizat in crearea de pagini web dinamice. [2]