Descrierea mediului electronic de afaceri referat

Descrierea mediului electronic de afaceri


In ultimul mileniu au avut loc cele mai mari descoperiri ale stiintelor, iar ultimul secol este considerat cel mai dinamic, datorita arhicunoscutei revolutiei industriale, care urmeaza sa ne ofere in continuu noi "miracole" utile in orice domeniu.Asa cum fiecare mare revolutie si-a spus amprenta asupra societa tii, si cea informationala a avut un mare impact si inca va avea daca se analizeaza tendintele care se prefigureaza in urmatorii ani, chiar luni, in domeniul tehnologiilor informationale adica de la e- Revolution la e- Life.

Revolutia e-Business se desfasoara acum si aici (adica oriunde pe intregul glob); intreaga lume este conectata; multe dintre firmele mici pot deveni liderii de maine ai pietei globale; intreaga lume va beneficia de orice cuvant care are adaugat un e.

Domeniul marelui "e" este atat de vast si atat de schimbator, incit informatiile care se vehiculeaza despre el devin premiate de la o zi la alta.

Apare o noua economie careia i se atribuie diferite nume, in incercarea de a fii surprins generatorul schimbarii: economie digitala, economie "conectata", economie a informatiei, economie Internet.

Fluiditatea informatiilor afecteaza aceasta noua economie digitala prin instabilitatea mediului in care evolueaza.

Modificarile le putem enumera astfel:

In ceea ce priveste contextul tehnologic: accelerarea continua a dezvoltarii tehnologice

In ceea ce priveste piata: mondializarea, liberalizarea si fragmentarea pietelor, evolutia asteptarilor consumatorului, a nevoilor sale.

In ceea ce priveste concurenta: lichefierea frontierelor intre industrii si prin urmare aparitia noilor actori pe pietele traditionale.

Pe cat de grea si nesigura este viata unei companii in epoca digitala - evoluezi rapid sau mori - fiecare din noi va beneficia de aceste schimbari. Vom avea parte de produse si servicii mai bune, plangerile ne vor fi ascultate, costurile vor fi mai mici si oportunitatile ne vor fi mult mai largi.

Clientii devin principalii beneficiari ai eficientei crescute a tehnologiei informatiei, iar aceste beneficii vor creste si mai mult.

Ceilalti beneficiari sunt afacerile, ai caror lideri profita de metodele digitale si creaza solutii avansate, mai repede decat competitia.

Astfel se observa trecerea de la piata de oferta la piata de cerere, de la dominatia producatorului la dominatia consumatorului.

Producatorii sunt confruntati cu urmatoarelor situatii: pe de o parte este nu numai dificila dar si costisitoare atragerea clientilor noi, iar pe de alta parte, cei vechi sunt foarte valabili. Cu alte cuvinte nu mai este suficient ca, clientul sa fie cucerit de avantajele initiale pe care le vede in produsul sau serviciul respectiv; el trebuie satisfacut in permanenta pentru a-l pastra. De aceea oferta si relatia cu clientul trebuie personalizate, iar produsele si serviciile oferite trebuie sa fie conforme si fiabile.

Principalul actor din fenomenele economice sunt intreprinderile. Intreprinderile din economia digitala devin intreprinderi inteligente. Acestea vor utiliza intregul potential intern, valorificand cu ajutorul tehnologiilor informatice cunostintele puse in comun ale angajatilor sai si va putea sa defineasca cele mai bune variante de utilizare a resurselor de care dispun.

Mediul extern este cel care impune necesitatea unui comportament inteligent, iar valorificarea la maxim a mediului intern se va baza tocmai sinergiile intre uman si artificial, de aceea putem aprecia ca intr-adevar, pentru secolul urmator acesta este modelul de intreprindere care se prefigureaza.

Pe drept cuvant dezvoltarea Internetului a reprezentat una din cele mai eficiente creatii ale mintii omenesti, prin care atat persoanele, cat si firmele pot fi in conexiune directa, fara a mai exista o constrangere de spatiu si timp.

Internetul se constituie intr-o oportunitate incredibila pentru intreprinzatori si investitorii interesati de noile forme sub care apare piata, respectiv comertul electronic (e-comert) si afacerile electronice (e-business).Afacerile electronice nu pot exista fara comertul electronic, care inseamna de fapt si inceputurile acestui val al trecerii tranzactiilor economice in varianta digitala.

Companiile utilizeaza Internetul in afaceri, in diverse moduri, pornind de la comunicatii ale firmei, colaborari, comert electronic si pana la aliante strategice de afaceri. Este demn de reliefat ca toata aceasta comunicare globala intre angajati, clienti, furnizori si alti parteneri de afaceri se realizeaza on-line.

Site-urile interactive, e-mail-ul, chat-ul, grupurile de discutii, audio si videoconferinte permit ca toate informatiile interne sau externe firmei sa fie cautate, solicitate, analizate si partajate.

Fara indoiala, in  afara elementelor de ordin comunicational (printre care se numara: raspuns rapid privind perceptia noilor produse, raspuns imediat la problemele clientilor, o mai mare pondere a personalului in contact cu clientii, multiplicarea contactelor fara costuri etc.) prezenta unei firme pe pietele electronice se datoreaza si altor motive:

reducerea costurilor de comercializare a produselor;

promovarea intreprinderilor;

cresterea valorii produselor;

castigarea de noi produse in direct;

fidelizarea clientului;

regasirea rapida a informatiilor necesare;

obtinerea de date pentru cercetarile de marketing;

consultarea mediului de afaceri privind viabilitatea tranzactiei;

obtinerea de noi resurse de venit;

reducerea costurilor de realizare a afacerii;

Astfel in aceasta lume a afacerilor se urmareste o crestere a randamentului si a eficientei cu ajutorul Internetului.
Copyright © Contact | Trimite referat