Gestiunea unei firme de inchiriat masini - proiect informatica referatColegiul Tehnic "Iuliu Maniu", BucurestiGestiunea unei firme de inchiriat masini

Ce este Oracle?

Oracle consta dintr-un set complet de constructori de aplicatii si produse pentru utilizatori,cautand sa asigure solutii complete in tehnologia informatiei.

Aplicatiile Oracle sunt portabile peste un numar mare de statii de lucru si sisteme de operare, de la calculatoare personale la procesoare paralele.

Oracle este inzestrat cu un flexibil Sistem de Management al Bazelor de Date(DBMS) - Serverul Oracle - pentru stocarea si managementul informatiei utilizate de aplicatii.

Printre multele dezvoltari de aplicatii si produse pentru utilizatori accesibile in familia Oracle,exista o posibilitate comuna pentru a accesa baza de date.

Daca direct sau indirect,aceasta este realizata prin Limbajul cu Structura de Interogare(SQL),va fi un subiect pe care noi il vom trata in acest curs.

Produsele Oracle contin:

Oracle TextRetrieval

O tehnologie care adauga capabilitati de refacere completa a textului intr-o baza de date Oracle.

Pro*Oracle

O serie de precomilatoare care permit accesul bazelor de date Oracle la limbajele de programare C, Cobol,Fortran,PL/1,Pascal si Ada.

Oracle Card

O interfata utilizator pentru producerea aplicatiilor cu baze de date usor de folosit ce incorporeaza grafice si facilitati multimedia.

Oracle CASE

O familie de instrumente care ajuta la analiza , designul si generarea aplicatiilor Oracle.

SQL*Plus

Un instrument care permite o utilizare directa si interactiva a limbajului SQL pentru a accesa serverul Oracle,utilizand comenzi ad-hoc sau prin rularea fisierelor de comanda.SQL,SQL*PLUS si PL/SQL


*SQL

  • este limbajul utilizat pentru a accesa o baza de date relationala, inclusiv Oracle.
  • poate fi utilizat de fiecare instrument Oracle,cand accesul la baza de date este necesar.

*PL/SQL

  • este limbajul Procedural al lui Oracle pentru scrierea aplicatiilor si pentru manipularea datelor in afara bazei de date.
  • poate include un subset al comenzilor SQL,cand accesul la baza de date este cerut
  • este accesibil in fiecare din produsele CDE.De asemenea in insusi serverul Oracle(daca optiunea procedurala este instalata).

*SQL*Plus

  • este un produs Oracle in care limbajele SQL si PL/SQL pot fi utilizate.
  • de asemenea are propriul limbaj de comanda pentru controlul comportarii produsului si pentru formatarea rezultatelor interogarilor SQL.

In concluzie,SQL si PL/SQL sunt limbaje care sunt utilizate intr-un numar de produse Oracle.


Descrie aplicatie


Prezenta aplicatie realizeaza gestiunea unei firme de inchiriat masini si este realizata cu ajutorul Oracle Application Expres.


Din punct de vedere compozitional, aplicatia este organizata in patru sectiuni care pot fi vizitate prin accesarea meniurilor corespunzatoare. Aceste sectiuni sunt: Home, Masini, Clienti si Dealeri.Atunci cand este accesat unul dintre meniuri intram in sectiunea asociata, lucru care devine vizibil si prin faptul ca meniul devine luminos.

La accesarea meniului Home, intram in prima pagina a aplicatiei, pagina de start. Aceasta pagina contine informatii despre structura aplicatiei, despre realizator si despre profesorul coordonator.La accesarea meniului Masini se intra in pagina rezervata obtinerii informatiilor despre masinile disponibile in firma.Operatiile pe care le pot efectua asupra tabelei Masini_sorina sunt:

adaugarea de masini;

afisarea masinilor;modificarea informatiilor despre masini;

stergerea masinilor.Prin efectuarea click-ului pe butonul corespunzator optiunii Adaugare ajungem in pagina prin care se poate realiza adaugarea de informatii in tabela Masini_sorina.Daca informatiile de adaugat sunt corecte se apasa butonul Create, iar daca se doreste renuntarea se apasa Cancel.

Indiferent de optiunea aleasa, dupa efectuarea acesteia, utilizatorul este redirectionat catre pagina Masini, pentru a putea efectua si alte operatii in cazul in care doreste acest lucru.

Cu ajutorul butonului Afisare se realizeaza afisarea informatiilor din tabela Masini_sorina.Butonul Previous ne ofera posibilitatea revenirii in pagina principala Masini.

Butonul Modificare ne trimite in pagina in care putem efectua modificari pe tabela masini_sorina. Operatiile pe care le putem efectua sunt: inserare, updatare, stergere si renuntare.
Pentru a sterge masinile avem la dispozitie butonul Stergere. Atunci cand il accesam suntem redirectionati intr-o pagina in care avem raportul masinilor dupa stergere, precum si doua butoane: Delete si Previous. Butonul Delete efectueaza stergerea masinilor, iar Previous, asa cum ne-am obisnuit, faciliteaza intoarcerea in pagina Masini.


Tabul Clienti ne ofera posibilitatea efectuarii operatiilor asupra tabelei Clienti_sorina.

Operatiile posibile sunt:

adaugare;

afisare detaliata;

modificare;

stergere


Tabul Dealeri ofera posibilitatea efectuarii operatiilor pe tabela Dealeri_tirca.Operatiile posibile sunt:

adaugare;

afisare;

modificareAnexe

Tabele

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani