Motor de cautare

Motor de cautare

Un motor de cautare este un program care acceseaza Internetul in mod automat si frecvent si care stocheaza titlul, cuvinte cheie si partial chiar continutul paginilor web intr-o baza de date. In momentul in care un utilizator apeleaza la un motor de cautare pentru a gasi o anumita fraza sau cuvant, motorul de cautare se va uita in aceasta baza de date si in functie de a numite criterii de prioritate va crea si afisa o lista de rezultate (engleza: hit list ).Problema nu este de loc triviala, deoarece:

  • exista deja peste 100 milioane de situri web, sumand in total miliarde de pagini web,
  • continutul acestori pagini nu este static ci chiar extrem de dinamic (se schimba foarte frecvent),
  • si raspunsul la o comanda de cautare trebuie sa vina inapoi repede, in general in mai putin decat o jumatate de secunda, chiar atunci cand lista de rezultate contine sa zicem zeci de mii de pagini web potrivite la criteriile de cautare folosite.

Exemple

Cele mai utilizate motoare de cautare de la ora actuala (2008) sunt:

  • AskJeeves
  • Google
  • MSN Search
  • Yahoo! Search
  • AMGEM Force (16 languages)

Google

Google Inc. este o companie americana care administreaza motorul de cautare pe Internet cu acelasi nume. A fost fondata in 1998 de catre doi doctoranzi la Universitatea Stanford, Larry Page si Sergey Brin. Google ofera o metoda simpla si rapida de gasire a informatiilor pe web, avand o baza de date de peste 8 miliarde de situri[2]. La inceputul anului 2004, Google raspundea la mai mult de 200 milioane de consultari zilnice.
Numele 'Google' este un joc de cuvinte de la 'googol', neologism pus in circulatie de catre americanul Milton Sirotta in anul 1938, prin care acesta desemna numarul urias format din 1 urmat de 100 de zerouri (10100).

Exista si un motor de cautare pentru imagini, carti, bloguri, grupuri de stiri si director web.

La sfarsitul anului 2007, a fost cotat ca cel mai puternic brand global, dupa criteriul valorii in milioane de dolari (86,057 ml. dolari), dar si dupa modul de perceptie de catre consumatori.[3]

De asemenea, conform unui sondaj realizat de Harris Interactive, Google a fost declarata, la sfarsitul lui 2007, ca fiind compania americana cu cea mai buna reputatie, mai ales datorita modului in care isi trateaza angajatii.[4]

Servicii oferite

Google EarthGoogle Chrome , navigator web

Publicitate

Google a creat servicii si instrumente pentru publicul larg, cat si penru mediului de afaceri; inclusiv aplicatii web, servicii de publicitate si solutii pentru agenti economici.

99 la suta din veniturile Google sunt derivate de la programele de publicitate. Declaratia fiscala pe anul 2006, compania a raportat 10,492 de miliarde de dolari SUA, venituri care au fost incasate numai de pe serviciile de publicitate, si 112 milioane de dolari SUA de la realizarile de licente si alte venituri. Google are abilitatea de a urmari interesele utilizatorilor de pe site-urile afiliate folosind tehnologia doublu click si Google Analytics. Google AdWords permite web agentilor de publicitate de a afisa anunturi in urma rezultatelor de cautare a informatiei prin motorul Google. Proprietarii de site-uri Google AdSense pot afisa anunturi pe propriul site, si au dreptul de a incasa bani pentru fiecare anunt accesat.

Google a fost, de asemenea, criticat de catre agentii de publicitate cu privire la incapacitatea sa de a frauda prin click, atunci cand o persoana sau un script este folosit pentru a genera o taxa pe reclama fara avand interes in prdusul respectiv. In anul 2006 au fost difuzate informatii care relateaza ca aproximativ 20 la suta din toate click-urile au fost de fapt frauduloase sau incorecte.

MSN Search

MSN Search este un motor de cautare care permite cautarea de pagini web, stiri, produse, grupuri (vezi MSN Groups), imagini si enciclopedia Microsoft, Encarta.

MSN Search si-a imbunatatit grafica pentru a putea sa concureze cu Google si Yahoo!.

Critica

Un URL introdus gresit in Internet Explorer duce automat la MSN Search. Acest lucru este vazut de majoritatea criticilor ca o modalitate de crestere a traficului prin acest motor de cautare si o forma de typosquatting. Desi exista un meniu de configurare care permite schimbarea motorului de cautare implicit in Internet Explorer, Google, principalul competitor al MSN, nu se afla in lista.Limbi

MSN Search este disponibil in mai multe versiuni de limba. Printre acestea se afla chineza simplificata, chineza traditionala, ceha, daneza, engleza, estona, finlandeza, franceza, germana, greaca, maghiara, italiana, japoneza, coreana, letona, lituaniana, norvegiana, olandeza, poloneza, portugheza, romana, rusa, slovaca


Yahoo!

Yahoo! este un portal si motor de cautare, considerat a fi fost primul motor de cautare performant. In prezent, ofera unele dintre cele mai populare servicii online, toate bazate pe un cont unic: un serviciu de e-mail (Yahoo! Mail), avand spatiu de stocare nelimitat, un program de conversatie pe internet (Yahoo! Messenger), stiri (Yahoo! News), calatorii (Yahoo! Travel) si multe altele.

Yahoo! a fost la inceput denumit 'Ghidul lui Jerry si David despre reteaua mondiala de calculatoare'. Numele Yahoo! vine de la specia 'Yahoo', un fel de oameni-maimuta, intalniti in 'Calatoriile lui Gulliver', de Jonathan Swift.

Copyright © Contact | Trimite referat