Necesitatea comunicarii prin noile tehnologii informationale referat

Necesitatea comunicarii prin noile tehnologii informationale
Potrivit Departamentului de Comert al Marii britanii Tehnologia Informationala permite "colectarea, prelucrarea, stocarea si transmiterea informatiilor sub forma de voce, imagine, text ş ;i numerica pe baza microelectronicii, prin intermediul combinarii informaticii cu telecomunicatiile". Din sfera noilor tehnologii fac parte: telecomunicatiile (laptop-uri, telefoane celulare), Internet, Intranet, Extranet, tehnologiile webmedia, agentii inteligenti.

Principalele caracteristici manifestate in domeniul TI sunt:

capacitati mari de memorare a sistemelor electronice de calcul;

utilizarea limbajului uman pentru interogarea datelor din sistem prin orice informatie, sub forma verbala sau simbolica, va deveni accesibila prin intermediul calculatorului;

cresterea functiilor inteligente in sistemele de prelucrare a informatiilor, care devin din ce in ce mai capabile de a informa, de a sprijini procesele decizionale si chiar de a invata;

microminiaturizarea memoriilor si a circuitelor functionale;

dezvoltarea sistemelor distribuite capabile sa sprijine arhitecturale paralele sau interoperabilitatea si interfata pentru sistemele deschise.[1]

Avantajele utilizarii NTI sunt:

imbunatatirea serviciilor fata de clientilor;

atragerea de noi clienti;

cresterea calitatii;

reducerea costurilor;

cresterea oportunitatilor de afaceri;

realizarea unei infrastructuri informatice competitive;

colaborarea cu furnizorii si clientii;

sporirea modalitatilor de control al conducerii;

cresterea flexibilitatii in afaceri.

Noile tehnologii informationale influenteaza in mod incontestabil productivitatea organizatiilor, economia de timp si de resurse, modelul decizional, strategiile de marketing, design-ul si legatura directa cu clientii. De asemenea, datorita utilizarii acestui concept, se observa mutatii importante si in cadrul pietei fortei de munca.

Revolutia informatica a schimbat relatia omului cu informatia. Astazi, informatia a dobandit statutul de sursa. Tehnologia informationala este cea care creeaza, stocheaza si furnizeaza accesul la aceasta sursa.

Caracteristica principala a TI este evolutia progresiva: 50A% din tehnologia actuala a fost inventata in ultimii 2 ani, iar durata de viata a unei tehnologii informationale este considerata a fi, in prezent, de 18 luni (legea lui Moore).[2]

Putem afirma, cu certitudine, ca traim o adevarata revolutie informationala, in care tehnologiile au sporit considerabil capacitatea noastra de a achizitiona, manipula, stoca si comunica informatii. Dispunem de instrumente care ne permit sa extragem si sa comunicam informatii in cateva secunde, oricui si la orice ora si mai ales suntem in masura sa comunicam usor, sa lucram impreuna, sa partajam resursele si sa luam decizii electronice.

Industriile bazate pe cunostinte, caracteristice "noii economii", sunt singurul factor care asigura pastrarea avantajului concurential al firmelor si avantajul competitiv al unei tari. Cu alte cuvinte, inregimentarea in noua realitate economica este singura cale prin care vom putea asigura locuri de munca, dezvoltare si profituri.

Economiei cunoasterii i se atribuie, in general, trei trasaturi:

Este inevitabila. Cei mai mari actori ai viitoarei economii vor fi cei care plaseaza in centrul resurselor si strategiilor cunostintele, cunoasterea si averea intelectuala.

Pentru a rezista mediului concurential, firmele vor adopta strategii bazate pe cunostinte (supravietuirea pe piata nu inseamna numai reducerea costurilor).

Atributele produsului / serviciului vandut devin mai putin importante decat caracteristicile din "afara" produsului / serviciului. Multe firme din industria tehnologiei informationale castiga mai mult din asistenta si service-ul oferit produselor lor, decat din vanzarea propriu-zisa a produselor.

Tehnologiile informationale au influentat atat interdependentele dintre tari cat si interdependentele dintre indivizi. Existenta lor a repus in discutie functionarea sectoarelor de activitate. Cel mai influentat fenomen este sectorul militar care are acces la un volum important de informatii de orice tip.

Tehnologiile informationale, aplicabile in mod egal, amplifica globalizarea schimbarilor si deschide portile unei societati mai deschise, in care informatia, veritabila materie prima, a devenit accesibila unui numar important de persoane.

Intreprinderea este cea care trebuie sa raspunda, la un pret acceptabil, gusturilor consumatorului, in vederea ameliorarii gradului de satisfactie a acestuia.

Bancile de date, accesibile unor largi categorii de persoane, vor permite partajarea cunostintelor si dirijarea lor catre o societate fara frontiere si foarte transparenta. Reteaua Internet constituie cel mai bun exemplu in acest sens. Dezvoltarea puternica a unei tehnologii poate angaja noi aplicatii si determina fuzionarea cu alte tehnologii (televiziunea, copiatoarele, imprimantele).

Este banal sa afirmi in zilele noastre ca NTI dematerializeaza informatia. Dematerializarea influenteaza statutul probelor juridice; in consecinta, legislatiile statelor dezvoltate din punct de vedere tehnologic tin cont, in prezent, de forma electronica de prezentare a informatiei si de suporturile electronice.

Noile tehnologii informationale prezinta urmatoarele caracteristici:

asigura accesibilitatea informatiei sub diferite forme: verbala, simbolica si intr-o forma lizibila pe calculator. Cartile si revistele vor fi stocate in memorii electronice. Numerose date, astazi inregistrate sau transcrise de om, vor fi transmise direct sistemelor automate de prelucrare a informatiilor fara nici o interventie umana;

pun la dispozitia utilizatorilor memorii gigant (cele mai vaste memorii de care dispune omul la ora actuala);

fac posibila utilizarea limbajului uman pentru interogarea unui sistem informatic;

asigura accesibilitatea informatiei in diverse puncte ale aplicatiei, la costuri foarte reduse;

confera inteligenta sistemelor de prelucrare a informatiilor.

In peisajul cotidian doua schimbari esentiale se datoreaza utilizarii NTI:

descentralizarea puterii informatice si a stocarii datelor si deplasarea catre utilizator;

utilizarea pe scara larga a telecomunicatiilor, care joaca rolul unei pasarele electronice intre diferitele componente ale sistemelor informationale.

EXEMPLE    :

Audio si videoconferinte
Dezvoltarea recenta a programelor pentru compresia/decompresia semnalelor, suprimarea zgomotului de fond, codificarea/decodificarea audio si video in formate standardizate a permis raspandirea din ce in ce mai larga a aplicatiilor de tip audio-conferinta si videoconferinta. Crearea de standarde pentru comunicarea intre diferite programe de video-conferinte a permis eliminarea incompatibilitatilor existente intre diversele tipuri de sisteme.

Audio-conferinta asigura comunicarea simultana intre mai multe persoane, prin dialog direct, permitand ridicarea de probleme si obtinerea directa a raspunsului. In unele cazuri se utilizeaza suplimentar faxul, posta electronica sau posta normala pentru a face un schimb de documente necesare conferintei inainte, in timpul sau dupa desfasurarea acesteia.

Video-conferintele au aparut initial in forma broadcast, prin care toti participantii puteau vizualiza secventele video primite de la un calculator central iar intre ei comunicau doar prin linii audio. Acest model de video-conferinta este foarte util in situatiile in care se doreste realizarea unei prezentari video (de exemplu, a unui produs sau a unui proiect). Un model mai performant de video-conferinta este tipul multipoint; in acest caz, toti participantii pot comunica intre ei, sistemul permitand fie vizualizarea tuturor participantilor intr-o zona a ferestrei de lucru utilizate, fie doar a participantului "activ" (cel care vorbeste in momentul respectiv). Organizarea videoconferintelor impune utilizarea unor echipamente aditionale pe linga calculator si programele acestuia: camere video performante, sistem audio pentru sali de conferinte, video-proiector; aceste echipamente asigura participarea efectiva la conferinta a mai multor persoane din aceeasi sala. Videoconferintele sunt extrem de utile in aplicatii de invatamint la distanta, pentru intalniri de afaceri sau intalniri politice, consultatii medicale preliminare etc. Programele uzuale de video-conferinte ofera si servicii suplimentare, cum ar fi: transferul de fisiere, chat (discutii in mod text), realizarea de desene si schite in comun, partajarea de aplicatii (astfel incit toti participantii sa poata vizualiza ecranul unuia dintre participanti, respectiv sa preia controlul aplicatiei pentru a face modificari intr-un document activ) si altele.

Conferintele prin calculator ofera posibilitatea memorarii convorbirilor. Cele mai utilizate modalitati de realizarea a conferintelor prin intermediul calculatoarelor sunt buletinele electronice de informare, teleconferintele prin calculator si sistemele de sprijinire a proceselor decizionale. Programul NetMeeting, care este creat de firma Microsoft si permite realizarea de video-conferinte cu o mare parte dintre facilitatile anterior descrise. Programul NetMeeting permite realizarea de conferinte tip convorbire intre doi participanti, sau a unei conferinte reale, cu mai multi participanti. In cazul unei convorbiri, unul dintre cei doi participanti trebuie sa il apeleze pe al doilea, care va accepta convorbirea. Apelarea se poate realiza:

utilizand numele sau adresa IP a calculatorului la care se afla cel cu care se doreste a se efectua convorbirea (apel de retea);

prin indicarea adresei de posta electronica a acestuia, caz in care programul va contacta serverul de cautare si dupa obtinerea adresei IP a calculatorului respectiv, se va conecta la acesta (apel prin intermediul serverului de cautare);

prin alte metode specifice, in cazul utilizarii unui gateway sau a unui gatekeeper: se poate folosi un nume specific alocat pentru fiecare calculator, numarul de telefon etc.

Telefonul celular

Prin telefon, doua persoane pot vorbi la distanta in orice moment. Cand vorbim la un telefon, vibratiile sonore ale vocii determina vibratia unui mic disc metalic din microfon (numit "diafragma"), care transforma vibratiile vocii in semnale electrice. Aceste semnale ajung pana la telefonul interlocutorului cu ajutorul firelor si al releelor. Cand cealalta persoana raspunde, un semnal electric emis de telefon revine in receptorul celui care a dat telefon.

Astazi, datorita telefonului mobil pe care il purtam cu noi, putem suna din orice loc. putem suna din masina, din tren sau din strada, cu ajutorul telefoanelor mobile. Cand un abonat isi porneste telefonul mobil, acesta este conectat la o antena de emisie-receptie care centralizeaza apelurile venite din zona. De acolo, apelul se transmite spre o centrala de tranzit care il dirijeaza pe reteaua telefonica pana la persoana cautata. Teritoriul acoperit de o antena de emisie-receptie este numit "celula". Din acest motiv, telefoanele mobile se numesc si telefoane "celulare".

Calculatorul portabil

Cercetarile din domeniul tehnologiei au dus la miniaturizarea componentelor electronice si au creat astfel de calculatoare din ce in ce mai mici si, prin urmare, mai usor de transportat.

Calculatoarele portabile pot fi dotate cu o unitate CD-rom, un modem si un telefon mobil. Astfel putem telefona usor, putem trimite faxuri si primi faxuri sau putem intra in reteaua Internet, oriunde ne-am afla. In acest fel, ramanem in permanenta legatura cu locul nostru de munca sau cu familia. Un PDA (Pesonal Digital Assistant sau asistent personal digital) reprezinta o adevarata centrala de comunicare fara fir. Ea combina functiile unei agende electronice, ale unui repertoriu telefonic, ale procesorului de texte, ale Minitelului, ale faxului ai ale postei electronice. Toate datele inregistrate pe PD pot fi transferate pe un calculator.

Probabil ca in curand vor fi puse in vanzare si alte aparate mobile. Cercetatorii lucreaza, de exemplu, la realizarea unor ecrane de televizor plate si subtiri, groase de numai citiva milimetri. Printre altele, ecranele portabile de dimensiunea unei carti in format de buzunar vor permite incarcarea directa a paginilor unui ziar sau ale unui roman pe un calculator portabil.

Dintre cele mai importante caracteristici ale calculatoarelor portabile, trebuie retinute:

durata de autonomie in functionare asigurata de baterie (acumulator) este de ordinul a 3-5 ore;

extensibilitatea configuratiei de baza (usurinta de a adauga memorie, de a schimba componente);

extensibilitatea periferica (capacitatea de a incorpora sau de a conecta periferice: unitate de discheta, unitate de CD, unitate DVD, adaptor de retea, modem).

Sistemele de operare folosite uzual de calculatoarele portabile:

pe laptop-uri se poate instala orice sistem de operare compatibil PC (Windows, OS/2, Linux, Unix);

pentru PDA-uri sunt consacrate doua-trei sisteme de operare:

calculatoarele produse de firma Palm/3Com au un sistem proprietar numit PalmOS;

Psion (Symbian);

celelalte calculatoare de buzunar folosesc Windows CE (produs de Microsoft), sistem ce are multe similitudini cu sistemele de operare Windows pentru PC-urile desktop.

PDA-uri renumite: iPAQ [Compaq]; Palm; Jornada [Hewlwtt-Packard]; Workpad [IBM]; Handspring; DaVinci [Olivetti].

In aceasta categorie de calculatoare portabile intalnim: palm/pc-uri, hand held/pc-uri, laptopuri.

Palm/PC-ul

In acest sector al comunicatiei fara fir se inregistreaza un progres de-a dreptul infernal. In urma cu citiva ani erau doar pagere unidirectionale; acum exista si pagere inteligente. Tot in urma cu vreo patru ani numit prescurtat PDA (Personal Digital Assistant0 impresiona pe nespecialist si pe informatician prin puterea sistemului de operare cu care era echipat; acum unele dintre ele permit chiar preluarea si redarea vocii.

Palm size PC este dispozitivul de calcul ce poate fi tinut intr-o palma; nu are disc flexibil  sau fix, nici tastatura dar are un creion fotosensibil. I se mai spune si organizator (organiser).

Este prevazut cu un ecran LCD, cateva mufe de conectare. P/PC-urile se pot conecta la PC-urile stationare fie in modul serial clasic, fie prin USB, fie prin infrarosu. Folosesc unul din sistemele de operare Windows CE, Microsoft sau Palm OS(3Com).

Cu un astfel de aparat, prin intermediul unor meniuri cu comenzi putem:

consulta liste de mesaje, antete de fax-uri, agenda telefonica, calendarul intalnirilor;

putem rasfoi mesajele;

putem avea acces la site-uri Web specializate.

Mai au o facilitate utila si anume sincronizarea acestor corespondente iar unele au chiar palca de retea spre a ne conecta la reteaua locala de calculatoare.

Hand Held/PC-ul

Hand Held/PC-ul este un calculator care se tine intr-o palma prevazut cu o minitastatura. I se mai spune si mini-laptop, intru-cat este mai mic decat un laptop.

Memoriile sunt de tip SDRAM si ROM si au capacitati de ordinul 16-32 Mb. Gama de aplicatii este larga si este dependenta de platforma. Ca aplicatii mai deosebite sub Windows CE enumeram: procesorul de texte (MS Pocket Word), programul de calcul tabelar tot de dimensiuni de buzunar MS Pocket Excel, programul pentru gestionarea mesajelor electronice, MS Outlook, minibrowser-ul MS Internet Explorer.

Laptop-ul

Laptop-urile au aparut in 1982, ca produs al GRID Systems. Au forma de geanta diplomat, cu un ecran plat sunt destinate calatorilor sau lucrului in afara biroului. Perfectionarile au urmarit ca directii: reducerea greutatii, perfectionarea tehnologiei de afisare (ecranul), cresterea duratei de functionare a bateriei, amplificarea performantelor sub aspectul puterii de calcul (procesor, RAM, hard-disc, unitatii de disc flexibil si optic). Topul actual al producatorilor include: Toshiba, Compaq, Acer, DEC, IBM, NEC, Fujitsu, Sony.
Mesnita, G., Note de curs, Sisteme Informationale in Economie, Iasi, 2003-2004. pg. 1-3

Fotache, D., Birotica, Editura Junimea, Iasi, 2001, p. 11Copyright © Contact | Trimite referat