Reteaua Internet - aparitie si evolutieReteaua Internet - aparitie si evolutie


De-a lungul ultimelor trei secole omenirea a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa. Fiecare din cele trei secole a fost dominat de o singura tehnologie. Secolul al XVIII-lea a fost momentul marilor inovatii in domeniul sistemelor mecanice precum si a revolutiei industriale. Secolul al XIX-lea a fost marcat de motorul cu abur si inceputul dezvoltarii industriale. De-a lungul secolulu i al XX-lea acumularea de informatii, procesarea si distributia lor a fost tehnologia ce a dominat. Printre alte dezvoltari importante observate de-a lungul acestui secol se numara instalarea de retele de telefonie, aparitia radioului si a televizorului, nasterea si cresterea spectaculoasa a industriei in domeniul calculatoarelor precum si lansarea de comunicatii prin sateliti[1].Datorita unui progres tehnologic rapid, toate aceste domenii (radio, televiziune, comunicare prin sateliti si prin retele de calculatoare) au devenit convergente, iar diferentele in modul de colectare, transport, stocare si procesare de informatii au disparut rapid.

Chiar daca industria calculatoarelor este tanara in comparatie cu alte industrii (ca de exemplu industria automobilelor sau a transportului aerian), ea a inregistrat un progres spectaculos intr-un timp foarte scurt.

Cea mai mare realizare in domeniul calculatoarelor este incontestabil aparitia Internet-ului. El va ramane in istorie ca cea mai importanta realizare in domeniul tehnologiei marcand puternic inceputul noului mileniu.

Inceputurile Internet-ului se situeaza in anii '60. Astfel in 1976 Bob Taylor ce lucra la ARPA (Advanced Research Project Agency) a avut idea de a lega impreuna intr-o retea redundanta, bazata pe pachete, toate calculatoarele de la universitatile importante si participante la programele agentiei.

Astfel se realizeaza in 1969 prima conexiune la distanta intre doua calculatoare, ARPA experimentand o retea de comutare de pachete, bazata pe linii telefonice, intre Stanford Research Institute si University of California din Los Angeles. In acest fel ia nastere ARPANET (Advanced Research Project Agency Network).

In perioada anilor '70 s-au adus o serie de modificari in sensul imbunatatirii comunicatiilor, cea mai importanta fiind elaborarea unor seturi de reguli (protocoale), ce au asigurat o comunicare intre calculatoare la un nivel mai bun ce a adus viteza de transmitere la 50 Kbps.

Anul 1977 innoieste reteaua prin adaugarea E-mail-ului, iar putin mai tarziu in 1979, s-a adaugat USENET o retea virtuala de stiri, servicii ce au largit considerabil aria de utilizare si au oferit o noua orientare in evolutia retelei.

La inceputul anilor '80 datorita traficului extrem de ridicat de informatii si din ratiuni de securitate a datelor cu caracter militar, ARPAnet se divide in doua sedimente: MILnet - o retea militara si ARPAnet o retea civila ce continua cercetarile asupra retelelor si este orientata pe schimbul nelimitat de informatii[2].

Anul 1982 aduce reunirea principalelor retele: ARPAnet, MILnet, BITNET (Because It's Time NETwork - aparuta in mediul universitar), USENET (aparuta tot in mediul universitar, dar care ofera si o serie de servicii comerciale) si a altor retele luand nastere Internet-ul, sub denumirea de Internetwork System (Sistem Interconectat de retele).

Evolutia Internet-ului este evidentiata in continuare de adaugarea de noi servicii: serviciul de informare GOPHER, serviciul de transfer de fisier FTP, serviciul World Wide Web, etc.

Ziua de 1 ianuarie 1983 marcheaza trecerea de la protocolul NCP (Network Control Protocol) la TCP/IP (Transport Control Protocol / Internet Protocol). Numarul calculatoarelor conectate la reteaua Internet a crescut rapid de la un an la altul, astfel:

5089 in 1986

 

28000 in 1987

 

130000 in 1989

 

1024 in 1984

 In anii '90 Internet-ul s-a dezvoltat mult, nu numai ca volum de informatii si servicii permanent accesibile, dar si ca numar de utilizatori[3]. Astfel incepand cu anul 1991 este momentul in care National Science Foundation, care superviza modul de operare pe Internet a ridicat restrictiile impuse de domeniul comercial, ceea ce a produs o adevarata "explozie" in cresterea numarului de calculatoare conectate:

992.000 in 1992;

1.776.000 in 1993.

In 1993 sesizand importanta deosebita, Casa Alba deschide o cutie postala Internet (president@whitehouse.gov).

Anul 1994 marcheaza realizarea primelor transmisii audio si video prin Internet. In fiecare luna se conectau la Internet peste un milion de noi utilizatori. Internet Society estimeaza ca aproximativ 115 tari dispuneau de o conexiune la reteaua informatica mondiala.

Cresterea exponentiala a numarului calculatoarelor conectate scoate in evidenta evolutia deosebit de rapida a Internetu-lui, remarcandu-se, prin analogie, o crestere importanta si in ce priveste numarul de utilizatori.

Ca pondere in populatia totala, utilizatorii Internet inregistreaza o crestere de la 0,63 % in anul 1995, la 8% in anul 2002. Din punctul de vedere al repartizarii utilizatorilor conectati la Internet, pe zone geografice, se constata ca pe primul loc este America de Nord, urmata de Europa, America Latina etc Asia/Pacific,.


Corespunzator unor studii realizate de organizatii specializate se estimeaza ca in anul 2002 existau peste cinci milioane de site-uri Web, din care trei milioane publice, insumand 400 milioane de pagini si 700 milioane de fisiere.

In Romania, Internetul si-a facut aparitia abia in 1993, evolutia sa fiind legata, corespunzator datelor prezentate de ICI (Institutul de Cercetari in Informatica), de urmatoarele evenimente principale:

▪ 1971 - au demarat la ICI primele studii din Romania privind retelele de calculatoare (proiectul CAMELEON);

▪ 1975 - au fost fabricate primele modemuri romanesti (Institutul de Proiectari in Automatizari) si au fost testate liniile de comunicatie din Romania pentru transmisia de date (ICI si Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor);

▪ 1991 - la initiativa Academiei Romane, a Ministerului Invatamantului si a Comisiei Nationale de Informatica, a fost aprobata finantarea, din bugetul statului alocat cercetarii, unui proiect de conectare la subreteaua EARN (European Academic Research Network), avand ca prime noduri ICI, Institutul de Fizica Atomica si Universitatea "Politehnica" Bucuresti;

▪ 1992 - primul nod romanesc, care a realizat legatura internationala cu EARN prin Univesitatea din Viena, a devenit operational la ICI (ROEARN.BITNET); la acest nod s-au conectat Institutul de Fizica Atomica, Universitatea "Politehnica" Bucuresti, Academia de Studii Economice Bucuresti, Universitatea Tehnica Timisoara etc; in martie 1993, nodul asigura conectivitate completa la Internet;

▪ 1992 - s-a proiectat prima conceptie-cadru a unei retele pentru cercetare si invatamant superior, denumita RNC;

▪ 1993 - in februarie, s-a inregistrat domeniul .ro;

▪ 1993 - in luna iunie, infrastructura de comunicatii a Univesitatii "Politehnica" Bucuresti a devenit operationala (RoEduNet);

▪ 1993 - a aparut SC EUNET SRL, primul operator comercial Internet din Romania;

▪ 1995 - s-au stabilit prioritatile importante pentru Societatea informationala in Romania, in cadrul Strategiei de aderare la Uniunea Europeana;

▪ 1998 - 20.000 de utilizatori au fost inregistrati in domeniul .ro.

In Romania, Internet-ul s-a impus greu, in primul rand din cauza insuficientei suportului material: calculatoare si echipamente de comunicatie. Desi piata romaneasca in domeniul tehnologiei informatiei este foarte dinamica, dimensiunea sa este inca restransa ca urmare a gradului redus de dotare cu calculatoare (4,2 calculatoare la mia de locuitori) si a insuficientei fondurilor alocate (cheltuielile din acest domeniu fiind de numai 25 dolari/locuitori, fata de 38 dolari/locuitor in Bulgaria si 2.500 dolari/locuitor in Canada). Aceasta comparatie reflecta faptul ca in tara noastra dezvoltarea societatii informationale este inca la un nivel scazut, in raport cu nivelurile altor state consacrate in acest domeniu. Prezenta pe Internet a populatiei din Romania este foarte mica in comparatie cu amploarea si dinamica fenomenului Internet in Europa si in intreaga lume. Un aspect pozitiv il reprezinta insa faptul ca penetrarea Internet-ului in Romania a atins 16% in anul 2003, inregistrandu-se o crestere de 8 ori fata de anul 1998. Aceasta evolutie reprezinta consecinta cresterii numarului de utilizatori si a vitezei conexiunilor si este comparabila cu cea inregistrata in alte tari ale Europei Centrale si de Est. Totodata, in prezent sunt inregistrate peste 50.000 de domenii Internet cu terminatia .ro, rata anuala de crestere a acestora fiind de minimum 35%.
www.rol.md/ro/bas_course.htm

www.trafic.ro/top/calculatoareinternet/pag158.html

www.edu.ro/om3677.htm