Tehnici de promovare cu ajutorul Internetului referatTehnici de promovare cu ajutorul Internetului

O strategie on-line de promovare a site-urilor Web. Mai exact, este un plan de promovare a propriului site Web prin mijloace exclusiv on-line, urmarindu-se in principal atragerea cat mai multor clienti noi si fidelizarii pe cat posibil a acestora, la costuri minime, cu profituri din vanzari maxime. Etapa esentiala a oricarui plan de marketing pe Internet este optimizarea site-urilor Web special pentru motoarele de cautare si directoarele Web.

O afacere moderna, indiferent de cat de mica sau de mare, este, fara un plan de marketing pe Internet, fie o afacere exclusiv locala, lipsita de aplicabilitate practica la distanta, fie o afacere implementata simplist si fara prea multe perspective in timp si spatiu.

Care sunt cele mai folosite metode si tehnici de promovare pe Internet?

Promovarea unui site Web este o actiune complexa si de durata. Ea se poate face folosind una sau mai multe metode de promovare.

Motoare de cautare

Directoare

Marketing prin e-mail

Liste e-mail "Opt-In"

Ziare electronice

Anunturi publicitare

Liste de discutii

Newsgroup

Schimb de bannere

Schimb de legaturi

Inele Web

Fisiere semnatura

Autoresponder

Pagini FFA

Premii

Promovare off-line.

Motoare de cautare (search engine)

Pentru a cauta o anumita informatie intr-un motor de cautare, trebuie formulata o interogare alcatuita din cuvinte sau expresii avand sensul cat mai apropiat de ceea ce se doreste sa se afle. In urma interogarii, motorul de cautare interogheaza baza lui de date si returneaza o lista cu un numar mare de legaturi (uneori chiar si cateva zecii de mii) catre site-uri Web care contin cuvantul-cheie sau expresia folosita.

Din lipsa de spatiu, aceasta lista este insa fragmentata astfel incat nu vor aparea mai mult de 10 sau 20 de legaturi pe fiecare pagina, asezate in ordinea relevantei, in functie de un algoritm specific fiecarui motor de cautare. Restul legaturilor apar pe paginile urmatoare.

Ideal ar fi ca legatura catre site-ul pe care l-am creat sa se regaseasca pe prima pagina de legaturi, returnate dupa o cautare, pentru a spori sansele ca el sa fie vazut de un p otential vizitator. Acest lucru este necesar, avand in vedere faptul ca sunt putini surferi care au rabdarea sa deruleze mai multe pagini cu legaturi rezultate in urma cautarii.

Pentru a reusi acest lucru trebuie sa cunoastem structura unui motor de cautare si criteriile necesare pentru stabilirea relevantei unui site Web.

Elemente principale

Orice motor de cautare are trei elemente majore:

1. Primul este motorul, care mai este numit paianjen sau vierme (robot, spider, sau crawler, in limba engleza). Robotul este un program care viziteaza paginile Web, le citeste si apoi urmareste legaturile cu alte pagini.

Dar multe dintre paginile vizitate isi pot modifica dupa un anumit timp continutul, se pot adauga noi legaturi, iar unele pagini pot disparea definitiv.

De aceea robotii se intorc dupa un anumit interval de timp, de obicei o luna sau doua, si viziteaza din nou site-ul, cautand eventualele schimbari care au fost facute.

Aceste programe au o capacitatea extraordinara de a citi si a prelucra date.

Astfel, conform declaratiilor producatorilor, robotii rapizi de la Altavista au capacitatea de a citi 1 GB test pe secunda, respectiv 3 milioane pagini Web pe zi.


2. Tot ceea ce gaseste robotul (cuvinte cheie, portiuni de text din paginile vizualizate, etc.) sunt trecute in al doilea element al motorului de cautare, numit index sau catalog.

Acesta este ca o baza de date imensa in care se afla informatii despre fiecare pagina Web gasite de robot. Aceasta pagina apare in catalog ca o noua inregistrare, care va contine titlul si adresa paginii respective, cuvintele cheie folosite, legaturile catre alte pagini, precum si portiuni din text, care insa pot fi diferite de la un motor de cautare la altul.

Daca robotul gaseste schimbari intr-o pagina Web, atunci indexul este actualizat cu noile informatii.

Uneori, poate trece mai mult timp pana cand paginile noi sau modificate gasite de robot la o noua cautare sa fie adaugate la index. Deci o pagina Web poate fi vizitata de robot, dar este posibil ca ea sa nu fie inca "indexata". In acest caz, pagina nu este disponibila la o eventuala cautare.


3. Al treilea element esential este software-ul de cautare, un program care permite cautarea printre milioanele de pagini inregistrate in index precum si afisarea rezultatului sub forma unei liste de legaturi, in ordinea pe care el o considera cea mai relevanta.Directoare cu site-uri Web

Majoritatea oamenilor considera, in mod incorect, ca directoarele (cataloagele) cu site-uri Web si motoarele de cautare reprezinta acelasi lucru. Desi ambele instrumente de cautare sunt folosite in acelasi scop, intre ele exista mai multe diferente.
Directoare vs. motoare de cautare

In timp ce motoarele de cautare folosesc roboti automati pentru cautarea site-urilor Web, directoarele vor lista un site numai daca acesta a fost trimis in prealabil de catre webmaster. Directoarele cu site-uri Web sunt in general create manual, existand mai multi redactori care analizeaza site-urile transmise si apoi evalueaza s comenteaza continutul lor. Deoarece aceste comentarii au dimensiuni limitate, de multe ori ele se rezuma la o scurta redare a continutului.

Robotii folositi de motoarele de cautare analizeaza titlul, etichetele META, antetul si continutul site-ului, etc. Redactorii care evalueaza site-ul transmis analizeaza in principal titlul, descrierea site-ului si categoria sau categoriile care au fost selectate si nu iau in calcul etichetele META.

Directoarele sunt impartite in categorii si subcategorii, instruite in ordinea alfabetica. Astfel, vizitatorul are posibilitatea de a parcurge diferite categorii si capitole, pana gaseste ceea ce-l intereseaza.

In directoare, lista cu inregistrarea site-urilor noi sau modificate aparute dureaza mai mult timp deoarece redactorii trebuie sa conceapa fiecare evaluare.


Marketing prin e-mail

In functie de mijloacele si metodele folosite pentru promovarea unui site Web, marketingul prin e-mail se poate clasifica astfel:

o      nediferentiat (bulk e-mail sau spam);

o      diferentiat:

inchirierea de liste cu adrese e-mail "Opt In";

editarea unui ziar electronic;

reclame sau anunturi publicitare on-line;

participarea la liste de discutii prin e-mail.


Promovarea prin e-mail nediferentiata (bulk e-mail sau spam)

Este o practica des intalnita, prin care se transmit multe mesaje on-line la o lista larga de adrese e-mail sau grupuri de discutii, fara ca persoanele respective sa solicite acest lucru. Deoarece mesajele respective au fost transmise fara a se face nici o diferentiere, multi oameni sunt deranjati de primirea unor mesaje care nu au nimic in comun cu preocuparile lor.

Aceasta practica, desi nu este ilegala, este foarte controversata.

In plus, este in continuare foarte raspandita deoarece este mult mai ieftina decat mijloacele de promovare on-line traditionale.


Dezavantajele spam-ului

Daca vrem sa folosim aceasta metoda putem avea multe necazuri. Astfel, cei care au primit astfel de mesaje se pot plange ISP-ul nostru, iar acesta ne poate taia contul de e-mail in urma reclamatiilor primite.

Daca facem parte dintr-un grup de discutii si trimitem mesaje spam, moderatorul listei respective ne poate anule dreptul de participare.

Si nu in ultimul rand, putem sa primim mesaje pline de indignare, cu un continut mai mult sau mai putin politicos de la persoanele care nu sunt de acord cu metoda aleasa de noi.

De aceea este indicat sa promovam diferentiat afacerea noastra on-line prin metodele descrise in continuare.

Aceste metode de promovare se pot folosi si combinat.

Promovarea prin e-mail diferentiata

Motivele pentru care promovarea prin e-mail diferentiata este eficienta sunt urmatoarele:

o      este usor sa adunati un numar mare de potentiali vizitatori;

o      este rapida - primele rezultate se vad in decurs de cateva ore sau zile;

o      este usor de testat.

Promovarea prin e-mail diferentiata se face prin urmatoarele metode:

inchirierea de liste cu adrese e-mail "Opt In";

editarea unui ziar electronic;

reclame sau anunturi publicitare on-line

participarea la liste de discutii prin e-mail.


1. Inchirierea de liste de e-mail "Opt In"


Exista anumite site-uri unde oamenii isi pot inregistra in mod voluntar adresele de e-mail (asa numitele opt-in e-mail). Ei vor sa fie informati periodic, prin e-mail-uri comerciale, de catre diverse companii sau persoane fizice despre aparitia de noi produse, servicii, oportunitati de afaceri sau diverse alte lucruri care prezinta interes.

Aceste site-uri contin baze de date imense cu sute de directoare si mii sau zeci de mii de adrese e-mail ale persoanelor care si-au exprimat dorinta de a fi conectate.

Ca metoda de marketing on-line este foarte eficienta, deoarece se adreseaza unui public-tinta care si-a exprimat optiunea de a primi e-mail-uri care se incadreaza intr-un anumit domeniu.

In schimb este destul de costisitoare inchirierea unor astfel de liste, trebuind sa platiti in medie 0,05 - 0,15 USD pentru fiecare adresa de e-mail.

Exista multe companii care ne permit sa obtineti, contra cost, astfel de adrese.

Printre cele mai cunoscute sunt urmatoarele:

Bonusmail - https://bonusmail.com;

Bulletmail - https://bulletmail.com;

Targ-It - https://targ-it.com


2. Editarea unui ziar electronic (e-zine)  

Nimic nu este mai important in initierea unei afaceri on-line decat dezvoltarea propriei comunitati Internet. Site-uri ca Yahoo! sau Excite valoreaza astazi miliarde de dolari deoarece exista o mare comunitate de oameni care ii viziteaza in mod regulat.

Si noi ne putem dezvolta o astfel de comunitate on-line folosind o metoda foarte ieftina si usor de realizat. Astfel, ne putem edita propriul ziar electronic in care sa va expunem opiniile, parerile sau sa publicam articole interesante.

In prezent, exista cateva mii de ziare electronice, fiecare avand un numar cuprins intre cateva sute si cateva sute de mii de cititori. Domeniile acoperite sunt foarte largi, de la cele de interes general pana la cele extrem de specializate.

Este un instrument de marketing on-line care asigura o publicitate gratuita si chiar realizarea unui profit din vanzarea de spatiu pentru reclama. De asemenea, permite sa contactam potentialii clienti de cate ori dorim sa dezvoltam o relatie de incredere pe o durata lunga.

Spre deosebire de ziarele traditionale, nu exista costuri cu tiparirea sau expedierea. Deoarece costul de productie este zero, putem sa oferim subscrierea gratuita, aceasta asigurandu-ne un numar de potentiali clienti.

Avantaje:

Realizarea unui ziar electronic are mai multe avantaje:

o      mareste credibilitatea si increderea de care beneficiati;

o      sunteti recunoscut ca un expert in domeniu dumneavoastra de activitate;

o      va mentine in contact permanent cu potentialii clienti;

o      produsele sau serviciile pe care le oferiti devin mai cunoscute, pe o piata tot mai competitiva;

o      puteti sa faceti schimb de reclame cu alti editori de ziare electronice.3. Reclame sau anunturi publicitare (classified ads)

Fiecare dintre noi se afla sub un bombardament continuu al reclamelor comerciale, fie ca este vorba scrisa, radio, televiziune sau in ultimul timp Internet.

Atunci cand navigam pe Internet sau citim un ziar electronic, se poate intampla sa ne atraga atentia o anumita reclama publicitara (classified ads). In acest caz este bine sa o salvam pe hard-disk sau daca avem posibilitatea sa o tiparim, pentru ca atunci cand avem timp sa o studiem cu atentie. Acest lucru poate fi de mare ajutor atunci cand cream propriile reclame sau anunturi publicitare on-line.

Analiza unei reclame

Cand ne hotaram sa studiem o reclama care ne-a trezit interesul, incercam sa-i facem o "autopsie" tinand cont de urmatoarele etape:

Notam care sunt elementele care ne-au atras atentia.

Analizam fiecare parte componenta.

Subliniem acea parte a reclamei pe care o consideram irezistibila si avand cel mai mare efect.

Identificam cuvantul sau cuvintele care credem ca pot avea impact maxim asupra cititorului.

Verificam formatul in care a fost scrisa reclama respectiva.

Dupa ce ne-am facut o imagine coerenta si corecta asupra modului cum trebuie realizata o reclama on-line putem incerca sa ne crea propriile noastre anunturi.

Inainte de a ne apuca de lucru, este bine sa tinem cont de faptul ca reclama nu trebuie realizata pentru a incheia o tranzactie on-line. Scopul ei este de a trezi curiozitatea cititorilor si de a-i convinge sa ne contacteze. Dupa ce ei ne-au contactat si am obtinut adresele de e-mail trebuie sa-i convingem sa ne cumpere produsul sau serviciul pe care il oferim.

In nici un caz, nu trebuie sa ne asteptam ca reclama pe care tocmai am realizat-o, oricat de bine ar fi ea conceputa, sa faca singura toata treaba.

Ceea ce transmitem prin anuntul publicitar si modul cum o facem vor avea un rol determinant in obtinerea succesului on-line.

De aceea, incercam sa determinam ce anume ar dori un potential client si cum ar putea beneficia de produsul sau serviciul pe care vrem sa-l oferim.


4. Liste de discutii prin e-mail (discussion list)

Listele de discutii reprezinta comunitati virtuale de persoane care schimba intre ele mesaje, pe baza unui subiect specific. Aceste comunitati on-line asigura, de fapt, o modalitate de comunicare prin e-mail intre utilizatorii de Internet, indiferent de zona geografica in care se afla sau de nationalitate lor.

Listele de discutii sunt organizate pe baze unor idei, preferinte sau interese comune tuturor utilizatorilor. Putem sa participam la un grup de discutii prin e-mail si sa primim mesaje in acelasi mod cum primim un ziar electronic prin e-mail. Diferenta este ca ni se permite sa ne exprimam propriile opinii, de obicei prin intermediul unui moderator.

De asemenea, avem posibilitatea sa cerem ajutorul altor persoane sau dimpotriva putem sa oferim sfaturi sau informatii persoanelor care solicita acest lucru. Deoarece se adreseaza unei audiente-tinte specifica, folosirea acestei metode de marketing electronic este foarte eficienta.

Functionarea listelor de discutii

Subiectul de pe o lista de discutii poate fi foarte variat si depinde de tematica listei. In mod normal, fiecare trimite "mesajele" lui (scrisori carte circula in grup) la o persoana numita moderator. Aceasta persoana trimite apoi mesajul la fiecare din grupul respectiv. Unele grupuri sunt foarte mari incluzand cateva sute de persoane, altele includ numai cateva zeci de persoane.

Procesorul de liste ne ofera in plus posibilitatea sa primim e-mail-uri sub forma de digest, adica toate mesajele primite intr-o zi sa fie grupate intr-un singur e-mail.

Inainte de a incepe transmiterea mesajelor la lista de discutii, trebuie sa "pandim" si sa citim mesajele trimise de altii. Deci privim ceea ce fac altii, inainte de a ne face cunoscuta prezenta on-line.

In mod obisnuit, instructiunile de utilizarea a unei liste sunt incluse in e-mail-ul initial.

Daca tot mai avem nelamuriri putem sa citim pagina cu raspunsuri la cele mai frecvente intrebari (FAQ), atasata listei respective.

Dupa ce am vazut ce au trimis ceilalti participanti la discutii si ne-am facut o idee generala despre ce anume este acceptabil putem incerca sa trimitem un mesaj. Asteptam sa puna cineva o intrebare la care stim sa dam un raspuns bun si dupa aceea raspundem cat mai complet posibil si cat mai amabil.

Daca vom da raspunsuri corespunzatoare, in scurt timp vom fi recunoscuti ca experti, iar corespondentii nostri vor vizita si site-ul nostru pentru a primi informatii suplimentare.

Avantajele listelor de discutii:

o      avem posibilitatea sa devenim cunoscuti ca niste specialisti in domeniul nostru de activitate. In afara moderatorului listei exista si unul sau mai multi participanti care transmit mai multe mesaje, care au initiative si idei interesante si sunt foarte apreciati. Acestia reprezinta adevaratii lideri de opinie. Cu timpul putem deveni si noi unul dintre acesti oameni;

o      putem creste traficul catre site-ul nostru prin folosirea fisierului semnatura;

o      ne imbogatim cunostintele despre un anumit subiect;

o      intram in contact cu alti oameni, care au aceleasi pasiuni si interese ca si noi.

Si noi putem sa ne inscriem la lista de discutii despre afaceri pe Internet, pe care am initiat-o la Yahoo!Groups, introducand adresa de e-mail in casuta din stanga paginii.


Grupuri de discutii (Newsgroups)Grupurile de discutii (grupuri de stiri sau forumuri de discutii) reprezinta largi sisteme de comunicatii prin care persoanele avand diverse preocupari si pasiuni schimba informatii, discuta pe baza unor teme de interes general sau particular sau pun diferite intrebari.

Prezentare generala

Majoritatea grupurilor de discutii sunt distribuite in mari retele de calculatoare si sunt cunoscute sub numele generic de UseNet, ceea ce inseamna o prescurtare a cuvintelor Users' Network (Reteaua utilizatorilor). In prezent exista peste 40.000 de grupuri de discutii, iar numarul lor este in continua crestere. Acest numar mare se explica prin faptul ca tematica abordata este foarte diversa cuprinzand atat teme de cultura generala cat si subiecte foarte specifice, accesibile numai unui numar restrans de utilizatori specializati.

Forumul unui grup de discutii se poate asemana cu un avizier electronic in care unii participanti pun intrebari, iar altii raspund sau fac diverse comentarii la articolul initial. Toate aceste intrebari si raspunsuri formeaza un sir de discutii (thread). Orice membru al unui grup de discutii poate citi mesajele trimise de alti membri sau poate adauga propriile sale opinii intr-un nou mesaj trimis celorlalti. Pe parcurs, o data cu cresterea numarului de abonati din toata lumea, va creste si numarul de mesaje legate intre ele printr-un subiect comun.

Clasificare

Grupurile de discutii sunt similare cu listele de discutii dar se deosebesc prin modul cum pot fi accesate (numai cu un cititor de stiri on-line).

Ele sunt grupate in 9 categorii majore:

COMP - computere si tehnica de calcul;

MISC - diverse (miscellaneous);

REC - subiecte legate de petrecerea timpului liber (sport, arta, film, etc.);

SCI - stiintifice;

SOC - tehnici de natura sociala;

TALK - discutii libere si controversate despre subiecte diverse;

NEWS - stiri si informatii;

ALT - subiecte alternative;

BIZ - subiecte referitoare la afaceri.

Unele grupuri de discutii permit publicarea unor anunturi publicitare.

Astfel, multe dintre grupurile care au in titlu unul dintre cuvintele "biz", "business", "mlm", "money", "marketplace" ne permit reclame publicitare.

La altele ne putem inscrie pentru a primi cele mai recente stiri si informatii, ca de exemplu:

o      comp.infosystems.www.user;

o      comp.infosystems.www.misc;

o      comp.infosystems.www.providers;

o      bionet.software.www.Schimbul de bannere

In lumea virtuala, bannerul reprezinta o suprafata grafica in care apar mini-reclame. Prin continutul lor, ele fac trimiterea la un alt site Web. Bannerele au ca unic scop atragerea atentiei vizitatorilor astfel incat acestia sa efectueze un click pe ele.

Se pot folosi si bannere statice se pot folosi si bannerele animate care s-au dovedit mai eficiente decat cele statice. Acestea insa trebuie folosite cu prudenta deoarece duc la cresterea


timpului de incarcare a paginii Web. Pe de alta parte, unele animatii nu sunt intotdeauna bine realizate si de aceea uneori nici nu reusesc sa atraga vizitatorii.


Schimb de legaturi

O legatura reciproca inseamna plasarea unei legaturi catre un alt site Web intr-una din pagini. In schimbul acesteia, webmasterul site-ului va plasa o alta legatura catre site-ul nostru. Daca un schimb de legaturi este bine realizat, atunci numarul de vizitatori catre site-ul nostru va creste vizibil.

In continuare sunt prezentate cateva site-uri unde putem afla mai multe despre schimbul de legaturi si eventual putem stabili legaturi reciproce cu site-uri similare:

https://www.sev.com.au/webzone/announce/networking.htm;

https://www.igoldrush.com/missing/;

https://iwr.com/free/reciprocal.htm;

https://www.reciprocallink.com/;

https://www.fraternet.com/zel/.

Inel Web

Inelul Web (webring) reprezinta un concept interesant, similar cu schimbul de bannere sau de legaturi. Asa cum ii arata si denumirea, este de fapt o inlantuire de pagini Web dedicate aceluiasi subiect sau avand o tema similara.

Mod de functionare

Un inel Web functioneaza in felul urmator:

Un server Web central mentine o lista de site-uri cu un anume subiect sau domeniu de interes. Pe fiecare site din lista exista cate un buton "Urmatorul" (Next) si un buton "Precedentul" (Previous) care indica partea sa din inel. Mai exista de asemenea si cate un buton catre serverul Web central.

Mai simplu spus, o persoana se leaga la o a doua persoana intr-un inel. A doua persoana se leaga la o a treia si asa mai departe pana cand se revine din nou la prima persoana. Aceasta legatura se face printr-un cod special pe care fiecare membru este obligat sa-l puna in pagina lui. Pe aceasta cale, teoretic, ar trebui ca fiecare webmaster din circuit sa constate o crestere a traficului.

Spre deosebire de schimbul de bannere, in cazul inelelor Web nu ne apare pe pagina nici un banner al vreunui alt site, dar vor exista in schimb legaturi atat catre pagina principala a inelului cat si catre alte pagini din acesta.

De asemenea, este obligatoriu sa punem insemnele inelului Web de care apartinem la sfarsitul paginii.

Avantaje si dezavantaje

Un mare avantaj este ca ne putem alege paginile pe care ne facem reclama. Este recomandabil ca acestea sa se potriveasca cel mai exact cu specificul paginii noastre.

In schimb exista si un dezavantaj al acestui sistem. Vizitatorii nostrii au posibilitatea sa vada si alte site-uri din inelul Web, avand subiecte similare si care le pot capta atentia. Este posibil ca ei sa nu mai doreasca sa se intoarca la paginile noastre, daca nu le oferim un continut de calitate.

De aceea trebuie sa analizam cu atentie daca este in interesul nostru sa participam la un inel Web.

Exista chiar si o organizatie dedicata acestor grupuri de site-uri cu subiecte similare la adresa www.webring.org. Aici sunt grupate mai mult de 15.000 de inele Web diferite.

Alte site-uri dedicate inelelor Web, unde putem gasi o multime de informatii despre acestea se gasesc la adresele urmatoare:

www.ringsurf.com;

www.promotionworld.com/webrings/index.shtml;

https://www.1x.com/advisor/maher19.htm..


Fisierul semnatura (signature file)

Fisierul semnatura (signature file) reprezinta un mijloc de promovare indirecta a unui site Web sau a unei afaceri on-line. Desi este considerata o metoda pasiva, datorita modului cum sunt transmise informatiile, este universal acceptata si poate fi folosita cu mult succes in toata corespondenta electronica:

e-mail;

newsgroup-uri;

liste de discutii.

Practic, fisierul semnatura reprezinta un text asezat la sfarsitul mesajelor e-mail sau celor transmise la grupuri de discutii si contine informatii care permit identificarea si contactarea rapida a persoanei care a transmis mesajul respectiv.

Este similar cu o carte de vizita atasata automat la sfarsitul fiecarui mesaj.

Elemente componente

Fisierul semnatura trebuie sa contina in mod obligatoriu, urmatoarele elemente:

numele nostru;

adresa de e-mail;

adresa site-ului Web;

o scurta descriere a site-ului sau afacerii on-line.

Pentru a oferi o imagine de ansamblu referitoare la afacerea nostra, putem sa includem suplimentar si alte informatii, ca de exemplu:

numele firmei;

numarul de telefon sau fax;

numarul de ICQ (daca suntem inscrisi);

cateva informatii cheie despre firma ;

o legatura catre un cadou gratuit;

un scurt citat sau un motto care sa capteze imediat atentia cititorilor si sa-i atraga spre site;

instructiuni de subscriere pentru ziarul  electronic (daca il avem deja);

Mod de folosire

Observam desigur, ca unele companii mari (Yahoo!, Hotmail), care pun la dispozitie conturi de e-mail folosesc fisiere semnatura alcatuite din una sau doua linii.

Pentru a nu plictisi cititorul si pentru ca acesta sa aiba un impact maxim, fisierul semnatura nu trebuie sa depaseasca 6 sau 7 linii. Fiecare linie trebuie sa contina cel mult 65 de caractere astfel incat sa poata fi citit fara dificultate de diferitele programe de e-mail existente.

De asemenea, includem o linie care sa desparta textul mesajului transmis de fisierul semnatura.

Cele mai multe programe de e-mail permit includerea acestuia la sfarsitul fiecarui mesaj e-mail. Unii oameni prefera sa aiba un singur fisier semnatura pe care sa-l foloseasca in orice situatie. Altii, folosesc diferite fisiere semnaturi, in functie de continutul site-ului Web si de locul unde trimit mesajul electronic. Din aceasta cauza dimensiunile acestor fisiere semnatura pot fi diferite, dar este obligatoriu ca acestea sa contina toate informatiile necesare pentru a fi usor contactati.Autoresponder

Autoresponder-ul (mailbot sau infobot) nu reprezinta practic o metoda de promovare a unui site Web, ci un mijloc eficient si necostisitor pentru realizarea acestui lucru. El este de fapt o adresa e-mail speciala care este programata sa furnizeze instantaneu un  raspuns e-mail performant de fiecare data cand transmitem un mesaj la adresa respectiva.

Cum lucreaza un autoresponder?

Cand o persoana trimite un e-mail la adresa specificata, ea va primi in cateva minute documentul pe care noi l-am plasat anterior in autoresponder.

In acelasi timp, vom primi un e-mail de confirmare in care vor fi specificate:

adresa solicitantului;

data si ora la care a fost facuta cererea;

alte informatii introduse in mesajul persoanei respective.

Avantajele folosirii unui autoresponder

Acesta preia sarcina dificila de a raspunde la toate cererile de informatii.

Sa presupunem ca am plasat o reclama publicitara intr-un ziar electronic si dupa aceea vom primi 100 de cereri pentru informatii suplimentare.

Daca vom raspunde manual la aceste cereri, sarcina nostra va fi destul de dificila. De aceea este bine sa folosim un autoresponder in care sa plasam un posibil raspuns la intrebarile solicitantilor. In acest mod vizitatorul nu va mai fi nevoit sa viziteze din nou site-ul nostru sau sa ne bombardeze cu e-mail-uri.

De asemenea el va evita pierderea de timp si bani care ne sunt necesari accesului on-line pentru a citi informatiile.

De asemenea mesajul primit poate fi tiparit, copiat, indosariat, etc. Un alt motiv pentru care este indicat sa avem un autoresponder este ca acesta ne permite sa capturam adrese de e-mail ale vizitatorilor nostri.

Ulterior vom putea sa le transmitem si alte mesaje promotionale.

Unde se poate gasi un autoresponder?

Exista mii de locuri pe Internet unde-l putem gasi. Este suficient sa tiparim cuvantul autoresponder intr-un motor de cautare pentru a gasi foarte multe adrese Web.

Putem gasi atat autorespondere gratuite cat si contra cost. Singurul dezavantaj in acest din urma caz este ca mesajul transmis va contine o reclama.

Unul dintre cele mai cunoscute este Aweber.


Pagini cu legaturi gratuite - Free for All Link Pages (FFA)

Asa cum arata si numele in aceste pagini putem sa plasam o legatura gratuita catre site-ul nostru. Aceste pagini sunt structurate pe categorii specifice ca de exemplu: afaceri, educatie, calculatoare, etc. O data cu fiecare  noua legatura adaugata, celelalte coboara cu o treapta.

Problema este ca cele mai multe site-uri care ofera legaturi FFA primesc zilnic mii sau poate chiar zeci de mii de subscrieri. Din aceasta cauza legatura noastra va cobori in topul afisarilor chiar si dupa cateva ore de la trimitere.

Pentru obtinerea de rezultate cat mai bune trebuie sa trimitem site-ul nostru la cat mai multe pagini FFA si cat mai des posibil.

Pentru a automatiza procesul de subscriere la paginile FFA avem nevoie de un software care sa trimita legatura catre site-ul noastru intr-un mod prestabilit.

Cateva site-uri unde putem gasi si alte informatii si pagini cu legaturi gratuite sunt urmatoarele:

https://www.virtualpromote.com/ffapenance/;

https://www.ecki.com/links/.;

https://www.linkomatic.com/

https://engine.ffanet.com/totaltop.shtml.


Premii  

Obtinerea unuia sau mai multor premii on-line pentru un site Web reprezinta o etapa importanta in marketingul electronic. Teoretic, cea mai buna cale de a obtine un premiu o constituie realizarea unui site Web de exceptie.

Dupa aceea va trebui sa trimitem adresa Web a site-ului la acele firme specializate care vor studia machetarea, prezentarea grafica, mediul de navigare, etc. Daca vor considera ca toate aceste elemente sunt de buna calitate, vom primi eventual un premiu. Exista pe Internet o multime de site-uri dedicate acestui subiect. Daca vrem sa aflam mai multe detalii si eventual sa trimitem site-ul nostru, in speranta obtinerii unui premiu, putem sa vizitam urmatoarele pagini Web:

https://www.techsightings.com/;

https://www.dailyhotsite.com/;

https://www.dailywebsite.com/;

https://www.goldenwebawards.com/.

https://www.webbyawards.com/;

https://marketme.com/awards/index1.shtml;

https://www.surferchoiceawards.com/;

https://www.websiteawrds.xe.net/index.htm.


Promovarea off-line  


Datorita cresterii numarului de afaceri care se stabilesc pe Internet este din ce in ce mai dificil ca prezentarea noastra sa se distinga on-line. De aceea, trebuie sa ne alegem un nume si un logo clare, concise si care sa transmita instantaneu cine suntem si ce vrem sa facem. In acest sens ne poate ajuta stabilirea unei fraze sau a unui mesaj care sa identifice afacerea noastra on-line.

Promovarea off-line se poate face cu cheltuieli minime, inscriind adresa Web a site-ului nostru si adresa de e-mail pe urmatoarele materiale pe care le putem folosi in mod curent sau in scop publicitar:

corespondenta;

facturi;

faxuri;

scrisori;

materiale promotionale;

brosuri;

pliante;

reclame tiparite;

carti de vizita.

Desi este mult mai costisitor, putem sa promovam off-line afacerea noastra si prin cumpararea de spatiu publicitar in ziarele si revistele locale si nationale sau la radio si televiziune.

Sa nu uitam ca potentialii clienti nu au cum sa cumpere de la noi daca nu stiu unde sa ne gaseasca in spatiul Internet.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani