Irakul dupa razboiul din 2003Irakul dupa razboi


Acum cand Irakul se afla in era post-Saddam, o vasta paleta de grupuri religioase, etnice si nationaliste jongleaza pentru o pozitie in intentia de a castiga put erea la nivel politic national si local.Armata americana si Paul Bremer, noul sef al “Biroului pentru Reconstructie si Asistenta Umanitara al SUA pentru Irak”, vor avea de-a face cu rivalitatile, tensiunile si cateodata cu confruntarile violente dintre si in cadrul acestor grupuri. Administratia americana declara ca doreste sa realizeze un guvern provizoriu pana la sfarsitul lunii mai.Siiti


Prin demonstratii politice masive si cateodata prin manifestari violente, siitii musulmani din Irak isi afirma identitatea dupa ani de opresiuni adesea brutale din partea lui Saddam Hussein. Ca si comunitate majoritara, siitii se asteapta sa aiba un cuvant important de spus in felul in care va decurge viitorul Irakului. Analizele sugereaza ca acest lucru va fi foarte problematic pentru administratia american in Irak. Multi shiiti vor un stat islamic si cer de asemenea retragerea rapida a ceea ce considera ei ocupanti straini.

In interiorul comunitatii shiite exista conflicte pentru ca tineri conducatori radicali se ridica pentru a provoca clericii traditionali, dintre care unii ce se intorc dupa ani de exil. Acestea fiind spuse, sunt semne timpurii cum ca conducatori shiiti fac deja ordine in locurile unde au cat de cat influenta. Demonstratiile politice au fost temperate si consilii si administratii islamice foarte organizate au aparut subit peste tot in tara. Actele de vandalism de pe urma razboiului au fost deja oprite in unele regiuni shiite si unele moschei au deveit depouri pentru medicamente si alimente care au fost furate sau sunt adunate iarasi pentru redistributie.

Grupuri care nu apartin unei jurisdictii religioase

Majoritatea persoanelor nationaliste sau seculare in cautare de putere politica in Irak este reprezentata de grupuri care au trait in exil timp de multi ani. Cele mai proeminente intre acestea, Congresul National Irakian (INC), a aparut de la ultimul razboi in Irak din 1991, in mare parte de pe urma finantarilor de la Washington. Unele grupuri care vin din exterior au dublul dezavantaj de a nu beneficia de destula sustinere in tara si fiind vazuti ca oameni plasati de SUA.

Kurzii


Cele mai importante doua grupari independente kurde din Irakul nordic au o sustinere ferma in propria lor populatie, dar sunt slabi pretendenti la putere nationala. Intr-un Irak cu o regiune kurda importanta, de la ei se asteapta sa aiba oarecare putere in guvern in ciuda anilor de rivalitate acerba si violenta.Kurzii au fost martorii unui fel de “ere de aur” incepand din 1991, cand au fost protejati de puterea lui Saddam Hussein printr-o zona de zbor interzis pentru aviatia irakiana. Pretentiile lor sunt acum pentru o democratie federala care sa protejeze mare parte din autonomia pe care o detin astazi, si totodata cu o parte considerabila in guvern.In timpul razboiului din Irak, luptatorii kurzi au luptat adesea de partea fortelor americane. Luptatorii kurzii au fost in Kirkuk si Mosul – doua orase nordice strategice – in fruntea trupelor americane. Acest fapt ameninta sa atraga si Turcia in conflict. Ankara se teme ca independenta kurda in Irak ar putea sa agite nationalismul kurd in Turcia.

Revenirea Baathistilor


Schimbarea regimului in Irak a insemnat si distrugerea Partidului Baath, instrumentul politic al puterii lui Saddam Hussein. Era esential sa fii membru de partid pentru a intra in orice fel de actiune oficiala in Irak sub vechiul regim, si partidul conducea retele de spionaj vecin la fel de temute ca si serviciile secrete. Totusi, in multe orase oficialitati din fostul Partid Baath au un rol hotarator in administratia pe care SUA si UK incearca sa o impuna.Sunt in primul rand oficialitatile din ranguri mici si medii care continua ce au intrerupt dupa caderea vechiului regim, dar exista rapoarte cum ca birocratilor seniori si ministrilor de la ministerele de petrol si sanatate li s-au oferit inapoi locurile de munca de catre armata americana. In Baghdad si Basra, mii de politisti din vechiul regim au fost recrutati pentru noile forte si au iesit in patrule unite cu trupele coalitiei.Pentru multi dintre irakienii sunni din clasa mijlocie, haosul si violenta care au urmat invaziei americane si noua siguranta politica a musulmanilor shiiti constituie o ordine si securitate relativa pe care vechiul regim a oferit-o ca fiind foarte atractiva.

Legaturi tribale


In timp ce SUA se straduieste sa scoata cativa conducatori irakieni, conducatori locali si tribali apar in diferite parti ale tarii. In sud, sheici tribali se pare ca au pus stapanire pe procesul politic de a cauta un guvern provizoriu prin stabilirea de consilii locale ce le apartin.

In orasul din sud Basra, fortele britanice au declansat  un protest prin numirea unui fost general si oficialitate din Partidul Baath, care pretinde de asemenea c este o importanta capetenie tribala, in fruntea unui nou consiliu local. In orasul Kut, un cleric shiit s-a instalat singur ca si noul primar. In capitala Baghdad, diferite persoane apar din fiecare suburbie intr-un efort de a pune capat haosului si de a stabili o forma de control local.Acesti conducatori isi trag adesea autoritatea din legaturi tribale sau familiale. Ahmed Chalabi, conducatorul Congresului National Irakian si preferatul Pentagonului american pentru rolul de lider al Irakului, a incercat sa castige increderea conducatorilor de triburi, incercand sa creeze o adunare constitutiva.