Organizarea Tarilor Romane in vremea lui Mircea cel Batran si Alexandru cel Bun referatOrganizarea Tarilor  Romane  in  vremea  lui Mircea  cel   Batran  si  Alexandru  cel  Bun

     In secolele al XVI-lea si al XV-lea  ,poporul  roman a  avut doi voievozi priceputi si buni  gospodari :


style='mso-bidi-font-style:normal'>Mircea  cel  Batran, in Tara  Romaneasca. si Alexandru  cel Bun, in Moldova.

   Mircea-Voievod,zis cel Btran,a fost un conducator vrednic si intelept,un

Ostean indraznet si  viteaz. El a intins hotarele  Tarii  Romanesti din  Banat pana la varsarea  Dunarii in  Marea  Neagra , iar in  Transilvania a  stapanit Almasul ( in partile Sibiului ) si Fagarasul . Cu fireasca mandrie se  intitula  " Singur stapanitorul  Io  Mircea , mare  voievod  si  domn "El a  gospoda-  rit tara cu multa pricepere si dragoste vreme de 32 de ani ( 1386 - 1418 ).

     Alexandru cel Bun a condus Moldova intre  anii 1400 -1432.Moldova  se intindea in vremea sa de la Carpati pana la Marea Neagra .

     Viata si ocupatiile locuitorilor.  In vremea  aceea, Tarile Romane s-au organizat mai bine si si-au sporit avutia . Locuitorii au cultivat mai bine pa- mantul.Graul , orzul , secara , ovazul cresteau din belsug.Pe dealuri plantau pomi fructiferi si vita de vie. Pe izlazuri  pasteau turme de vite si oi. Pe vai le apelor se insirau mori pentru macinatul graului si pive pentru batutul pos tavurilor.

     De la  Baia de Arama, minerii scoteau arama, asa dupa cum de la Ocne- le Mari si Targu Ocna se scotea sare.

     Negustorii straini  cumparau de la noi cereale ,vite ,vin ,ceara , miere si ne vindeau unelte ,arme si postavuri.Toate acestea faceau sa creasca buna- starea,ajutau inmul

tirea satelor si oraselor. Cele mai de seama erau:

Curtea de Arges Campulung,Targoviste,Giurgiu, Suceava,Roman, Ba- cau , Galati, Chilia  si  Cetatea Alba . Domnitorul , boierii si  manastirile aveau mosii intinse , podgorii , paduri , turme de vite. Cei mai multi locui- tori erau tarani liberi, care  plateau dari statului si veneau la oaste, cand se anunta vreo primejdie din afara.

    Buna gospodarire a tarii. Ca sa  conduca mai bine tarile lor, Mircea cel

Batran  si Alexandru  cel  Bun au  randuit  judetele, au zidit cetati de scaun sau capitale, la Targoviste, in Tara Romaneasca, si la Suceava, in Moldo- va. In conducerea tarii, domnitorii erau ajutati de dregatorii din marea bo-

ierime.

     Domnul era si cel mai mare judecator al Tarii. Tot el  conducea ostirea, alcatuita din boieri si din tarani liberi. Ostasii care luptau pe cai formau ca- larimea. Cei care luptau pe jos alcatuiau pedestrimea Ca sa poata apara mai bine tara , Mircea cel Batran si Alexandru cel Bun au pus sa se inalte cetati si manastiri intarite cu ziduri groase.Asa a fost Manastirea Cozia , zidita pe Valea Oltului , si Manastirea  Bistrita , din judetul Neamt. Acestea sunt ,si azi, unele din  monumentele cele mai vechi si mai  frumoase din tara  noas- tra. La Curtea domneasca din Suceava si la cea din Targoviste au adus gra- matici,oameni cu scrierea frumoasa. Ei intocmeau actele domnesti , pe care voievodul le sigila cu pecetea. Sigiliul Moldovei reprezenta un cap de bour  asa dupa cum cel al Tarii Romanesti avea un vultur.

     Buna organizare a tarii,harnicia si vitejia poporului i-au ajutat pe cei doi

voievizi sa infrunte  primejdia din afara,sa-i infranga pe dusmani si sa duca

faima tarii pana departe in Europa.


ECoduri.com - Coduri postale - adresa, caen, cor

Politica de confidentialitateCopyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Adrian Suciu
   - Primara
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Opere romantice - autori si opere reprezentative Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi, Richard Wagner
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescianScriitori romani