Palatul DogilorPalatul Dogilor

  Venetia a fost o republica aristocratica, ce si-a intins in evul mediu puterea peste o parte din Lombardia, Dalmatia, Albania, o parte din Moreea, Macedonia si a avut relatii cu Bizantul. Palatul Dogilor (Palazzo Ducale), amplas at intre laguna si catedrala San Marco, a fost locul de unde se conducea Republica Venetiana, aici erau salile de consiliu, locul de judecata, sediul administratiei supreme. Tot aici se afla locuinta dogelui care conducea Republica Venetiana sub supravegherea consiliului celor zece.  Acest palat a fost rezultatul unor transformari treptate, pastrand unitatea de stil gotic-venetiana a vechilor fatade. Fatada care da spre un canal mai mic include elemente arhitectonice renascentiste si de aceasta parte este si renumita 'Punte a suspinelor' care face legatura dintre palatul dogilor si inchisorile construite in secolul al XVII-lea.. Cea mai veche fatada a palatului este construita in stil gotic cu porticul in arcade ogivale sau in arc frant si cu galeriile primului etaj si apoi o structura mai grea alcatuita din ziduri pline cu ferestre dispuse rarit. Rezulta un efect arhitectural aerian in spiritul arhitecturii bizantine, innoind spiritul goticului.

  De asemenea, elementele sculpturale sunt deosebite, capitelurile dinspre chei infatisand lunile anului, zodiacul, virtutile si viciile.

Antonio Canale (Canalleto)- Sosirea ambasadorului francez in Venetia

  Curtea interioara este vasta si prezinta o alternare impresionanta de scari, galerii si bolti. Una dintre scari, 'Scara Gigantilor', construita de Antonio Rizzo sub dogele Agostino Barbarigo, cu cele doua statui ale balustradei, Marte si Neptun, operele lui Sansovino, conducea la salile destinate receptiilor solemne. De asemenea, de mare efect decorativ este 'Scara de aur', al carei nume provine de la stucaturile aurite proiectate pentru a asigura un caracter somptuos .

Luca Carlevaris- Vedere Venetiana

  In salile palatului se afla foarte multe tablouri, fresce sau picturi murale datorate unor nume celebre, precum Tizian, Tintoretto, Veronese, Tiepolo si altor mari pictori venetieni sau veniti de pe alte meleaguri.

  Palatul Dogilor este considerat templul laic al Venetiei, reprezentand o adevarata demonstratie de putere, autoritate si glorie.