Promovarea vanzarilor la Orange

Promovarea vanzarilor la Orange


Orange reprezinta un personaj cu totul aparte in lumea telefoniei mobile. Aparitia sa a fost caracterizata printr-o conceptie de piata noua si un mod de adresare complet diferit fata de cel utilizat de catre competitori.

Orange Romania, este prezenta pe piata romaneasca din 1997, are ca principal actionar Orange SA cu 726% din actiuni.

In luna mai a anului 2000, compania France Telecom a cumparat Orange cu intentia de a reuni sub o singura marca toate operatiunile de telefonie mobila in tarile unde acestea functionau, iar din aprilie 2002, Mobil Rom a devenit Orange Romania, fiind parte a grupului Orange, detinut de France Telecom. Astfel, Orange a inlocuit binecunoscutele marci Dialog si Alo.Orange a devenit cunoscut pentru consecventa cu care izbuteste sa aseze clientul in centrul tuturor preocuparilor, oferindu-i mereu produse si servicii noi, pe masura nevoilor sale de comunicare si informare.

Marca Orange nu s-a construit in jurul tehnologiei si telefoanelor mobile, ci in jurul nevoii de comunicare a oamenilor. Pentru Orange, oamenii reprezinta elementul central al culturii sale, ei fiind situati cu adevarat pe primul loc.

In 2003 Orange Romania a obtinut prelungirea pe o perioada de inca 3 ani a certificatului de calitate ISO 9001, fiind prima si singura companie de telecomunicatii mobile din Romania careia i-a fost acordat acest certificat.

Sediul central al companiei este in Bucuresti - Europe House, avand birouri si operatiuni distribuite in toata tara: centre de relatii cu clientii in Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara, echipe localizate in toate regiunile tarii care coordoneaza calitatea si dezvoltarea retelei tehnice, precum si echipe care se ocupa de extinderea comerciala.

Succesul Orange Romania este rezultatul muncii celor peste 2000 de angajati, si confirma profesionalismul si buna pregatire a acestora. Peste 95% din angajatii Orange Romania au studii universitare, iar varsta medie a angajatilor este 29 ani.

Orange Romania ofera servicii de telecomunicatii mobile pentru peste sapte milioane de clienti, prin reteaua de magazine proprii din toata tara si prin reteaua de parteneri Orange care insumeaza peste 700 de magazine si peste 8000 de puncte de vanzare pentru Orange PrePay.

Orange Romania are o structura puternica si bine definita. In cele ce urmeaza vom prezenta acele activitati ale departamentelor companiei prin care se desfasoara direct si nemijlocit relatia cu actualii, dar si cu potentialii clienti, precum si cu intregul sistem de distributie, parteneri de afaceri, colaboratori.

Departamentul de Marketing, defineste si dezvolta permanent serviciile si produsele Orange, identifica principalele segmente de piata in concordanta cu nevoile de comunicare ale acestora, cel care stabileste obiectivele de vanzare, cel care sondeaza si inregistreaza reactiile pietei la noutatile aparute. Acest departament dezvolta si adapteaza oferta comerciala Orange in functie de cerintele pietei si a competitorilor la nivel national si regional. Tot aici sunt realizate studii de dezvoltare si optimizare a retelei de telefonie.

Departamentul de Comunicare, stabileste strategia de comunicare a imaginii de marca, coordoneaza transmiterea - prin mijloacele mass-media - mesajelor principale ce definesc ofertele comerciale Orange Romania, lansarea noilor produse si servicii, furnizand in acelasi timp intregul suport creativ, de conceptie a imaginii unitare si proprii marcii Orange.

Departamentul Vanzari, este un sistem bine structurat si puternic, in care cea mai mare pondere o reprezinta punctele de contact cu clientii, fiind permanent preocupat de sustinerea serviciilor si produselor Orange prin calitate.

Departamentul de Relatii cu Clientii, reprezinta veriga de legatura cu actualii sau potentialii clienti, locul unde se comunica practic neintrerupt cu toti consumatorii.

Departamentul IT, aici revine responsbilitatea procesarii tuturor datelor necesare precum si a emiterii facturilor pentru serviciile Orange Romania catre toti abonatii retelei.

Departamentul Tehnic, are ca principale atributii operatiunile necesare pentru dezvoltarea si exploatarea retelei si pe cele care asigura functionarea optima a sistemului sau.

Departamentul Financiar, urmareste, tine evidenta si controlul operatiunilor financiar - bancare desfasurate la nivelul companiei Orange Romania.

Departamentul Juridic, atributia sa este de a aplica corespunzator dispozitiile legale pivind relatiile contractuale ale Orange Romania cu partenerii, furnizorii si clientii sai.

Departamentul Qualit y (Calitate), monitorizeaza imbunatatirea procedurilor si activitatilor desfasurate de Orange Romania, atat in interiorul organizatiei cat si in relatiile sale de afaceri.

Departamentul Resurselor Umane, asigura evolutia personalului companiei. Principalele mijloace folosite in atingerea acestui obiectiv sunt, pe de o parte, furnizarea permanenta de servicii de inalta tinuta profesionala ( consultanta, training, cursuri de specializare) iar pe de alta parte, metode inedite de motivare a fortei umane implicate.1. Prezentarea serviciilor oferite de Orange


Tinand cont de principiile pe care Orange Romania isi desfasoara activitatea, putem evidentia portretul si totodata comportamentul unui vanzator profesionist in activitatea de vanzare si promovare a serviciilor marca Orange.

Obiectivele urmarite:

coordonatele unei relatii de durata cu clientii nostri

abordarea clientilor la intrarea in magazin

comportamentul pe parcursul vizitei clientului

obiectivele urmarite la incheierea discutiei

Relatia cu clientii. Ce facem ca persoane de vanzare in activitatea de zi cu zi pentru a crea si a mentine o relatie de durata cu clientii nostri?

interesul pentru

relatie


XX efortul

vanzarevanzare vanzatorului

tranzactionala consultativa


Ce inseamna sa fii consultant:

arati implicare, atentie si interes fata de client

presupune sa te concentrezi pe pastrarea unei relatii pe termen lung

depui efort in acest sens

Pentru a crea si a mentine o relatie de durata cu clientii tai, trebuie sa fii in primul rand un generator de incredere!

Cum castig increderea??

sunt bine pregatit profesional ( imi cunosc produsele si serviciile din oferta)

intretin un climat placut si propice pentru o discutie

am o atitudine pozitiva (atat mentala, cat si fata de client ) de la inceputul pana la finalul vizitei

comunic simplu si pe intelesul clientilor

confirm asteptarile clientilor despre Orange, despre magazinul meu si despre oamenii care le reprezinta

Impactul pozitiv in diferite momente ale vizitei.

Intampinarea - primul simpact. Intampinarea clientilor este hotaratoare in crearea unui impact pozitiv inca de la intrarea in magazin!

Il intampin pe client..

prin contact vizual + salut + zambet

ridicandu-ma in picioare (atunci cand nu sunt deja ocupat la birou cu un alt client)

lasandu-i timpul necesar sa se familiarizeze cu magazinul (cu produsele din vitrine, cu brosurile, etc.)

o simpla privire il "anunta" ca a fost observat

deschid drumul catre discutie

efecte:

intampinarea reusita este primul pas catre o vanzare

Dupa intampinare, ramai un vanzator profesionist daca.

inviti clientul sa ia loc (exista scaune disponibile)

soliciti acordul clientului pentru a incepe discutia

afli nevoile clientului

prezinti o solutie adaptata nevoilor pe care tocmai le-ai aflat de la client

recapitulezi ceea ce ati discutat/stabilit

soliciti acordul clientului pentru finalizarea vanzarii ..

In cele ce urmeaza vom prezenta ce actiuni trebuie sa intreprinda agentul de vanzare pentru intampinarea clientului si ce efecte pot avea aceste actiuni.

Actiuni

se ridica in picioare*

creeaza contact vizual

ii lasa clientului timp de acomodare

il saluta si il abordeaza fara automatisme**

este atent la pozitia corpului si distanta de confort

zambeste

afla asteptarile (si il invita sa ia loc); obtine acordul discutiei


*nu cand se afla la birou cu alt client

**"cu ce va pot ajuta?"


Efecte

e un gest fundamental de minim respect!

percepe atentie; stie ca cineva i-a observat prezenta

se simte confortabil, nu este agresat

arata respect si creeaza atmosfera unui spatiu comercial aparte

se simte confortabil, nu este agresat

percepe disponibilitate

e incurajat sa discute cu vanzatorul, vede un consultant


Incheierea discutiei al doilea impact. Este un moment cheie care poate sustine sau distruge ceea ce s-a facut pana in acel moment!

ACTIUNI

zambeste

il asigura ca este binevenit si alta data

ii ofera o brosura sau un pliant

foloseste formula de incheiere

se face referinta la momente concrete si documente, acolo unde este cazul

EFECTE

se simte confortabil

i se confirma disponibilitatea relatiei din partea vanzatorului

are un "carlig"

e un gest de respect

stie exact ce urmeaza sa faca

Fiecare agent trebuie sa se asigure ca actiunile sale de la finalul discutiei inseamna confirmarea comportamentului de pe toata durata vizitei, altfel nu vor parea decat niste formule fara substanta!

Atuurile unui vanzator pregatit profesional:

cunoaste oferta si se mentine continuu la curent cu noi informatii despre propriile produse si servicii si chiar ale concurentei;

isi dezvolta permanent abilitati personale de relationare cu clientii(atitudine, mod de comunicare, intretinerea climatului );

cunoaste si foloseste constient metode si tehnici de vanzare;

Spatiul, un climat atractiv:

o      perimetru ordonat

o      curatenie

o      ergonomie

vizualizarea/alegerea produselor

derularea proceselor - contractare, facturare, plata, etc.

 • accesibilitatea brosurilor
 • miros placut
 • efecte.. se transforma in stimuli ce influenteaza timpul petrecut in magazin, valoarea achizitiei, reintoarcerea clientilor

Ce efecte are climatul pe parcursul momentelor vizitei?

 • climatul este primul lucru care se simte atunci cand clientul face primul pas in magazin;
 • clientii sunt influentati de orice stimul din magazin; de aceea totul conteaza!
 • ordinea, curatenia si mirosul sunt percepute instantaneu;
 • asigura clientilor confortul de a se informa usor;
 • profesionalismul Orange si al magazinului se reflecta de la inceput si in tinuta pe care agentul de vanzare o poarta;
 • ingrijirea tinutei este oglinda preocuparii pe care o agentul fata de munca sa ca persoana care lucreaza cu oamenii;

Atitudinea in vanzari

 • sunt atent(a)
 • arat disponibilitate
 • ma implic
 • demonstrez interes
 • arat respect pentru client
 • sunt empatic(a)
 • imi confirm/infirm presupunerile inainte de a ma baza pe ele
 • am o atitudine mentala indreptata spre multumirea clientului - sunt apreciat pentru eforturile mele!

Ce efecte are o atitudine pozitiva asupra intampinarii? Dar in timpul vizitei? Dar la incheierea acesteia?atitudinea este unul dintre primele lucruri care se remarca la intrarea in magazin;

atitudinea potrivita castiga increderea de la inceputul vizitei si contribuie la crearea si mentinerea relatiei;

clientul sie ca este binevenit si se va simti liber sa continue discutia;

nu agresa: confirma-ti presupunerile - pune intrebari!;

pe parcursul vizitei actioneaza principiul simpatiei: vei deveni placut si oamenii vor dori sa revina in magazin si sa trimita prietenii/cunoscutii;

atitudinea fata de ceea ce faci se reflecta in prestatia ta in contact cu clientii;Concluzii :

Atitudinea actioneaza asupra emotiilor, nu asupra ratiunii! Se retine cel mai bine de catre client! Castigarea increderii clientului se bazeaza in primul rand pe o atitudine pozitiva a vanzatorului!

Atitudinea fata de client:

finalizeaza cu succes vanzarea sau o distruge;

este mai importanta decat experienta/talentul;

"se vede" in tot ceea ce face agentul de vanzare;

poate fi controlata de agentul de vanzare;

efecte asupra clientului:

sunteti perceputi ca o persoana cu care se poate comunica;

poate constitui inceputul unei relatii comerciale de lunga durata;

Comunicarea in vanzari. Mesajul este elementul cheie al oricarei comunicari!

Cum sustinem acest mesaj? Ce elemente de comunicare folosim in discutia cu clientii nostri?

ascultam

verbal ( ce spunem - cuvintele)

vocal ( cum spunem )

vizual ( ce facem )


Cum ascultam?

ACTIV

PASIV

SOCIAL


Ascultarea activa:

mentinerea contactului vizual

nu ma grabesc, nu anticipez

incerc sa inteleg si dincolo de cuvinte

nu intrerup

pun intrebari de lamurire

adaptez pozitia corpului

Comunicarea verbala:

nu se folosesc formule cu risc mare de agresivitate

evitarea termenilor interpretabili fara sustinerea lor cu detalii concrete

adaptare limbajului si folosirea jargoanelor doar ca instrumente de impact

transmiterea unui mesaj clar

atentie deosebita la acuratetea comunicarii

Comunicarea verbala:

tonul

timbrul

volumul

ritmul

Comunicarea vizuala:

mimica

miscarile capului

contactul vizual

gestica

pozitia corpului

distanta de confort

atingerea

Concluzii. Ce efecte are o comunicare corecta asupra intampinarii? Dar in timpul vizitei? Dar la incheierea acesteia?

alaturi de atitudine, creeaza incredere si sustine relatia

comunicarea vocala si vizuala au un impact preponderent emotional - se retine cel mai bine de catre clienti!

actioneaza principiul simpatiei: devin placut(a) si oamenii vor sa revina in magazin

fara agresari prin formulari sablon si prin anticipari

asculta inainte de a interveni: clientul se va simti inteles si va avea incredere

atentie la toate elementele comunicarii - transmiterea aceluiasi mesaj

Confirmarea asteptarilor. Care sunt asteptarile oamenilor care intra in magazin?

Oamenii se asteapta.

sa gaseasca produse si servicii care sa le raspunda necesitatilor; sa le schimbe viata in bine

sa gaseasca o persoana sincera si priceputa care sa-i ajute cu informatiile si explicatiile de care au nevoie

sa intalneasca un climat placut; sa se simta bine


2 Activitati promotionale la Orange


Orange este lider de piata in Romania cu 8,271 milioane de clienti la sfarsitul primului trimestru al anului 2007 si este parte a grupului France Telecom, una dintre cele mai mari companii de comunicatii din lume, cu aproape 160 milioane de utilizatori pe 5 continente.
La sfarsitul lunii martie 2007, Orange Romania a avut venituri de 283,3 milioane de euro, in crestere cu 29,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Pentru a fi aproape de clienti, Orange a dezvoltat o larga retea de magazine proprii ce cuprinde in prezent 47 de locatii in toata tara.
Orange Romania ofera o gama larga de servicii de comunicatii: voce, date, mesaje scrise, mesaje multimedia, wap, e-mail, GPRS, EDGE, 3G, wireless IP, WiFi, USSD etc. Orange a fost primul operator din Romania care a oferit servicii video pe telefonul mobil, incluzand Live-TV.
Orange Romania se remarca prin cea mai larga acoperire a retelei si performante excelente in serviciile de asistenta oferite clientilor. Orange inseamna dorinta de a crea un viitor mai bun si de a oferi o experienta de comunicare cat mai simpla si mai intuitiva. Orange inseamna mai mult decat tehnologie, telefonie mobila sau retele GSM, este un brand creat pentru a facilita comunicarea intre oameni si a aduce valoare comunitatilor in care opereaza. Grupul France Telecom are o strategie de responsabilitate sociala corporativa bine definita, prin care ne asiguram ca activitatea noastra se desfasoara intr-o maniera responsabila.


Momente cheie in evolutia Orange Romania 1997 - 2007
1997

21 aprilie
Compania (Mobil Rom) lanseaza numele si logo-ul serviciului sau de telefonie mobila: Dialog GSM
16 mai
Se realizeaza primul apel in reteaua Dialog, in cadrul CERF
6 iunie
Se lanseaza comercial serviciul Dialog in 8 dintre cele mai mari orase din tara, acoperirea fiind de 23% din populatie
1 iulie
In premiera pe piata romaneasca este lansat serviciul de Roaming cu 7 tari din Europa. In prezent clientii Orange pot folosi serviciul roaming in peste 130 de tari.
3 noiembrie
Are loc lansarea serviciul preplatit ALO
decembrie
La mai putin de un an de la lansare, Mobil Rom asigura deja o acoperire de 60% din suprafata si 367% din populatie.
1999
8 martie
Se lanseaza serviciul de mesaje scrise
5 mai
Se ofera in premiera posibilitatea de acces la Internet si la e-mail
20 sept.
Se lanseaza o oferta provocatoare, cel mai ieftin abonament de pe piata romaneasca - 4 usd (Dialog Inedit)
2001
31 ianuarie
Se lanseaza serviciul prin care se ofera acces la un portal wap personalizabil care contine un pachet de servicii grupate pe domenii de interes: stiri, informatii utile, timp liber, divertisment, calatorii, informatii financiare.
1 februarie
Se introduce sistemul de taxare la secunda dupa primul minut
16 mai
In premiera pe piata romaneasca se introduce serviciul de roaming pentru cartela preplatita
1 octombrie
Se lanseaza in premiera pe piata romaneasca GPRS, care permite o viteza mai mare de transfer de date
2002
5 aprilie
Dialog si Alo devin Orange.
5 aprilie
Se lanseaza in premiera in Romania Orange Thank You, cel mai inovativ program de fidelitate prin care Orange multumeste clientilor sai loiali pentru increderea in serviciile oferite. Orange Thank You presupune minute gratuite in fiecare luna, minute aniversare, iar sumele platite la factura se transforma in puncte Thank You care pot fi folosite pentru plata abonamentului, optiunilor, achizitionarea de telefoane sau accesorii GSM.
5 aprilie
Odata cu trecerea la Orange se lanseaza in premiera pe piata si bonusul pentru apelurile primite, pentru utilizatorii prepay
16 iunie
Orange lanseaza in exclusivitate in Romania serviciul MTV Ringtones prin care pot fi comandate direct de la MTV sonerii de apel create dupa hituri muzicale de top precum si logo-uri MTV
12 noiembrie
Orange este primul operator pe piata romaneasca de telecomunicatii care lanseaza serviciul de mesaje multimedia deschizand astfel o lume noua si captivanta pentru clientii Orange
2003
ianuarie
Orange extinde si in Romania programul de Rersponsabilitate Sociala
Corporativa al Grupului. Responsabilitatea sociala inseamna pentru Orange respectarea unor standarde de etica in afaceri, apropierea de comunitate, contributia la dezvoltarea acesteia prin tehnologia si experienta de care dispune, mentinerea unui dialog deschis cu toti partenerii cu care interactioneaza de la clienti, angajati, furnizori, comunitate si pana la actionari si organismele statului.
4 aprilie
La un an de la lansarea Orange pe piata romaneasca, compania lanseaza planul de servicii Personal, un nou concept de comunicare bazat pe flexibilitate, libertate, transparenta si costuri mai avantajoase pentru clienti.Cu Personal, clientii isi pot construi propriul lor plan tarifar pornind de la un abonament de baza la care pot adauga un numar suplimentar de minute, mesaje scrise sau multimedia, abonamente de transmisii mobile de date precum si alte servicii.
15 august
Orange lanseaza o solutie simpla si convenabila prin care un cont prepay poate fi incarcat oricand, oriunde de catre un abonat
25 sept.
Orange lanseaza cu BRD serviciul de mobile banking prin care clientii pot efectua operatiuni bancare cotidiene, pot plati facturile si se pot informa despre starea conturilor direct de pe telefonul mobil.
23 octombrie
Se lanseaza serviciul GPRS Roaming care permite clientilor Orange accesarea contului de e-mail, internet sau intranet, transmiterea de mesaje MMS sau e-mail si atunci cand se afla in strainatate.
2004
27 februarie
Orange Romania lanseaza in premiera serviciul Jocuri prin care ofera abonatilor sai cele mai noi jocuri Java pe telefonul mobil. Telefonul mobil este mai mult decat un mijloc de comunicare, este si un mod de distractie, exprima stilul de viata, iar Orange doreste sa vina in intampinarea acestei cereri in special a utilizatorilor tineri, cu o oferta cat mai variata.
2 aprilie
Orange extinde posibilitatile de reincarcare pentru utilizatorii prepay, prin lansarea reincarcarii electronice
iulie


2003
ianuarie
Orange extinde si in Romania programul de Rersponsabilitate Sociala
Corporativa al Grupului. Responsabilitatea sociala inseamna pentru Orange respectarea unor standarde de etica in afaceri, apropierea de comunitate, contributia la dezvoltarea acesteia prin tehnologia si experienta de care dispune, mentinerea unui dialog deschis cu toti partenerii cu care interactioneaza de la clienti, angajati, furnizori, comunitate si pana la actionari si organismele statului.
4 aprilie
La un an de la lansarea Orange pe piata romaneasca, compania lanseaza planul de servicii Personal, un nou concept de comunicare bazat pe flexibilitate, libertate, transparenta si costuri mai avantajoase pentru clienti.Cu Personal, clientii isi pot construi propriul lor plan tarifar pornind de la un abonament de baza la care pot adauga un numar suplimentar de minute, mesaje scrise sau multimedia, abonamente de transmisii mobile de date precum si alte servicii.
15 august
Orange lanseaza o solutie simpla si convenabila prin care un cont prepay poate fi incarcat oricand, oriunde de catre un abonat
25 sept.
Orange lanseaza cu BRD serviciul de mobile banking prin care clientii pot efectua operatiuni bancare cotidiene, pot plati facturile si se pot informa despre starea conturilor direct de pe telefonul mobil.
23 octombrie
Se lanseaza serviciul GPRS Roaming care permite clientilor Orange accesarea contului de e-mail, internet sau intranet, transmiterea de mesaje MMS sau e-mail si atunci cand se afla in strainatate.


2004
27 februarie
Orange Romania lanseaza in premiera serviciul Jocuri prin care ofera abonatilor sai cele mai noi jocuri Java pe telefonul mobil. Telefonul mobil este mai mult decat un mijloc de comunicare, este si un mod de distractie, exprima stilul de viata, iar Orange doreste sa vina in intampinarea acestei cereri in special a utilizatorilor tineri, cu o oferta cat mai variata.
2 aprilie
Orange extinde posibilitatile de reincarcare pentru utilizatorii prepay, prin lansarea reincarcarii electronice
4 aprilie
La un an de la lansarea Orange pe piata romaneasca, compania lanseaza planul de servicii Personal, un nou concept de comunicare bazat pe flexibilitate, libertate, transparenta si costuri mai avantajoase pentru clienti.Cu Personal, clientii isi pot construi propriul lor plan tarifar pornind de la un abonament de baza la care pot adauga un numar suplimentar de minute, mesaje scrise sau multimedia, abonamente de transmisii mobile de date precum si alte servicii.
15 august
Orange lanseaza o solutie simpla si convenabila prin care un cont prepay poate fi incarcat oricand, oriunde de catre un abonat
4 aprilie
La un an de la lansarea Orange pe piata romaneasca, compania lanseaza planul de servicii Personal, un nou concept de comunicare bazat pe flexibilitate, libertate, transparenta si costuri mai avantajoase pentru clienti.Cu Personal, clientii isi pot construi propriul lor plan tarifar pornind de la un abonament de baza la care pot adauga un numar suplimentar de minute, mesaje scrise sau multimedia, abonamente de transmisii mobile de date precum si alte servicii.
15 august
Orange lanseaza o solutie simpla si convenabila prin care un cont prepay poate fi incarcat oricand, oriunde de catre un abonat
O alta premiera pe piata romaneasca este lansarea de catre Orange a serviciilor video prin care clientii pot vedea clipuri direct pe telefonul mobil Live TV - pentru prima data in Romania, clientii Orange pot vedea pe telefonul mobil televiziune in direct.
9 noiembrie
Orange lanseaza o noua premiera pe piata din Romania, abonamentul reincarcabil, un produs inovator ce combina avantajele oferite utilizatorilor prepay cu cele ale abonatilor Orange. Abonamentul reincarcabil presupune o taxa lunara de 7 USD (fara TVA), care include un credit de 5 USD ce poate fi consumat pentru apeluri, pentru a trimite mesaje scrise sau multimedia precum si pentru servicii de date. Tarifele aplicate sunt cele valabile pentru serviciul PrePay, iar creditul poate fi reincarcat oricand prin toate metodele de reincarcare PrePay.
2005
17 ianuarie
Orange Romania incepe anul cu 5 milioane de clienti, confirmand pozitia de lider pe piata romaneasca de telecomunicatii
21 martie
Orange Romania continua sa inoveze pe piata romaneasca prin lansarea altor doua servicii care sa aduca valoare clientilor: Grup Mesaje Scrise prin care clientii au posibilitatea de a transmite mesaje scrise simultan mai multor persoane in mod simplu si rapid; si SIM Agenda Back-up ce ofera o metoda simpla si sigura de a salva numerele de telefon de pe cartela SIM pe serverul Orange in conditii de absoluta siguranta si confidentialitate.
4 aprilie
Orange, liderul pietei de telecomunicatii mobile din Romania, lanseaza in premiera serviciul Reincarcare de rezerva care ofera utilizatorilor PrePay, precum si celor de abonament reincarcabil posibilitatea de a comunica in situatii de urgenta chiar daca nu mai au credit suficient sau se afla in perioada inactiva.
11 aprilie
Orange aduce clientilor sai direct pe telefonul mobil continut din Razboiul Stelelor, unul dintre cele mai indragite filme SF.
19 aprilie
Se lanseaza Orange World, un portal WAP ce ofera acces la un univers de informatii si divertisment
04 mai
Orange Romania ofera tuturor utilizatorilor PrePay si de abonament reincarcabil acces la tehnologiile GPRS si EDGE, ceea ce le aduce o crestere semnificativa a vitezei de transmisie pentru serviciile de date mobile, se pot bucura mai usor de experienta unica oferita de Orange World si au acces la serviciile video prin care pot urmari direct pe telefonul mobil televiziune in direct, stiri, filme, prezentari de filme, horoscop, muzica, sport, spectacole.
17 august
Orange atinge in premiera pragul de 6 milioane clienti
27 sept.
Se lanseaza Orange Film prin care, in fiecare miercuri, clientii Orange pot obtine, folosind telefonul mobil, doua bilete la pretul unuia, la orice film, la orice ora, in oricare dintre cinematografele partenere din intreaga tara. Pentru prima data in Romania, Orange a instalat in cinematografe o solutie mobila de ticketing care permite clientilor sa plateasca un bilet si sa primeasca doua, direct la casa de bilete.
03 octombrie
Orange este primul operator de pe piata romaneasca de telefonie mobila care lanseaza comercial solutia BlackBerry atat pentru clienti companii mari cat si pentru utilizatori individuali si companii mici, asigurand astfel o acoperire completa a necesitatilor diverse de comunicare ale clientilor.
10 octombrie
Constient de rolul din ce in ce mai important pe care internetul il are in viata fiecaruia, Orange ofera in premiera pe piata romaneasca de telecomunicatii serviciul Orange WebShop prin care clientii au acces rapid si facil la produsele Orange avand posibilitatea de a cumpara online telefoane, accesorii, produse promotionale sau produse PrePay. De asemenea, Orange lanseaza Orange Web Care prin care abonatii au posibilitatea de a-si administra propriul cont direct prin internet.
29 noiembrie
Orange lanseaza un abonament unic pe piata romaneasca, Value Bundle, care ofera clientilor flexibilitate si libertate deplina in comunicare, acestia beneficiind de un credit inclus pe care il folosesc asa cum doresc: pentru a suna in tara sau in strainatate, pentru a trimite mesaje scrise sau mesaje multimedia, pentru a naviga pe wap sau pe internet, in functie de necesitatile lor de comunicare. Pentru prima data in Romania, Orange ofera abonatilor sai posibilitatea de a decide cum sa foloseasca abonamentul pe care il achizitioneaza si de a avea un control deplin asupra costurilor.
05 decembrie
Orange dezvolta programul de responsabilitate sociala corporativa lansat in 2003 prin incheierea unui parteneriat pe termen lung cu fundatia ADEPT Transilvania pentru sprijinirea unui proiect inovativ dedicat conservarii biodiversitatii peisajului si dezvoltarii comunitatilor rurale din zona satelor sasesti.
8 decembrie
Orange lanseaza in premiera pe piata romaneasca serviciul de Mesaje Aniversare care aminteste clientilor de zilele de nastere, onomasticile sau alte evenimente importante ale celor salvati in agenda personala.

2006
7 februarie
Orange este primul operator care atinge cifra de 7 milioane clienti
9 februarie
Pentru prima data in Romania, Orange a oferit posibiliatea clientilor de a viziona un concert in direct pe telefonul mobil - concertul de Ziua Indragostitilor al formatiei Voltaj
5 aprilie
Orange ofera clientiilor sai tarife fixe indiferent de reteaua aleasa atunci cand calatoresc intr-o tara straina, prin Orange Travel, un nou concept de roaming
19 aprilie
La un an de la lansarea portalului WAP Orange World, Orange inoveaza acest univers lansand un nou portal video care ofera clientilor o noua experienta multimedia, prin imbogatirea substantiala a continutului disponibil, printr-un design inovator si navigare simpla si intuitiva. Orange extinde parteneriatele cu trusturile media oferind clientilor accesul la transmisiunile in direct a 13 posturi de televiziune si 4 de radio. De asemenea, Orange lanseaza in premiera pe piata de telecomunicatii din Romania un nou serviciu in portalul Orange World: Music Store, ce permite cumpararea de muzica digitala protejata.
16 mai
Orange lanseaza pachetul de beneficii Business Plus, unic pe piata romaneasca, dedicat in exclusivitate clientilor Orange companii mici si mijlocii. Avantajele pentru clienti sunt: reduceri pentru apelurile catre partenerii de afaceri, telefoane business la preturi speciale si posibilitatea de a testa gratuit diverse optiuni si servicii.
22 mai
Se lanseaza primul terminal mobil BlackBerry care functioneaza in reteaua EDGE oferita de Orange in Romania.
6 iunie
Orange lanseaza comercial serviciile 3G. Orange este primul operator care a lansat pe piata romaneasca serviciile 3G si pentru utilizatorii prepay.
3 iulie
O noua premiera pe piata romaneasca: se incheie un acord in Orange si Politia Romana prin care clientii Orange vor putea urmari gratuit traficul de pe DN1 direct pe telefonul mobil, clientii fiind permanent informati despre conditiile de trafic (aglomerari, ambuteiaje, devieri, restrictii de circulatie etc.).
15 august
In completarea serviciilor Web Shop si Web Care, Orange Romania lanseaza serviciului de plati online, ePayment, pe www.orange.ro prin care abonatii au posibilitatea sa isi plateasca factura lunara, sa reincarce cartele sau sa achizitioneze telefoane, accesorii, cartele preplatite sau materiale promotionale direct pe Internet, cu cardul bancar.
6 septembrie
In cadrul strategiei NExT a France Telecom, marca Orange este extinsa asupra tuturor serviciilor de comunicatii pentru afaceri in Romania. Prin Orange Business Services, Orange Romania SA si Equant Romania SA, furnizor recunoscut de comunicatii IP internationale si servicii IT, ofera servicii integrate clientilor business (servicii fixe, mobile, Internet si servicii de management).
20 sept.
Se inaugureaza Orange concept store un loc unde operatorul doreste sa le ofere celor care ii trec pragul o experienta deosebita, punandu-le la dispozitie un spatiu al comunicarii dincolo de tehnologie, un spatiu social si multifunctional.
10 octombrie
Orange premiaza castigatorii concursului national 'se cauta Enescu' al carui scop a fost descoperirea tinerilor virtuozi ai instrumentelor de muzica clasica
16 octombrie Orange lanseaza in premiera nationala serviciul Out of office, care permite abonatilor sa trimita mesaje de tipul Autoreply atunci cand nu raspund la telefon, cand au mobilul inchis sau cand doresc sa respinga apelul.
13 noiembrie
Orange a fost declarat castigator la doua dintre cele mai competitive categorii a Premiilor Mondiale pentru Comunicatii 2006 (World Communication Awards 2006) - obtinand distinctiile 'Cel Mai Bun Carrier' (pentru Orange Business Services, brandul international al France Telecom care se ocupa de toate serviciile de comunicatii pentru companii) si 'Cel Mai Bun Operator' in cadrul ceremoniei de decernare care a avut loc in data de 9 noiembrie la Hotelul Marriott din Londra. Orange a primit, de asemenea, aprecieri foarte bune la categoria 'Cel mai bun brand'.
15 noiembrie
Orange lanseaza in premiera nationala SIM , o cartela SIM cu memorie flash de 128 de MB si in premiera mondiala continut multimedia 3D preinstalat pe cartela SIM. Orange Romania este primul operator mobil din lume care ofera clientilor sai posibilitatea sa vada pe telefonul lor imagini, videoclipuri si MMS-uri in relief cu ajutorul ochelarilor speciali 3D, inclusi in pachet.
16 noiembrie
Incepand din data de 25 noiembrie, Orange extinde acoperirea EDGE la nivel national pentru a oferi cat mai multor romani acces la serviciile video si la internet de banda larga.
22 noiembrie
Orange si editura Humanitas Multimedia ofera in premiera nationala clientilor Orange posibilitatea sa asculte direct pe telefonul mobil, in Orange World, o colectie interesanta de carti in format audio - Audiobook.
19 decembrie
Se lanseaza in premiera serviciul Share Box prin care clientii pot trimite prin MMS sau pot face upload de poze si videoclipuri pe o tematica stabilita. In urma unui vot rezulta cele mai creative imagini si videoclipuri care sunt publicate in Orange World.
28 decembrie
Orange a atins in premiera pragul de 8 milioane clienti
2007
29 ianuarie
Orange lanseaza in premiera pe piata romaneasca Dating, un serviciu de intalniri prin care utilizatorii intra in contact si comunica cu alti utilizatori. Fiecare utilizator isi poate crea propriul profil care este apoi publicat in cadrul serviciului. Ceilalti utilizatori au astfel acces la profilele respective si pot trimite mesaje.
22 februarie
Orange este primul operator mobil care lanseaza in Romania solutia M2M Connect ce permite companiilor sa administreze mai usor echipamentele aflate la distanta si sa le integreze cu procesele interne ale companiei.
29 martie
Orange dezvolta programul de implicare in comunitate prin reluarea unui proiect de traditie, Orange Telecom University care se adreseaza studentilor inscrisi la Facultatea de Telecomunicatii si are ca principal obiectiv aducerea unei contributii relevante la pregatirea specialistilor romani.
14 aprilie
O noua sectiune cu stiri din domeniul financiar a fost lansata in Orange World. In sectiunea Business se regasesc informatii la zi despre cotatiile Bursei de Valori Bucuresti, la fiecare 15 minute, editia pentru mobil a Ziarului Financiar, cursul valutar si un convertor de curs valutar.
17 aprilie
Orange lanseaza o noua premiera, optiunea Favourite Country prin care clientii Orange au posibilitatea de a-si alege o tara favorita pentru care primesc minute de apeluri internationale si de roaming la preturi avantajoase.
10 mai
Orange si Universal Music lanseaza in colaborare PrePay Music, o oferta unica pe piata, conceputa special pentru tineri care imbina comunicarea mobila cu muzica si continutul multimedia. PrePay Music ofera 150 de sms-uri nationale gratuite si 2 MB de trafic la fiecare reincarcare cu minimum 7 euro in termen de 30 de zile, reduceri de 50% in Orange World pe wap, precum si acces la Music TV si Music Radio.
17 mai
Orange realizeaza cu succes primele teste HSUPA, tehnologie care asigura viteze de uplink de pana la 1,92 Mbps.

Concluzii

Politica de promovare reprezinta un element important al politicii globale de marketing a intreprinderii. In prezent, nu mai este suficient sa produci; produsul trebuie sa fie cunoscut de consumatori si sa aiba o buna imagine in randul acestora, existenta si dezvoltarea intreprinderii aflandu-se intr-o stransa relatie cu performanta activitatii promotionale desfasurate. De asemenea, prin utilizarea unui ansamblu de instrumente specifice, promovarea poate contribui la modificarea perceptiilor, atitudinilor, sentimentelor, opiniilor consumatorilor.

Avand drept obiectiv transmiterea de informatii referitoare la produsele destinate vanzarii, activitatea promotionala este o componenta distincta a procesului de comunicare.

Mecanismul comunicatiei promotionale incepe cu evaluarea situatiei interne si externe relevanta din punctul de vedere al politicii de promovare, o analiza care fixeaza punctele de reper pentru actiunile promotionale.

Obiectivele comunicarii, economice si psihologice, sunt stabilite in functie de obiectivele de marketing ale intreprinderii, precum si in functie de grupele-tinta urmarite.

Stabilirea strategiei de comunicare trebuie sa aiba in vedere enuntarea punctelor-cheie ale actiunilor comunicative ale intreprinderii si pe aceasta baza structurarea bugetului promotional pe fiecare instrument utilizat. Controlul efectelor comunicarii concluzioneaza asupra activitatii desfasurate si ia masuri corective daca aceasta se impune.

Complexitatea deosebita a activitatii promotionale, precum si stransa legatura a acesteia cu toate celelalte activitati de marketing, fac necesara o deosebita atentie in elaborarea mixului promotional si deci implicit a alegerii celor mai bune strategii si tactici pentru transpunerea in practica a ceea ce si-a propus intreprinderea.

Avand in vedere structura foarte complexa a pietelor actuale pe care actioneaza, firma ar trebui sa-si diferentieze strategia in functie de segmentele de consumatori pe care le intalneste pe o anumita piata. Astfel, firma poate alege o strategie diferentiata, atunci cand activitatile promotionale desfasurate sunt adaptate fiecarui segment de consumatori existent pe piata, o strategie concentrata cand isi adapteaza actiunile promotionale in functie de anumite segmente pe care firma le vizeaza prin activitatea promotionala desfasurata si o strategie nediferentiata atunci cand actiunile promotionale sunt aceleasi indiferent de segmentul de piata vizat.

Frecventa cu care se pot desfasura activitatile promotionale difera in functie de numeroase elemente. Bugetul promotional, nivelul concurentei pe piata, sezonalitatea pietei sunt cateva dintre elementele care determina o frecventa mai mica sau mai mare cu care se desfasoara activitatea promotionala. Se poate avea in vedere o strategie a activitatii promotionale permanente, atunci cand frecventa este ridicata, sau o strategie a activitatii promotionale intermitente atunci cand frecventa este mica.

Modalitatile de organizare a activitatii promotionale ar putea constitui poate cel mai important criteriu al alegerii strategiei promotionale si aceasta pentru ca de fapt de modul in care este transpusa in practica decizia luata in sfera politicii promotionale, depinde succesul actiunilor promotionale ce se vor desfasura. In functie de acest criteriu strategia aleasa poate fi cea a organizarii in cadrul firmei cu forte proprii sau a organizarii in afara acesteia cu ajutorul firmelor specializate.


BIBLIOGRAFIE

1.     


Aaker David

Managementul capitalului unui brand. Cum sa valorificam numele unui brand, Brandbuilders Group,  Bucuresti, 2005

2.     Anghel L.

Modalitati de masurare a eficientei activitatii promotionale, Ed. ASE, Bucuresti, 1999

3.     

Anghel L., Bonciu F.,Onete B.,Nistoreanu P.

Elemente de Marketing in INTERNET, Ed.A.S.E., Bucuresti, 2000

4.     

Balaure Virgil

"Marketing" editia a-2-a, Editura Uranus, Bucuresti, 2002

5.     

Catoiu I., Teodorescu N.

"Comportamentul consumatorului. Teorie si practica", Editura Economica, Bucuresti, 1997

6.     

Ciobanu I.,Ciulu R.

Strategiile competitive ale firmei, Ed. POLIROM, Iasi, 2005

7.     

Danciu Victor

"Strategii moderne de marketing", Editura Independenta Economica, Pitesti, 2005

8.     

Diaconescu Mihai

"Marketing", Editura Universitara, Bucuresti, 2005

9.     

Dr.Enache Elena, Asandei Mihaela, Ciochina Iuliana

"Culegere de marketing", Editura Independnta Economica, Pitesti, 2006

10.  

Florescu C.

"Marketing", Editura Independenta Economica, Pitesti, 1997

11.  

Florescu C. coord., Balaure V., Catoiu I.

"Marketing", Editura Marketer, Bucuresti, 1992

12.  

Forsyth Patrik

Marketing pentru profit. Notiuni fundamentale, Ed. Niculescu, Bucuresti, 2005

13.  

Ghibutiu Agnes

"Serviciile si dezvoltarea", Editura Expert, Bucuresti, 2000

14.  

Ionica Maria

"Economia Serviciilor", Editura Uranus, Bucuresti, 2000

15.  

Kotler Ph.

"Managementul marketingului", Editura Teora, Bucuresti, 2003

16.  

Marder Eric

Comportamentul consumatorului, Ed. Teora,Bucuresti, 2002

17.  

Martin Bell

"Marketing.Concepts and Strategy", editia a-2-a, Houghton Miffein, 1972

18.  

Moldoveanu M.Miron D.

"Psihologia reclamei", Editura Libra, Bucuresti, 1995

19.  

Nicolescu C., Puiu O.,Morozan C.,Moarcas O.

Tehnici promotionale, Independenta economica,Pitesti, 2001

20.  

Papuc Mihai

"Tehnici promotionale", Editura Universitara, Bucuresti, 2004

21.  

Patriche D.

"Marketing industrial",Editura Expert,Bucuresti, 1994

22.  

Pistol Gh. coord.Ciochina Iuliana

"Marketing", Editura Independenta Economica, Pitesti, 2001

23.  

Puiu Al.

"Management. Analize si Studii Comparative"

24.  

Purcarea Teodor,Valeriu Ioan

"Marketing", Editura Expert, Bucuresti, 2000

25.  

Prutianu  Stefan,Anastasei Bogdan

"Cercetarea de marketing", Editura Polirom, Iasi, 2002

26.  

Ristea Ana Lucia

"Premise si provocari ale economiei inalt competitive", Editura Expert, Bucuresti, 2002

27.  

Ristea  Ana Lucia,Tudose C,

"Tehnologia comerciala", Editura Expert, Bucuresti, 1999

28.  

Wright Jeremy

Atrage ti fidelitatea clientului, Ed. Rentrop &Straton, Bucuresti, 1999

28.

***Sales Training Orange Romania-noiembrie 2006

29.

***Sales Training Orange Romania-martie 2007

30.

***www.ecomarket.ro


31.

***www.capital.ro


32.

***www.orange.ro


3

***www.orange.comCopyright © Contact | Trimite referat