Ajutorul medical in intoxicatiile cu ciuperci

Ajutorul medical in intoxicatiile cu ciuperci

Intoxicatiile cu ciuperci pot avea loc numai din vina oamenilor, care le folosesc in alimentatie fara a le putea deosebi pe cele comestibile de cele otravitoare, sau daca sint necompetenti si se incredinteaza unor oameni intamplatori.

Intoxicatiile se deosebesc dupa timpul aparitiei lor:

intoxicatiile "fulgeratoare" de la 15 minute pina la 2 ore dupa ingerare, si intoxicatii intarziate - de la 5 pina la 72 ore.Semnele de intoxicatie cu ciuperci sunt

greata, voma, dureri in burta, diaree, sete si uscaciune in gura,

diaforeza (transpiratie) si salivatie abundenta

slabiciune generala, ameteli

intetirea respiratiei si pulsului, scaderea tensiunii arteriale,

ridicarea temperaturii corpului

ingustarea pupilelor, dereglarea vederii.

In intoxicatiile puternice sunt posibile:

dereglari de constiinta, halucinatii, aiureli,

convulsii, excitatie motorie, tremor

pierderea cunostintei, colapsul, coma.Acordarea ajutorului

1. Mai intii de toate se cheama Salvarea, deoarece pacientul necesita internare urgenta in spital, indiferent de gravitatea intoxicatiei.

2. Pina la venirea medicilor, se pregateste un vas mare cu apa (o caldare) potabila la temperatura camerei si o cana mare, o musama si un taz sau caldare pentru vomitare. Spalarea stomacului trebuie inceputa inca pina la sosirea Salvarii. Pacientul trebuie sa bea cit mai multa apa (2-3 litri) si imediat sa o vomiteze. Procedura se repeta de cate ori este nevoie, pina nu iese din stomac apa curata. Dupa aceasta se va face o clizma si se vor da 4-5 tablete de carbune activat.

3. Se da de baut mult lichid rece - ceai, cafea, compot, suc, lapte.

4. Pacientul va fi culcat in pat, se interzice deplasarea desinestatatoare la spital pina la spalarea stomacului (spalarea va elimina toxinele, iar miscarea, alergarea sau mersul pe bicicleta vor intensifica absorbtia toxinelor in sange).

Urmarile intoxicatiei pot fi usoare sau mortale. Acesta depinde de mai multi factori: tipul ciupercilor, cantitatea folosita, starea fizica a pacientului.Anume din acest motiv internarea este obligatorie.


Copyright © Contact | Trimite referat