Logo referatele carteAnemia cu celule in forma de secera (siclemia)

Anemia cu celule in forma de secera (siclemia)

Am siclemie si tocmai am aflat ca sunt insarcinata. Va fi bebelusul meu In regula?

Nu cu prea multi ani in urma, raspun­sul ar fi fost nelinistitor. Astazi, to­tusi, gratie progreselor majore ale medi­anei, femeile cu siclemie au sanse bune sa iasa in siguranta din sarc ina si sa aiba bebelusi sanatosi. Chiar si acele femei cu complicatii ale bolii, precum boala car­diaca sau renala, sunt adesea capabile sa duca o sarcina de succes la bun sfarsit.

Sarcina pentru femeia cu siclemie este, totusi, clasificata ca fiind la risc inalt. Stresul fizic suplimentar al sarcinii ii creste sansele de a avea crize de sicle­mie, iar stresul suplimentar al bolii de baza ii creste riscurile unor anumite complicatii ale sarcinii, precum avortul, nasterea prematura si restrictia de cres­tere intrauterina a fatului. Preeclampsia este de asemenea mai frecventa la fe­meile cu anemie cu celule in forma de secera, dar nu este clar daca aceasta se intampla datorita siclemiei sau rasei lor. (Femeile cu siclemie sunt de obicei ne­grese, tot acestea sunt mai susceptibile la hipertensiune.)Prognosticul, atat pentru dvs. cat si pentru bebelus, va fi cel mai bun, daca primiti ingrijiri medicale de calitate su­perioara. Ar trebui sa mergeti mai des la controale prenatale, in comparatie cu alte paciente gravide - probabil odata la 2-3 saptamani pana in saptamana a 32-a, iar apoi saptamanal. Ingrijirea dvs. ar trebui sa fie mult disciplinara, obstetricianul dvs. ar trebui sa fie familiarizat cu siclemia si sa lucreze in colaborare stransa cu un hematolog competent. Si este posibil sa vi se faca o transfuzie de sange, cel putin o data (de obicei la ince­putul travaliului sau chiar inainte de nas­tere) sau chiar periodic pe tot parcursul sarcinii (desi sunt controverse asupra be­neficiilor acestui tip de tratament). Aveti aceleasi sanse ca si alte mame, de a nas­te pe cale vaginala. Post-partum vi se pot administra antibiotice pentru preveni­rea unei infectii.

Daca ambii parinti sunt purtatori ai unei gene pentru siclemie, riscul ca bebe­lusul lor sa mosteneasca o forma severa de boala, este crescut. La inceputul sarci­nii (daca nu a fost chiar inainte de con­ceptie) sotul dvs. va fi testat pentru a ve­dea daca este purtator al unei gene de si­clemie. Daca el este purtator, poate ca ar trebui sa va consultati cu un consilier ge­netic si eventual sa fiti supusa diagnosti­cului prenatal pentru a vedea daca fatul dvs. este afectat.

Copyright © Contact | Trimite referatUltimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu