Aspecte ecografice dupa interventii chirurgicale pelvieneAspecte ecografice dupa interventii chirurgicale pelviene

In cazul unei histerectomii totale se vizualizeaza doar vaginul si fundurile de sac plate.

In cazul histerectomiei subtotale apare colul restant, ecogen, cu dimensiuni de 3 cm, care poate produce o impresiune pe vezica urinara. Aceasta impresiune este adesea interpretata in mod eronat ca si invazie neoplazica. Cand ovarele au ramas pe loc acestea se vizualizeaza mai greu datorita suprapunerii imaginilor date de ansele intestinale.
Hematoamcle pelviene sunt profunde, au o forma ovoidala sau fuziforma, contur neregulat si ecostructura care variaza in functie de vechimea lor.

Abcesele pelviene apar ca si zone lichidiene transsonice, cu contur mai mult sau mai putin regulat.

Corpii straini apar ca si zone foarte ecogene, heterogene cu con de umbra.

Colectiile limfatice dupa operatia Wertheim apar ca si zone lichidiene, transsonice, in regiunile declive.VII. Aspecte ecografice in patologia trompelor uterine

piosalpinxul apare ca si o formatiune tumorala parauterina, cu pereti grosi, neregulati si aspect neomogen. Diagnosticul de piosalpinx se face in context clinic.


Abces tubo – ovarian


hidrosalpinxul apare ca si o formatiune ovoidala cu axul mare orientat in sens anteroposterior, cu pereti fini si cu continut transonic.Trompa. Imagine moniliforma a unui hidrosalpinx. Imaginea transsonica a colectiei tubare se distinge clar de tesutul ovarian normal; ecografie transvaginala (a). La ecografia transabdominala, hidrosalpinxul mic este greu vizualizabil, uneori se vizualizeaza insa portiunea istmica ce are continut transsonic (b).Imagine transsonica parauterina. Ecografia transabdominala sugereaza hidrosalpinxul doar prin forma sa tubulara (a). Ecografia transvaginala permite stabilirea diagnosticului de hidrosalpinx (b).


Diagnosticul diferential se face cu imaginile ecografice care apar in sarcina ectopica. In prezenta semnelor directe de sarcina ectopica (sac ovular tipic, ce contine embrion, situat in afara uterului, inconjurat de o zona trofoblastica), diagnosticul este usor.

Prezenta unor semne indirecte trebuie si ele sa atraga atentia asu­pra unei sarcini ectopice: prezenta liniei endocavitare completa, incon­jurata de un endometru omogen, prezenta de ecouri dense intrauterine care corespund imaginii date de caduca, prezenta unei lacune endocavi­tare cu contur net dar foarte slab ecogena (pseudosac ovular) si prezenta unei lame de lichid in fundul de sac Douglas.

In vederea elucidarii diagnosticului diferential, de foarte mare importanta este reactia imunologica de sarcina.

— colectiile din pelvis apar pe sectiune longitudinala sub forma unei benzi liniare care vine in contact cu fata posterioara a corpului, ist­mului si colului uterin. Colectiile cloazonate apar in cadrul proceselor in­flamatorii pelviene si in cazul cancerului ovarian. Hematocelul apare ca si o formatiune rau delimitata, ecogena, heterogena, localizata in Douglas.