Logo referatele carteAstmul

Astmul

Sunt asmatica din copilarie. Sunt ingrijorata ca crizele de astm si medicamentele pe care le iau pentru ele, ar putea sa-i dauneze bebelusului meu

Desi este adevarat ca astmul sever supune sarcina la un risc crescut, stu­diile au aratat ca acest risc poate fi aproa­pe complet eliminat. Astmaticele care se afla sub supraveghere medicala de spe­cialitate, indeaproape (de preferat de catre medicul lor internist si/sau alergolog in colaborare cu obstetricianul lor) pe tot parcursul sarcinii, au tot atatea sanse sa aiba sarcini normale si bebelusi sanatosi, ca si femeile nonastmatice. Dar desi ast­mul bine controlat are doar efecte minime asupra sarcinii, in schimb sarcina poate avea efect asupra astmului - desi acest. efect variaza de la o femeie la alta. Pentru aproximativ o treime dintre astmaticele gravide, efectul este pozitiv - astmul lor se amelioreaza in sarcina. Pentru alta treime dintre ele, starea lor ramane cam la fel. Pentru restul de o treime (de obicei cele cu boala in formele cele mai severe) ast­mul se agraveaza, in general dupa sapta­mana a 24-a de sarcina. Daca ati mai fost insarcinata, veti descoperi probabil ca ast­mul dvs. se comporta la fel in sarcina actu­ala, ca si in sarcinile anterioare.

Indiferent daca astmul este usor sau sever, dvs. si bebelusul veti avea de casti­gat daca va mentineti sub control starea inca dinainte de conceptie sau devreme in cursul sarcinii. Va vor ajuta urmatorii pasi:

♦ Daca fumati, renuntati imediat.

    Identificati factorii declansatori din mediul inconjurator. Alergia repre­zinta cauza majora a astmului la per­soanele de varsta fertila. Daca ati inceput vaccinarea antialergica dinainte de sarcina, tratamentul va fi probabil continuat. Daca este necesar, trata­mentul de desensibilizare poate fi ini­tiat in timpul sarcinii. Cei mai frec­venti alergeni (declansatori ai astmu­lui) sunt polenul, matreata animalelor (ar trebui sa va trimiteti animalul de casa la un prieten), praful si muce­gaiul. Fumul de tigara, produsele de curatenie domestice si parfumurile pot de asemenea provoca o reactie si este o idee buna sa va feriti de ele. Atacurile de astm pot fi declansate si de exercitiul fizic, acestea pot fi de obicei prevenite daca luati medicatia prescrisa inainte de antrenament sau de orice tip de exercitiu fizic.

    Incercati sa evitati raceala, gripa si alte infectii respiratorii, care sunt de asemenea declansatori ai atacurilor astmatice. Medicul dvs. va poate da medicamente pentru evitarea atacului astmatic, la inceputul unei raceli, si va trebui sa tratati aproape orice in­fectie respiratorie (in afara de cele mi­nore) cu antibiotice. Ar trebui de ase­menea sa fiti vaccinata impotriva gri­pei si infectiilor pneumococice.

    Daca suferiti de sinuzita sau reflux gastroesofagian, ambele fiind frecven­te in timpul sarcinii, asigurati-va ca aceste boli sunt tratate, caci ele pot impiedica mentinerea sub control a astmului dvs.    Monitorizati-va respiratia cu un peak-flowmetru, dupa instructiunile date de medicul dvs.

Folositi doar medicamentele care v-au fost prescrise de medicul dvs. in timpul sarcinii, si luati-le doar asa cum v-au fost prescrise. Daca simptomele sunt usoare, poate ca nu veti ne­cesita tratament. Daca ele sunt mo­derate sau severe, exista numeroase medicamente considerate "probabil sigure' pentru fat. In majoritatea ca­zurilor, medicamentele inhalatorii par sa fie mai sigure decat cele adminis­trate pe cale orala. Riscurile legate de administrarea acestor medicamente sunt chiar mici in comparatie cu be­neficiile: o buna aprovizionare cu oxi­gen pentru dvs. si pentru bebelus.

♦ Daca aveti un atac de astm, tratati-l imediat cu medicatia prescrisa, pen­tru a evita privarea de oxigen a fatu­lui. Daca medicatia nu va ajuta, sunati-va medicul sau mergeti la cel mai apropiat spital de urgenta, imediat.

Un atac de astm poate declansa prema­tur contractii uterine, dar acestea se opresc de obicei odata cu atacul astmatic. Daca contractiile continua, veti primi tratament prompt pentru a incerca sa le opriti.

Datorita antecedentelor, de probleme respiratorii, puteti considera ca dificul­tatile respiratorii, de care sufera de obicei majoritatea femeilor in ultima parte a sarcinii, sunt alarmante. Dar fiti sigura ca nu sunt periculoase. To­tusi in ultimul trimestru, pe masura ce respiratia devine mai dificila, datorita ute­rului voluminos care comprima plama­nii, puteti observa o agravare a izbucniri­lor astmatice. In cazul unor astfel de ata­curi este important un tratament prompt.

Majoritatea femeilor astmatice pot sa foloseasca tehnicile de respiratie Lamaze si alte metode de educatie pentru prega­tirea nasterii. Desi episoadele astmatice in timpul nasterii sunt rare, se recoman­da de obicei ca in timpul travaliului sa va continuati tratamentul obisnuit, daca astmul dvs. a fost suficient de sever pen­tru a necesita corticoizi orali, puteti de asemenea necesita steroizi intravenosi pentru a va ajuta sa faceti fata stresului travaliului si nasterii. Vi se va verifica ni­velul de oxigenare atunci cand veti fi in­ternat in spital, si daca este redus vi se va administra medicatie preventiva. Se poa­te administra o epidurala, deoarece aceasta reduce consumul de oxigen, se va evita probabil analgezia cu narcotice deoarece poate stimula eliberarea de histamina si astfel declansa un atac de astm. Desi unii bebelusi ai mamelor astmatice au respiratie rapida dupa nastere, starea aceasta este doar temporara.

Tendinta la astm si alergii este moste­nita si astfel ar fi inteligent sa evitati ex­punerea bebelusului dvs., dupa ce se nas­te, la alergenii alimentari potentiali alaptandu-l exclusiv la san - fara a-i adauga formule de lapte sau alimente solide - pentru cel putin 6 luni. Astfel puteti in­tarzia debutul sensibilizarii alergice la co­pilul dvs. si posibil sa-i reduceti riscul de alergii pe termen lung.

Cat despre astmul dvs. sunt sanse sa descoperiti ca simptomele vor reveni la starea de dinainte de sarcina (indiferent daca asta inseamna mai bine sau mai rau) in 3 luni de la nastere.

Copyright © Contact | Trimite referatUltimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu