Logo referatele carteBiodispozitive pentru furnizarea de substante active

Biodispozitive pentru furnizarea de substante active

Toate biodispozitivele utilizate ca proteze auditive, ca implant sub-retinal, biostimulatoare cardiace, detectoare de uree - declansatoare de dializa, detectoare de gl ucoza - declansatoare de insulina, micropompe de dozare/microdozare de medicamente reprezinta cateva exemple de biodispozitive concepute in scopul substituirii unor deficiente organice. De cele mai multe ori ele includ un sistem de biosenzori multifunctionali, integrat cu circuitul electronic de prelucrare intr-un biocip, sau structuri MEMS obtinute prin micro ori nanotehnologii. In prezent, convergenta dintre stiinta materialelor biocompatibile si microtehnologii au directionat aceste biodispozitive spre aplicatii in vivo. Asa au aparut biodispozitivele implantabile in tesut, oferind platforme pentru terapeutica, precum livrare de substante active la momentul oportun.

In fig.10.15 este prezentat un biodispozitiv implantabil pentru furnizarea insulinei. El face parte dintr-o clasa mai larga, bazata pe asa numitele biomicrocapsule, care au scopul de a asigura un spatiu sigur pentru o specie de celule inchise intr-o cavitate si plasate in interiorul unui organism gazda.

Se creeaza o camera imunoizolanta reprezentata de doua membrane semipermeabile, care sa permita schimbul de nutrienti cu exteriorul. Urmeaza inchiderea camerei dupa introducerea celulelor. Materialele membranei trebuie sa asigure o functionare normala a celulelor incapsulate, fara sa permita recunoasterea lor din partea corpului, deci evitarea functiilor de respingere.Din punct de vedere tehnologic se porneste de la corodarea anizotropa a  doua plachete de siliciu pana la obtinerea unor membrane subtiri cu grosimi de circa 10 μm. Aceste membrane sunt porozificate astfel incat se obtin microcanale cu lungimi intre 6-9 μm si diametre nanometrice. Se creeaza  camera imunoizolanta. Se acopera marginile plachetelor cu colagen sau albumina serica, se introduc celulele in cavitate si apoi se lipesc plachetele de siliciu, inchizand camera. Membranele semipermeabile din Si poros permit celulelor sa functioneze normal (absorb nutrienti din exterior si furnizeaza insulina prin membrana poroasa), fig.10.15, [80]. S-a demonstrat ca celulele producatoare de insulina au o viabilitate de aproximativ 8 zile pe substrat de Si poros, dar prezinta o proliferare superioara in aceste 8 zile pe Si poros fata de substratul de latex, clasic utilizat in biochimie, [81].

Fig.10.15. Dispozitiv de furnizare a insulinei prin incapsularea celulelor secretoare de insulina intre doua membrane de Si-poros.

Copyright © Contact | Trimite referatUltimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu