Boala tiroidiana referat

Boala tiroidiana

Am fost diagnosticata ca hipotiroidiana in adolescenta si iau inca hormonii tiroidieni. Este prudent sa-i mai iau, pentru bebelusul cu care sunt insarcinata?

Nu numai ca este sigur, dar este de o importanta cruciala sa continuati sa luati tratamentul. Unul dintre motive este ca femeile cu hipotiroidism netratat (o boala in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroxina) au o probabi­litate mai mare de a pierde sarcina. Un alt motiv este ca hormonii tiroidieni sunt ne­cesari pentru dezvoltarea creierului fetal, bebelusii care nu obtin suficienti hormoni tiroidieni in uter se pot naste ci retard mental, leziuni ale creierului, si posibil surditate (daca nu exista o cantitate sufi­cienta de tiroxina inainte ca auzul sa se dezvolte la fat). Dozele dvs. ar trebui pro­babil ajustate, caci sarcina modifica func­tionalitatea glandei tiroide. Intrebati-va medicii obstetrician si endocrinolog pen­tru a va asigura ca doza de hormoni pe care o luati, este adecvata.
Deficienta de iod, care devine din ce in ce mai frecventa in randul femeilor de varsta fertila din Statele Unite, poate in­terfera cu productia de hormoni tiroi­dieni, asa ca asigurati-va ca consumati cantitati adecvate din aceasta substanta minerala. Se gaseste cel mai adesea in sa­rea iodata si fructele de mare.

Am boala Graves. Este vreo problema pentru sarcina mea?

Boala Graves este forma cea mai frec­venta de hipertiroidism, boala in care glanda tiroida produce cantitati excesive de hormoni tiroidieni. Hipertiroidismul poate fi de asemenea cauzat de tumori crescute pe glanda tiroida sau de o glanda tiroida marita de volum (gusa), de medicatia tiroidiana in exces sau excesul de iod (caci glanda tiroida foloseste iodul pentru a produce hormonii), si de tiroidita (o inflamatie temporara a glandei tiroi­de). Rareori hCG (gonadotropina corioni-ca umana), un hormon produs in cantitati mari in prima parte a sarcinii, poate de­clansa un hipertiroidism usor, care pro­babil nu necesita nici un tratament.

Cazurile usoare de hipertiroidism se amelioreaza cateodata in timpul sarcinii, caci organismul insarcinat necesita mai multi hormoni tiroidieni decat in mod normal. Dar hipertiroidismul moderat sau sever are o comportare diferita. Ne­tratat, poate duce la complicatii severe atat pentru dvs. cat si pentru bebelusul dvs., asa incat este necesar un tratament adecvat. Pentru persoanele negravide, exista 3 moduri de tratament pentru boa-la Graves: operatia chirurgicala pentru reducerea volumului tiroidei (tiroidec-tomia), folosirea iodului radioactiv si ad­ministrarea tratamentului antitiroidian. Pentru femeia gravida, tratamentul de electie este cel antitiroidian, cu propiltiouracil (PTU) in cea mai mica doza efi­cienta. Daca femeia este alergica la PTU, se poate folosi metimazolul (Tapazole).
Daca nici unul dintre acestea nu poate fi folosit, atunci poate fi necesara inter­ventia chirurgicala. Folosirea iodului ra­dioactiv nu este sigura in sarcina, dar iodul organic ar putea fi util pentru o perioada scurta, chiar inaintea operatiei, pentru a incetini productia de tiroxina. In comple­tarea tratamentului, va trebui sa va asigu­rati ca nu fumati si sa reduceti la minim stresul, caci atat fumatul cat si stresul sunt factorii de risc pentru boala Graves.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani