DIN ISTORIA TERMOGRAFIEI

DIN ISTORIA TERMOGRAFIEI....Medicii au observat dintotdeauna relatia dintre temperatura corpului si starea de boala ; Hipocrate, parintele medicinii moderne, a fost primul care a semnalat aceasta interactiune scriind in 400 I.C. «  In oricare parte a corpului excesul de caldura sau de frig perceput este urmat de declans area starii de boala.

In 1800, Sir Wiliam Herschel, astrnom, a descoperit radiatia infrarosie; ; cunoscand ca lumina este alcatuita din culorile spectruluisi ca aceasta este sursa caldurii, Herschel a observat ce culori sunt responsabile de incalzirea obiectelor ; el a imaginat un experiment prin care a masurat temperatura diferitelor culori , observand o cresterea temperaturii de la violet catre rosu ; cel mai " fierbinte" era rosu luminos.Aceste radiatii, pe care Herschel le-a denumit calorice nu sunt vizibile cu ochiul liber; astazi ele sunt cunoscute sub denumirea de radiatii infrarosii

In trecut , studentii chiropracticieni de la Scoala Chiropractica Palmer ce studiau caldura de-a lungul coloanei vertebrale in cezul subluxatiilor, B.J. Palmer se refrea la aceste zone numindu-le «  pete calde » ; tinarul chiropractician era instruit de a localiza aceste « pete calde ».

Istoria metodelor chiropractice incepe cu Dossa Evans ce a sudiat conceptul de caldura «  spinala » in anii 1920 - 1922 apilcind principiul termocuplului in analizare coloanei vertebrale.

In 1924 B.J. Palmer a introdus neurocalometrul .

In 1936 s-a inregistrat aparitia acului galvanometric numit neurocalograf.

Inca din 1940 multe instrumente utilizau principiul termocuplului, cum ar fi : nervoscopul si termetrul

Un alt aparat, ce prezenta o alta tehnologie, este Derma-Therm-O-Graph-ul ce detecta temparatura in infrarosu.

Dupa multi ani de practica Dr. Glenn Stillwagon  si Vernon Pierce au observat ca existau numeroase situatii in care probele duble nu dadeau suficiente informatii pentru diagnosticarea cazului respectiv.

Se impunea dezvoltarea unei noi idei, astfel ca Pierce si Stillwagon au inceput cercetarile la un alt aparat care putea determina diferentele de temperatura secvential de la sacrum catre occipital ; Derma Therm-O-Graph masura temperaturile pe verticala mai degraba decit cele pe orizontala ca alte instrumente.

Aceasta metoda de a inregistra emisia termica a adus lui Pierce si Stillwagon mai multe informatii , astfel incat , acum, au putut observa pe segmente diferentele de temperatura .

Impreuna cu Dr. J.C. Thompson, Pierce si Stillwagon au introdus DTG la Colegiul Palmer in 1967.

Incepand cu 1983 Pierce si Stillwagon au studiat termografia electronica in infrarosu , imaginind astfel Visi-Term care aducea mai multe informatii chiropracticienilor decat alt aparat de detectare a caldurii existent pana atunci.

In 1989 un model de Visi-Term a fost adoptat in S.U.A. si Japonia.

In 2000 , in Anglia ,in orasul Bath s-a celebrat, printr-o conferinta, a 200-a aniversare a descoperirii radiatiei infrarosii de catre W. Herschel; termografia are o larga raspandire : in industria metalurgica, constructii, astronomie, in scop militar .


Istoria, pe scurt a mijloacelor de masurare a temperaturii :

- in jur de 1500 , Galileo a imaginat termoscopul

- 1630- fizicianul francez Jean Ray a descoperit termometrul cu « lichid in sticla »

- 1700- fizicianul german G. Farenheit si astronomul suedez A. Celsius , lucrand independent, au imaginat termometrul cu mercur.

- 1829 - s-a creeat termocuplul - mai tarziu s-a observat ca o serie de termocupluri pot fi conectate formand o termopila ceea ce ameliora interpretarea

1924 - tehnologia termopilei a fost prima data introdusa in chiropractica de catre Dossa Evans care a inventat termopilul cu proba dubla, numit Neuro-Calometru; acesta masura diferentele de temperatura de-o parte si de alta a coloanei vetebrale .

Diferentele erau indicate de un ac ce devia catre partea afectata ( calda ) ; NCM a fost primul dispozitiv de masurare a temparaturii utilizat de chiropracticieni in activitatea clinica ; el a ramas imstrumentul de referinta pana in1963 cand a aparut Derma Therm-O-Graph- ul ce inregistra in infrarosu o singura proba.

- 1963 - Dr. W. V. Pierce si Dr. G. Stillwagon au dezvoltat DTG; spre deosebire de NCM , tehnologia in infrarosu a permis incorporarea senzorilor in infrarosu in schimbul vechiului termocuplu ;DTG inregistra o singura proba , masurind emisia de radiatii in infrarosu de la nivelul pielii.


Copyright © Contact | Trimite referat